Hopp til innhold

Formelfredag: joule, watt og elektronvolt

Hei dere - Formelfredag igjen, og denne gangen er det noe jeg må klare opp i...og det handler om energi, og ting jeg sa da jeg var med i Abels Tårn for halvannen uke siden.

La meg først starte med å forklare hvordan ting henger sammen:

Joule (J) er den såkalte SI-enheten for energi (standardmålet for energi, liksom 🙂 ). 1 Joule er definert som den energien som overføres når en kraft på 1 Newton dytter på en ting 1 meter - så 1 Joule er det samme som 1 Newton ganget med 1 meter (1J = 1Nm).

Watt (W) er SI-enheten for effekt; det vil si hvor fort, eller effektivt, energi overføres - eller sagt på en annen måte: energi delt på tid (når du tenker at noe er effektivt så skjer det på kort tid, ikke sant - altså så deler du på hvor kort/lang tid noe tar 🙂 ). 1 Watt = 1 Joule/1 sekund.

elektronvolt (eV) er også et mål på energi, og denne enheten bruker man ofte når man snakker om energien til stråling - feks gamma-stråling. 1 eV er en veldig veldig liten enhet; nemlig 1.6×10−19 J (0.00000000000000000016 J). Dermed blir det 1/1.6×10−19 = 6.242×1018 eV i 1 Joule.


Så til hvorfor jeg sier at dette er en oppklaring:

Det jeg sa på radio (og TV, forsåvidt) var at 60 Watt er ca 1020 (100000000000000000000) Joule per sekund, og selv om Torkild prøvde å spørre meg om jeg sa feil så oppdaget jeg ikke selv hva jeg sa. Torkild hadde rett, og det jeg sa var selvsagt HELT FEIL. Det som er riktig, og som jeg egentlig skulle si var at 60 Watt er det samme som 60 Joule/sekund, og når 1 Joule er 6.242×1018  eV, så blir dette 3.75×1020 eV/sekund. Da Torkild forsøkte å korrigere meg så klarte jeg å påstå at 1 Watt IKKE er 1 Joule per sekund, for jeg hadde gått helt over i elektronvoltene mine 🙁

Jeg har hatt lyst til å slette det forrige blogginnlegget mitt, som handlet om at jeg var med på Abels Tårn, men innså at det ikke hjelper noe særlig, siden dette ligger på NRK sine nettsider uansett. Det funker jo ikke å stikke hodet i sanden og late som om ting ikke skjedde.

Anders prøvde å trøste meg med at det er ganske vanlig å surre med enheter - det er ikke dette som forteller hva du kan eller hvor flink du er, men jeg har følt meg helt utrolig dum etter at jeg ble gjort klar over hva jeg sa (ja, det er en tåre på haken, der) :/ Det hjelper heller ikke med sarkastiske kommentarer på Abels Tårn Facebook-siden, fra diverse lyttere.


Så, en liten (førjuls)bønn her fra meg: Ikke omtal oss som stiller opp på feks Abels Tårn som om vi er fullstendig idioter, selv om vi sier noe som er rett frem feil!

Vi stiller opp fordi vi syns det er gøy og viktig å dele forskning og kunnskap, men uten å egentlig "få" noe særlig tilbake for det (å bruke tid på formidling er ikke spesielt hard valuta i akademia-sammenheng - det er hovedsakelig publisering i internasjonale, spesialiserte forskningsjournaler som teller), så forberedelse til denne typen ting skjer som regel på fritiden. Jeg elsker jo faktisk å gjøre sånt, men det er ingen god følelse å si feil, og sarkastiske kommentarer som "en kjernefysiker burde vel vite dette" er ikke spesielt hyggelig. Ja, en kjernefysiker burde vite dette, og en kjernefysiker (meg) vet selvfølgelig også dette, men på direkten kan feil skje. Dette er menneskelig, og normalt, og flaut!

Her ser dere en screen shot fra notatene som jeg egentlig skulle ha med meg (ja, i rosa, haha). Det er selvsagt ikke noe "bevis" for dere, for dette kan jo ha fikset i ettertid, men det er "bevis" for meg selv; jeg slurvet på direkten, og vet egentlig hva jeg snakker om... Håper dere ikke mister helt tiltro til ting jeg sier, selv om jeg (som alle) surrer, slurver, og tar feil (innimellom 😉 )

7 kommentarer til “Formelfredag: joule, watt og elektronvolt

 1. Lene

  De aller, aller fleste vi se på dette som verdens minste bagatell. Skjønner at det føles litt flaut, men hallo - folk må skjerpe seg. Du gjør en god jobb, og du må ikke begynne å tvile på det selv om folk oppfører seg dust i kommentarfelt.

  Svar
 2. Thomas Gabrielsen

  Hei Sunniva!

  Jeg har hørt på Abels Tårn helt siden det startet, også forrige fredag da du var med. Jeg har også hørt deg som paneldeltaker flere ganger før. Jeg syntes du er en drivende dyktig og kunnskapsrik vitenskapsformidler og jeg har ingen problemer med at man kan gjøre slike feil på direktesendt radio. Jeg har hørt mange andre paneldeltakere gjøre langt større feil og/eller ikke har husket navnet på begreper o.l. uten at jeg har mistet et snev av respekt for personen eller programmet av den grunn. Det er også flere som har synset i vei på tynn is langt utenfor sitt fagefelt uten å bli korrigert. Slikt må man tåle når det er en direktesendt sending.

  Kjør på, Sunniva! 🙂

  Svar
 3. Svein Erling Lode

  Heisan, Sunniva!
  Du formidler med så stor overbevisning og smittende entusiasme, at mange av oss et øyblikk trodde det var VI som hadde misforstått. Stå på, og farg gjerne Abels tårn rosa ved en senere anledning! 🙂

  Svar
  1. Sunniva

   Haha, det er jo litt morsomt 🙂
   Jeg er glad jeg har bloggen som jeg kan klare opp i de feil jeg gjør, da, for jeg vil jo at formidlingen jeg kommer med skal være korrekt.
   Takk for hyggelig kommentar!

   Svar
 4. Tilbaketråkk: Mitt surr med enheter kostet i alle fall ikke 125 millioner dollar... -

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *