I kveld vil jeg bare raskt dele noen highlights fra en lapp jeg har hengende godt synlig (ved siden av speilet mitt - haha) på kontoret. Alle kan tydeligvis gjøre noen dummer vurderinger, men jeg tror jeg selv konkluderer med å prøve å ikke bruke ordene aldri eller alltid når jeg skal prøve å si noe om fremtiden...
De finnes absolutt ingen grunn for en privatperson å ha en datamaskin hjemme. (Ken Olson, adm. dir. Digital Equipment Corporation, 1977)
Maskiner som er tyngre enn luft vil aldri kunne fly. (Lord Kelvin, president Royal Society, 1895)
Jeg kan se for meg et totalt verdensmarked for kanskje fem datamaskiner. (Styreformann i IBM, Thomas Watson, 1943)
Abonnementsmodellen for musikk er konkurs. (Steve Jobs, 2003)
Ingen vil noensinne trenge mer enn 637 kb minne i en datamaskin. (Bill Gates, 1981)
Det vil aldri bli bygget et større fly. (En ingeniør under presentasjonen av Boeing 247 - et fly som tok ti passasjerer)
Det finnes nesten ingen sjanse for at satelitter kan bli brukt for å gi bedre TV-signaler i USA. (FCC-kommisjonær T. Craven, 1961)
Men, hva skal vi bruke det til? (IBM-sjef Robert Lloyd, om mikroprosessorer, 1968)
Aksjer har nådd et permanent høyt nivå. (Irving Fisher, professor i økonomi ved Yale, 1929)
Hehe. Såvidt jeg husker: Det med de fem datamaskinene (tror egentlig det var seks) var noe Watson fikk fra professor Howard Aiken på Harvard, som bygget Mark I og Mark II, noen av de første datamaskinene (Mark II står utstilt utenfor informatikkbygget.) Her er poenget: Han hadde rett, i alle fall hva gjaldt maskiner med den ytelsen til den prisen på det tidspunktet.
Og jeg har en mistanke om at hele historien er en urban legende, siden jeg ikke finner noen presis referanse (og det gjelder endel av de andre sitatene her også...)
Det hører med til historien at Thomas Watson endret IBM fra hullkort til datamaskiner, og dermed skapte et av verdens mest verdifulle selskap i 70- og 80åree, uansett hva han sa om kundegrunnlaget.
Korreksjon: Det var Tom Watsons far som har blitt tillagt sitatet. Men det er nok en myte. https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_J._Watson