Hopp til innhold

On the road (again)

Jenter og teknologi-turen skjer i samarbeid med NHO
Da har vi allerede kommet oss et godt stykke på vei på denne Jenter og teknologi-turneen rundt så å si hele Norge. I skrivende stund sitter jeg på Comfort Clarion Hotel i Bergen - flott beliggenhet, men det eldste og mest slitte rommet så langt på turen 😛 Ikke at jeg får nytt så mye av at vi er midt i Bergen sentrum heller, dessverre, siden vi kom fram klokken 19, og sene kvelder er ikke akkurat noe å anbefale denne uken, tror jeg 😛 Uansett, i morgen skal vi snakke i Bergen 🙂
Vi reiser altså landet rundt i vår helt egen turné-buss, og skal i løpet av denne og neste uke ha holdt 10 "show" (konferanser/foredrag) for ganske mange 9.- og 10.-klassejenter.
Synne, som er konfransier på alle arrangementene, og meg, etter at vi var ferdige i Stavanger i dag - ganske slitne, men fremdeles utrolig gira og fjasete (før vi setter oss i bilen og slukner, begge to)

"Jenter og teknologi" er et arrangement som går ut på å vise frem jenter som jobber med teknologiske fag, og målet er å få flere jenter til å vurdere realfag/teknologiske fag videre. På denne turneen så er det en jente som heter Ellen, som er utdannet elektriker og videre ingeniør, og meg, som er med og holder foredrag på hvert eneste sted vi er. Vi forteller om hvordan og hvorfor vi har endt opp der vi er, om hva vi gjør, og hvorfor vi mener at flere jenter virkelig burde vurdere liknende utdannelser. I tillegg til oss så er det mange lokale rollemodeller på hvert eneste sted - så alle arrangementene blir litt ulike.

Skal vi få opp antallet teknologer, og få de beste hodene og hendene, er vi nødt til å rekruttere talenter fra hele befolkningen. I dag er det få kvinner som velger en slik retning, og det ønsker vi å endre på, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.Vi vet at personlige møter er noe av det mest effektive for å motivere. På arrangementene vil de unge jentene møte vanlige unge kvinner, som vi håper de kan relatere seg til, utdyper Laukvik. Jentene vil møte rollemodeller fra yrkesfagene, fagskolene og høyere utdanning. NHOs medlemsbedrifter melder i Kompetansebarometeret om et ekstra stort behov for:  

  • Yrkesfag: Bygg- og anleggsteknikk, elektro, teknikk- og industriell produksjon.  
  • Tekniske fagskoler. 
  • Høyere utdanning: Ingeniør, IKT og matematiske og naturvitenskapelige fag. 
I går var vi i Kristiansand, og i dag var vi i Stavanger. På bare de to eventene har vi snakket til ca 700 jenter, og det betyr at når vi har snakket her i Bergen i morgen så vipper vi 1000 - DET ER KULT!
Etter at vi er ferdige i morgen hiver vi oss inn i vanen, for da skal vi kjøre ett av de lengste strekkene på denne turneen, nemlig Bergen-Ålesund - det er visst mer enn 7 timer i ren kjøring... Heldigvis er avslutter vi uken i Trondheim på fredag, som jeg regner med blir mindre slitsomt 🙂
Denne uken gjenstår altså Bergen i morgen (onsdag), Ålesund på torsdag, og Trondheim på fredag. Etter at jeg er ferdig på fredag setter jeg meg på flyet for å kose meg hjemme sammen med Alexandra og Anders i helgen - de beste jeg vet. Søndag kveld setter jeg meg igjen på flyet, og da er destinasjonen Alta - der snakker vi på mandag. Deretter blir det Bodø på tirsdag, Steinkjer på onsdag, Lillehammer på torsdag, og så avslutter vi i Sarpsborg på fredag.
<3 gjengen <3
Hvis du vil følge oss videre, så har vi en Facebook-side HER, på snap heter jeg sunnivarose (jeg oppdaterer selvsagt gjennom hele denne turen), og vi jentene på tur heter Teknologijenter 🙂
Hvis dere vil høre litt mer om hva jeg snakker om, og hvorfor jeg er med på dette arrangementet kan du sjekke ut denne videoen (vi testet ut Facebook Live i dag, for første gang) og radioinnlegget fra Sørlandssengia i går.
------------------------------------------
I dag har jeg faktisk fått gjort bitte bitte litte grann med nøytroner - jeg har i alle fall tenkt, og satt tankene ned på papir. Ikke akkurat stor forskning på meg i dag heller, men det er nå mer enn de siste dagene, da... Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke er noe fan av å jobbe i bil; jeg blir ikke uvel med én gang, men jeg syns det er ubehagelig, og dessuten syns jeg det er fryktelig vanskelig å konsentrere meg. Får vel nesten bare innse at det blir lite forskning på meg disse 5 dagene, men heldigvis har Anders lovet å hjelpe meg litt til helgen når jeg kommer hjem <3 #nerdlove
På bildet under prøver jeg å bruke data fra en gammel artikkel (eldre enn meg) for å prøve å finne ut av hvordan nøytronene ser ut i våre detektorer, og hvordan vi skal trekke fra et visst antall av tellingene våre. Håper veldig at det går! (Hvis ikke er jeg alvorlig usikker på hvordan det kommer til å gå; hvis jeg ikke kan forsvare skikkelig at vi klarer å ta hensyn til hvor mye av vpre data som er nøytroner, og hvor mye som er gammastråling, tviler jeg sterkt på at jeg har en tredje artikkel for publisering, og hvis jeg ikke har det så er jeg veldig usikker på hva so skjer med doktorgraden...:/ )
Ønsker dere alle en super kveld!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *