Hopp til innhold

Oppskrift: Moussaka (den billige typen)

Noe av det jeg liker aller best med fri er det å kunne bruke lang tid på å lage mat. Så langt tror jeg alt jeg har delt av matoppsrkifter her på bloggen har vært av typen ferdig i en fei - ca like raskt som om du varmet opp en frossenpizza. Og det gjenspeiler vel egentlig det faktum at det er hverdager det er flest av. Men i går kveld fant jeg ut at jeg ville lage moussaka til Anders kom hjem fra Blindern (sent i går kveld - som jeg begynner å hate hans doktorgrad, neida, joda...neida 😛 ) - en rett som ikke er vanskelig, men det tar den tiden det tar å gjøre det skikkelig, og å få fem de gode smakene. Så fikk jeg i alle fall vist at "selv om jeg hater at du forsvinner i det du beveger deg ut av sengen om morgenen, så støtter jeg deg - se her, spis litt deilig mat" (veien til en manns hjerte GÅR gjennom magen, sant?). Jeg delte arbeidet på Instastories mens jeg holdt på, og nå foreviges oppskriften også her - håper du liker det!

Forresten, for å ha mitt på tørre velger jeg å kalle dette oppskrift på billig moussaka - så trenger ingen å arrestere meg fordi jeg bruker kyllingkjøttdeig, når det vel egentlig skal være lam (som er nydelig, btw, men er man feks student, eller selvstendig næringsdrivende uten den største inntekten ennå, så er det fint å vite at man kan lage mat som smaker godt, uten at det koster for mye 😉 ).


Ingrediensene i gårsdagens moussaka er altså:

  • en pakke kjøttdeig (jeg brukte kylling)
  • en boks hakkede tomater
  • en halv buljongterning (jeg brukte storfe, for å få litt mer av den smaken)
  • en purre (kunne fint ha brukt gul eller rød løk i stedetefor)
  • 5 fedd hvitløk (for hvitløk er godt ♥)
  • aubergine (disse på bildet var STORE, så det holdt med kun én i går)
  • olivenolje
  • krydder: tørket mynte, kanel, oregano, salt, og pepper (forskjellige oppskrifter sier forskjellig, men det som gjør at denne sausen ikke smaker "rød pastasaus" er mynten og kanelen - det er en no-no å droppe akkurat disse to krydrene for min del)

I tillegg, som ikke er avbildet her: Rømme, revet ost, sukker/sukrin, smør.


1. Skru på ovnen på 200 grader.

2. Ha smør, hakket hvitløk, og oppskåret purre i en kjele på middels+ varme. Dette skal stekes blankt.

3. Mens purre og hvitløk står og putrer kan du skjære opp auberginen i skiver som er ca en halv cm tykke (du kan ta dem både tynnere og tykkere, men jeg har landet på en halv cm som den perfekte tykkelsen 🙂 ). Legg disse i en ildfast form, ta på salt og olivenolje, og sett i ovnen.

4. Ta kjøttdeigen oppi løkblandingen. Stek dette sammen. Jeg liker å skru opp temperaturen litt, slik at kjøttet får litt brunfarge 😉

5. Ha i mynte, kanel, salt, pepper, og oregano. Start litt forsiktig, og smak til skikkelig senere, når alt har fått "satt seg" litt mer.

6. Hell i boksen med hakkede tomater, og en halv buljongterning. (I går brukte jeg en hel, men når jeg bare hadde den ene boksen med tomater, og ikke noe særlig mer væske, ble det litt i meste laget.)

7. Etter ca 20 minutter kan du ta ut auberginen, legge den på et fat, og sette inn en ny batch.

8. Så er det tid for å smake på sausen. Som sagt så var det litt voldsomt med hele buljongterningen, og jeg tok oppi litt vann for å fikse, pluss at jeg hadde noe gammel rødvin stående, som også fikk ta seg turen...rødvin er alltid godt i mat ♥ (Men det er ikke et must, og det hadde gått fint uten 😉 ). Videre var det alt for lite smak av både kanel og mynte, så jeg tok en god del mer enn det jeg opprinnelig hadde i. Nå er også tiden for å smake til med sukrin og pepper.

9. Når auberginene er ferdige er det på tide å lage selve moussakaen: Jeg starter med et tynt lag saus i bunnen, så et lag med aubergine...

10. ...så smører jeg rømme på auberginene, og fortsetter med saus, aubergine, rømme...

11. ...til jeg avslutter med et tynt lag tomatsaus, og revet ost på toppen. Så går hele greia inn i ovnen, som allerede er på riktig temperatur - 200 grader - og der blir den til osten er gylden. Tror det tar ca 15/20 minutter.

12. Og slik ser det ferdige resultatet ut. I går satt vi og spiste dette fra bolle, som comfort food mens vi så The Handmaids tale, og det var helt perfekt, men en grønn salat og godt brød, feks, er godt ved siden av, hvis du skal servere det hakket "finere" enn "krøllet opp i sengen en gang over midnatt" ♥

 


I går laget jeg en forholdsvis liten porsjon; dvs, en stor porsjon for barne Anders og meg, men med gjester hadde det blitt litt knapt - i alle fall uten mettende tibehør. Da Lise og joachim var her tidligere i uken, og jeg fikk ønske om å lage nettopp moussaka til middag, da brukte jeg samme oppskriften, bare med 2 store/3 små auberginer, en ekstra boks med hakkede tomater, og en kurv champignon (det er sikkert "feil" å bruke, men det er en billig å fin måte å "tynne ut" kjøttet på - kunne evt å brukt en halv pakke til med kjøttdeig). I går brukte jeg bare et halvt beger med rømme, men for større porsjon bruker jeg et helt beger rømme 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *