Hopp til innhold

Seriøst? KULL?!?

Altså, er det bare jeg som blir megaoppgitt over det Klassekampen skriver i dag? "Nye energiformer når ikkje opp: Kolsvart framtid". Saken handler om hvordan fornybare energikilder ikke er i nærheten av å kunne konkurrere med brenning av hydrokarboner (spesielt kull, da), og dette er jo ikke akkurat noe nytt? Men kjernekraft nevnes ikke med et ord i artikkelen, akkurat som om det er så ille at det ikke er et poeng å ha med som et alternativ engang...
Er vi virkelig keen på kullkraft istedetfor kjerenkraft?!? SERR? 
Helt kort da, så er kjernekraft en sinnsyk sikker (og selvsagt utrolig fascinerende) måte å produsere energi på, i tillegg er det et abnormt strengt rgelverk rundt det, slik at utslipp og sånn er nede på et MINIMUM:) Og med minimum mener jeg virkelig minimum: det er faktisk sånn at et kullkraftverk slipper ut mye mer radioaktive partikler til atmosfæren enn det et kjernekraftverk gjør, og et kjernekraftverk ville ha mistet lisensen sin på dagen hvis det begynte å nærme seg de mengdene radioaktivitet et kullkraftverk slipper ut.

La oss gjøre en liten risikovurdering, da, liksom. Er det kanskje ikke så farlig så lenge de kunt er kinesiske arbeidere som blir levende begravet i kullgruver?
Er det ikke så nøye med enorme CO2-utslipp, for ikke å snakke om svovel og andre skikkelig kjipe stoffer - RETT UT I ATMOSFÆREN? Og la meg ta det billige poenget  og spille på strålefrykt: er det greit å slippe ut masse radioaktive stoffer som feks thorium og uran rett ut i atmosfæren, mange mange ganger mer enn hva et kjernekraftverk slipper ut?
Jeg bare spør...

En liten sammenlikning, som man kan putte i fun facts-lommen sin og dra fram ved en passende anledning: 1.053 g uran-235 som fisjonerer (rett over ett gram, ikke ettusenogfemtitre gram) frigjør nok energi til å produsere strøm for en gjennomsnittlig norsk families (kjernefamilien, med to voksne og 2.1 barn) elektrisitetsforbruk i ETT ÅR! For å få samme mengde energi fra kull må du brenne 4 tonn (Edit: dette er 4 000 000 ganger så mye som ett gram) - FIRE TONN!!!


Jeg vil ha en ren og pen verden - men jeg vil ha strøm...Og jeg syns at andre skal ha rett til strøm også:)

God helg da! Ikke meningen å være streng, men noen ganger må det bare til...;) 

9 kommentarer til “Seriøst? KULL?!?

 1. Anonym

  For de som har litt vanskelig for det kan det jo også nevnes at fire tonn kull veier fire millioner ganger så mye som ett gram uran.

  Svar
 2. Tom André

  Jeg er jo helt enig her jeg da, Sunniva. Eneste jeg lurer på er det med lagringen av det radioaktive avfallet etter det har generert energien sin, for det er det vel fortsatt en ganske så drøy diskusjon rundt gående enda.

  Har du hatt noe innlegg om dette temaet enda? 🙂

  Svar
 3. Anonym

  De kan kanskje deponere litt av avfallet i en nedlagt kullgruve. Der kan det ligge i en hundre års tid, til det viser seg at det egner seg glimrende til ett eller annet (motvekt for romheis, lodd for undervannsbyer, drivstoff for syklopanter) og har man ikke funnet hva det passer til om hundre år, så er det fordi vi har funnet ut at det passer glimrende til stridshoder og sørget for å gjøre problemstillingen uaktuell.

  Svar
 4. haakonsk

  Personlig har jeg økonomisk interesse av at solenergi gjør det bra... Har veddet på at vi skal få mer energi fra sol enn fossilt brensel innen 20 år. Så det er greit at kjernekraft gjør det bra, så lenge det tar andeler fra fossilt brensel og ikke fra sol. 😉

  Svar
 5. vifteovn

  Nå har vel sol tilført jorda meir energi en kol dei siste 5 milliardar åra (og sikkert dei 20 neste), så det veddemålet har du allerede vunne 😉

  Eit kjernekraftverk sleppe bare ut mindre radioaktivitet med mindre det ikkje går i lufta. Litt usikker på kor mange år med drift av kolkraft Fukushima tilsvarte.

  Svar
 6. haakonsk

  Hehe, det er forsåvidt sant! Men ikke helt det veddemålet går ut på, som du sikkert skjønte også. Vi må på en måte utnytte solenergien med menneske-skapt teknologi, da.

  Svar
 7. Carina Rose

  Vi mennesker liker å late som vi er veldig utviklet og bryr oss om alle og at alt skal være fint. Egentlig er vi veldig primitive, vi liker det vi kjenner godt og det ligger ikke i vår natur å bry oss om folk vi ikke kan se. Foreksempel er "alle" opptatt av miljøet når man snakker om det, men det er glemt innen man når bilen. På samme måte bryr vi oss om kinesere som begraves i miner helt til nyhetene er slått av.
  Og siden vi (dvs de fleste av oss,) ikke vet helt hva som foregår i et kjernekraftverk så er vi redde for det.

  Jeg mener selvsagt ikke at vår primitive natur er en unnskyldning til ikke å forbedre seg 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *