Hopp til innhold

Gutteleke eller jenteleke?

Jeg får altså fullstendig mark av den ekstreme kjønningen på leker (og annet). Ikke det at jeg mener at gutter og jenter er 100% like, men at hva vi lærer opp barn til å like kan ha noe å si - vel, det føler jeg meg ganske trygg på at skjer. Et eksempel innenfor mitt fagfelt er det at før PC-en ble lansert som en gadget man kunne ha hjemme, var det ikke uvanlig for jenter å studere IT (se forresten filme Hidden figures, om "the black computers" - de fargede kvinnene som regnet og programmerte da NASA prøvde å komme seg ut i rommet). Så kom PC-en, og denne ble "selvsagt" brandet som en "gutteleke"... Poff! Nesten ingen kvinner på IT-studier lenger. Gutta hadde selvsagt lekt og utforsket mulighetene med datamaskiner i mange år før de skulle på universitetet, og selvsagt blir ikke dette et studium for de som ikke har denne erfaringen - altså jentene.

Jeg kan vel forresten tilføre en liten tilleggsopplysning til spørsmålet om en leke er for gutter eller jenter: Hvis svaret er "ja" på spørsmålet om man skal leke med den med tissen, så er det ikke en leke for barn. Enkelt og greit 🙂

3 kommentarer til “Gutteleke eller jenteleke?

 1. Ida Kristiansen

  Jeg virkelig elsker denne måten å tenke på! Får helt fnatt selv, og blir bekymret for hvordan vi skal klare å snu trenden med yrkesvalg når barna allerede fra de er babyer blir primet inn i en rolle med gitte egenskaper.

  Dette trikset skal jammen brukes!

  Svar
  1. Sunniva

   Hei Ida, takk for hyggelig kommentar! Og veldig hyggelig å høre at du vil bruke trikset - jeg syns det funker veldig bra som bevisstgjøring 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *