Hopp til innhold

Drakes likning

Drakes likning er faktisk en likning for å gi et slags estimat, på en måte, over hvor mange andre planeter det kan være med "sivilisert liv" i Melkeveien. 
Likningen består rett og slett av 7 faktorer som ganges sammen, slik at man får et totalt nummer, som vi kaller for "N":

N = R_{ast} cdot f_p cdot n_e cdot f_{ell} cdot f_i cdot f_c cdot L

Og da er det sånn at N da altså er det totale antallet sivilisasjoner i galaksen vår, og som man tenker seg at det teoretisk kunne være mulig å ha radiokommunikasjon med.


R* = hvor fort nye stjerner dannes i en galakse

fp = andelen av de stjernene som har planetsystermer rundt seg

ne = gjennomsnittlig antall planeter per stjerne som potensielt kan ha liv

fl = andelen planeter hvor det faktisk utvikles liv (av de som potensielt kan gjøre det)

fi = andelen med planeter med livsformer som kan regnes som intelligente

fc = andelen planeter med intelligente livsformer som utvikler teknologi slik at de kan kommunisere fra et solsystem til et annet (sende ut detekterbare signaler til rommet)

L = tiden en sivilisasjon bruker på å sende detekterbare signaler ut i verdensrommet


Så ved å gange sammen disse talene får man da et overslag, da, over sivilisasjoner i galaksen vår - og det tallet mener jeg å huske at blir ganske så stort...men jeg har ikke tid til å sjekke ut hva de forskjellige faktorene skal/kan være akkurat nå - så det får være til en annen dag (eller det kan være i oppgave å gjøre for leseren 😛 )
Hvis dere lurer på hvorfor jeg plutselig snakker om Drakes likning her i dag, sånn helt ut av det blå (jeg gjør jo aldri det) - sånn sett bort i fra at det er kult, selvsagt - så må dere høre meg på P13 i morgen tidlig - ca klokken 08:30 😉
< br />
<3 <3 <3
Til slutt et par shots fra dagen i dag; jeg har vært Oslo-Trondheim tur/retur, og det har virkelig bare gått i ett! Men jeg håper og tror at alle er fornøyde - det virket i alle fall som om Trondheim-studentene var fornøyde med foredraget mitt, og det er jo alltid veldig stas (som vanlig pratet jeg vel litt for lenge, da, men det så ut som om publikum syns det var helt all right, egentlig) 🙂
Vekkerklokken ringte 5 i dag tidlig, og først litt over åtte nå i kveld var jeg hjemme igjen. Siden vi var mer enn en time forsinket fra Gardermoen i dag (guuud som jeg misliker vinter) måtte jeg slå i hjel litt tid, og det gjorde jeg blant annet ved å kjøpe meg ny leppestift; dermed hadde jeg plutselig mørkere hår, rødere lepper, og mørkerosa negler - skummelt med så mye "nytt" når jeg attpåtil skal stå på scenen, men jeg følte meg allikevel som meg selv. Forandring fryder (?)

4 kommentarer til “Drakes likning

 1. Anonym

  Drakes viser akkurat det man ønsker den skal vise. De fleste termene må man "gjette" en verdi på, og det kan ofte være veldig store eller små tall. Forskjellen mellom konservative og optimistiske anslag for liv i andre galakser er enorm. Dog, den kan være en fin måte å demonstrere at man må være forsiktig når man anslår verdier.

  Svar
 2. Sunniva

  Absolutt! Jeg mener ikke at dette er en likning som forteller nøyaktig hvor mange andre steder med sivilisert liv som fins der ute 😉
  Men selv de ekstremt konservative estimatene gir vel et forholdsvis høyt tall...? (Dog er jeg klar over at du selvsagt kan sette en eller flere faktorer til null og da naturligvis få null som svar - personlig har jeg veldig liten tro på at vi er det eneste stedet i universet med intelligent liv 😉 )

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *