Hopp til innhold

Lørn om droner

Hei verden ♥

Det går i ett her – etter at jeg skrev gårsdagens blogginnlegg, om kjernekraft har jeg fått mange veldig hyggelige kommentarer, noen gode, kritiske innspill (økonomi snakket jeg ikke om i går – det får bli i en egen post, ok? 😉 ), og så vet jeg at jeg/kjernekraft ble relativt heftig diskutert på diverse interne MDG-grupper i går kveld. (Sunniva har ganske stor reach innad i MDG, fikk jeg høre i går kveld, og det syns jeg er gøy!)

Mange er der også enige med meg, og flere av de MDGerne jeg kjenner er positive til kjernekraft, og påpekte at MDG på ingen måte har noe offisielt synspunkt på denne energiformen. Det var også flere som mente at uttalelsen til Une, om at «kjernekraft er verre enn gass» (plassert sammen med kull), var fryktelig dum.

Så var det jo en del som syns jeg er idiot. Det er selvsagt helt ok, men husk at det ikke er noe poeng i å si ting du ikke ville sagt til meg ansikt til ansikt, da – med mindre du har en helt privat diskusjon med noen, så får jeg antageligvis vite det...;) (Og grupper med mer enn 20 stykker regnes som offentlige.)

 


Det var gårsdagen, men over til dagen og ikke minst morgendagen:

I morgen skal Silvija og jeg (med fler) spille inn episode nummer 2 av LØRN.TECH , og temaet er DRONER 😀 I skrivende stund sitter jeg og forbereder meg:

Jeg må innrømme at noe av det jeg tenker når jeg hører ordet drone er noe militært, dronepiloter som er unge menn med fett hår som sitter og “spiller” at de dreper folk, eller en gadget mange menn har skaffet seg for å ta bilde av huset sitt ovenfra...

Det vil si; NÅ er det ikke det jeg tenker lenger, men det var det jeg tenkte for ikke så lenge siden, og jeg tror det er ganske mange som får ca de samme assosiasjonene når de hører ordet «drone», eller...?

Saken er at droner har et kjempepotensiale!

Droner er egentlig et «hverdagsord» for unmanned aerial vehicle (forkortes til UAV), eller ubemannede flyvende fartøy. Det er jo en ganske bred definisjon, og sånn som jeg forstår det er en drone egentlig nesten hva som helst som kan fly, uten en pilot (det med ubemannet er viktig).

Opprinnelig ble for såvidt droner laget for militæret, spesielt for oppdrag som var Too dull, dirty, or dangerous for humans... Og med en flyvende, ubemannet sak (den kan til og med være selvkjørende), så er det jo ikke så vanskelig å se det «militære aspektet». Men det er mange andre settinger der droner kan være overlegne; overalt der man trenger å frakte et eller annet til et område der det enten er farlig eller vanskelig/umulig å komme seg til – i alle fall kanskje vanskelig å få til raskt nok.

Som feks hvis man trenger medisiner, inn i et område der man ikke kan komme fram med bil – enten fordi det har vært en naturkatastrofe som har ødelagt veiene, eller fordi det i utgangspunktet ikke fins noe særlig infrastruktur. I, jeg mener å huske Rwanda, bruker man droner til å frakte nettopp blod fra et blodlager i én by, og ut til andre byer: Feks ble 9 liter blod overført til et hastekeisersnitt, med droner som kontinuerlig fløy frem og tilbake med poser med blod, etterhvert som man trengte mer (operasjonen var vellykket). Fordi man på denne måte får akkurat det man trenger, hverken mer eller mindre, blir dette en måte å utnytte ressurser (blod eller andre ting, som har en eller annen holdbarhet) mye bedre...

Bedre utnyttelse av ressurser er bra for miljøet. En annen fordel med droner er at de er lette (fordi de ikke skal ha noen cockpit med plass til pilot, vil de alltid være lettere enn et bemannet flyvende fartøy), og dermed bruker mye mindre energi – som er bra i et miljøperspektiv.

Mindre energi + bedre ressursutnyttelse = ♥

Droner har også blitt brukt til redningsaksjoner på sjøen – de kan raskt komme frem, og igjen, så risikerer man jo “bare” en drone, og ikke sikkerheten til redningsarbeidere.

Jeg er altså (foreløpig) ingen ekspert på droner, men gleder meg masse til å lære mer i morgen, for dette er spennende! De som kommer som eksperter til oss (på Folk ved Youngstorget) i morgen er:

09:00 Silvija og Sunniva: Hva er droner?

09:20 Kevin Noertker: Elektriske fly
09:40 Erlend Sierra (Versor); Verdens minste drone
10:00 Tomas Brødreskift (Equatoraircraft): Elfly
10:20 Grethe Skundberg (Kolombus): Selvkjørende busser
10:40 Henning Pedersen (Makeadrone ): Skru en drone
11:00 Alexander Fuglesang (Fsunbsea): Selvgående dypvannspumper
11:20 Andre Pettersen (ODIN): ODIN og forskning om droner
11:40 Nikhil Luthra (Bouvet): Dronekunder
12:00 Henning Langlete (Kongsberg Seatex AS): Frittgående ferger
12:20 Morten Dalsmo (SINTEF IKT): Fremtidens transport
12:40 Ketil Solvik-Olsen (Tidligere statsråd SD): Hva skal vi kjøre da
13:00 Henrik Hatlebrekke (STARTUPLAB): Droner og penger
13:20 Tore Lie (Sevendof): Store droner
13:40 Eirik Solheim (NRK): Lufta ikke lenger for alle

Jeg er sååå spent, for her er det så sykt mye bra folk samlet på ett sted!


Dagen i dag startet som gjest i Familiepodden, sammen med Oda på bildet her – kjempekos, og ellers har det for det meste gått i forberedelser til morgendagens LØRN (og litt til neste ukes LØRN – da er det biotech som er tema), og bittelitt til foredraget jeg skal holde på Forvarets kvinnekonferanse om noen uker.

 

 

4 kommentarer til “Lørn om droner

 1. Erica

  Hei Sunniva!
  Jeg fant bloggen din da jeg googlet "kan jeg bli fysiker" og håpet at du var en passende person for meg å stille et spørsmål. Og vel, kanskje lette meg av noen bekymringer.
  Jeg er 22 år gammel og har nettopp avbrutt bacheloren min (utmarksforvaltning) fordi jeg innså at jeg ikke blir lykkelig hvis ikke jeg følger drømmen min, som er å bli fysiker. Dette halvåret gjør jeg t-matte for å friske opp før et forkurs jeg skal ta til våren (Matte R1, R2 og Fysikk 1 med fysikk2 ved siden av som privatist). Deretter tenker jeg å begynne på fysikk bachelor i Bergen.
  Det største problemet mitt er at jeg er redd for at jeg ikke er smart nok. At hjernen min har en fast begrensning som gjør at uansett hvor hardt jeg jobber vil jeg aldri kunne komme forbi et visst punkt, og dermed aldri kunne bli fysiker. At IQen min er for lav. Er dette dumt av meg? Hadde du de samme fryktene eller er du supersmart? Kan jeg bli fysiker selv om jeg bare er normalt smart, hvis jeg jobber virkelig hardt?

  Sorry dette ble langt. Jeg bare finner så mye på nettet som sier at du må være supersmart, og jeg vet ikke om jeg er det. Føles ikke sånn.
  Tusen takk uansett, håper å høre fra deg!!

  Svar
  1. Sunniva

   Hei Erica!
   Tusen takk for lang melding, og at du deler med meg <3
   Jeg gir deg et korst svar her: JA, jeg har i allet høyeste grad følt det samme, og JA det er hardt arbeid det handler om! Jeg har delt mye i bloggen her, og nettopp dette med at det handler om motivasjon og innsats, og lite om å være "smart".
   På onsdager pleier jeg å ha en Live-sending på Facebook, der jeg svarer på spørsmål (kaller spalten "Sunniva Svarer"). Jeg pleier å sende kl 15 til ca 15:30, men videoene blir liggende også etter sendingen: https://www.facebook.com/pg/Sunniva-Rose-142584129266199/videos/?ref=page_internal Jeg vil ta med meg hele kommentaren og spørsmålene dine til video-Live-spalten og svare mer der - håper du vil se på!

   Lykke til! Fysikk er hardt arbied, og superspennende 😀

   Svar
   1. Erica

    Hei igjen og takk for raskt svar!

    Det er SÅ utrolig godt å høre deg si det! Hardt arbeid er definitivt noe jeg er klar for å gjøre for å følge drømmen, så tusen takk for lettelsen 😀 Hvis du sier at det er hardt arbeid som skal til så stoler jeg på det.
    Også godt å høre at du har hatt de samme fryktene, men til tross for det er du der du er (og der jeg håper å være om noen år!).

    Kjempekult at du vil ta med spørsmålet mitt i spalten din! Skal definitivt se på den, og alle videoene fremover. Ser fram til det 😀

    Igjen tusen takk. Håper du tenker å holde flere foredrag (kanskje på UiB?) for da har jeg lyst å være der ^_^

    Hilsen Erica

    Svar
    1. Sunniva

     Ja, det er virkelig bare å stå på - men det kan være tøft når ting går deg i mot (og det kommer nesten helt sikkert til å skje)...da er det viktig å ha et sosialt nettverk rundt seg, og minne seg selv på hvorfor man er motivert.
     Herlig at du vil følge videospalten min <3

     Ja, jeg holder masse foredrag, og blir jeg invitert så kommer jeg 😀

     Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *