Hopp til innhold

Ukens formel: Størrelse på atomkjernen

 

Hei fine ♥

En av tilbakemeldingene jeg fikk etter at jeg spurte hva dere ønsker dere på bloggen fremover, var at jeg burde ha faste innlegg med ukens formel. Min aller første reakjson var at nei, det er faktisk for nerdete – selv for meg…før jeg begynte å tenke at tjaaaa, kanskje det kaaan være noe i det…til jeg innså at det er nøyaktig nerdete jeg er!

Jeg er usikker på om det blir nøyaktig en gang i uken, til fast tid – all den tid jeg tross alt ikke lever av å blogge, og har ca 100% jobb (som innimellom er en god del mer enn 100% også, faktisk) jeg skal gjennomføre, og som tross alt kommer før bloggen. Det regner jeg med alle forstår 😉

Uansett skal jeg forsøke å skrive om en av mine favorittformler en gang hver uke – jeg håper dere vil like det, og følge med!

Som den aller første ukens formel (jada, jeg kaller det ukens formel, selv om det kanskje ikke blir absolutt hver uke), gir jeg dere formelen for radiusen til en atomkjerne (*applaus*):

I denne formelen så kaller vi radiusen til atomkjernen til et eller annet atom for r. Hvor stor denne er avhenger av hvor mange nøytroner pluss hvor mange protoner det er i denne kjernen. Det er dette som kalles A - feks så er A for uran-233 rett og slett 233 (233 på slutten av en isotop forteller jo nettopp hvor mange partikler - protoner pluss nøytroner - eller nukleoner som er i denne kjernen). r0 er en konstant, og denne er alltid 1.25 femtometer (0.00000000000000125 meter). Det betyr at det eneste du trenger å vite for å finne radiusen til en eller annen atomkjerne er hvor mange partikler denne består av 🙂

Radiusen til uran-233 er dermed 1.25 ganget med tredjeroten av 233:

1.25*6.153 ≈ 7.7 femtometer.

Hvis vi heller lurer på radiusen til feks karbon-12 (det vanligste karbonet - det vi i hovedsak består av), så blir den:

1.25*2.29 ≈ 2.9 femtometer.

Størrelsen på en atomkjerne er altså femtometer-skala. Kjernefysikere holder dermed på med femtoteknologi - og femto er jo mye mindre enn nano, så da må det også være bedre...eller...? (Haha, jeg tuller 😉 )


Dette var den første ukens formel. Jeg har maaange på lager, men hvis du har et ønske så er det bare å si i fra, så ser jeg hva jeg kan få til ♥ God helg, alle! Selv har jeg lagt meg godt ned i sengen, og venter på Anders, som i skrivende stund befinner seg ca over Drammen (ja, jeg har fulgt med på flight radar siden klokken 8 i morgen tidlig, som var da Anders tok av fra LA #nerd 😉 ) - veldig snart er han her hjemme hos meg ♥

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *