Hopp til innhold

Dagens fun fact: SCRAM

Dette måå jeg bare dele med dere:
Altså, når man "skrur av" kjedereaksjonen i et kjernekraftverk fort, altså feks hvis det er et jordskjelv som i Fukushima eller det er tordenvær og strømnettet ikke er 1000 promille stabilt el., og reaktoren ikke skal gå lenger så sier man at man "SCRAMMER" reaktoren: kontrollstavene slippes/skytes inn i reaktorkjernen og absorberer alle de frie nøytronene, slik at kjedereaksjonen stoppes momentant:) 
Men hvorfor akkurat "SCRAM", liksom? Jo det er historiske årsaker til det... Da <3 "Chicago Pile No1" <3 gikk kritisk første gang under krigen, i USA, så visste de jo ikke helt hva de drev med, ikke sant;) Så de hadde bygget opp reaktorkjernen sin også sto en av de som var med i Manhattan-prosjektet og dro ut en kontrollstav etter en annen. Og sikkerheten de hadde rundt dette var at de hadde plassert en person ovenfor som sto med en øks hevet, klar til å kutte tauet til en stor kontrollstav som da ville falle ned og forhåpentligvis stoppe kjedereaksjonen hvis det skulle gå galt...:P (Jeg tror ikke dette hadde vært godtatt som god nok sikkerhet rundt et eksperiment i dag...!)

Til høyre på den fine tegningen står George Weil og drar ut kontrollstaver, og på toppen står Norman Hilberry med øksen hevet.

Så "SCRAM" er faktisk en forkortelse for "Safety Control Rod Axe Man", som vi altså bruker den dag i dag. Det syns jeg er ganske kult ihvertfall!!!
Smask til alle fine der ute <3<3<3

3 kommentarer til “Dagens fun fact: SCRAM

 1. Charlotte

  Haha. Herlig!

  Apropo kjernekraft har siste utgave av Tidsskrift for Norsk Legeforening en artikkel om Fukushima, "Fukushima-ulykken - helsemessige konsekvenser". Det er bla en fra Statens strålevern som er forfatter. Hva er din kommentar til det de har skrevet?

  Du finner den her:
  http://tidsskriftet.no/article/2175961

  Svar
 2. vifteovn

  Ifølge wikipedia er SCRAM eit "backronym", altså at saftey control rod axe man har blitt lagt til etterpå.

  Men det betyr jo ikkje at det ikkje er ein kjekk hugseregel 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *