Hopp til innhold

Sunniva elsker bøker: NUCLEAR WEAPONS -a very short introduction

 

God mandag alle!
Her i thorium-rosa-rose-verden har ting sklidd en del ut; etter torsdagen har jeg rett og slett vært utrolig sliten (og lei meg - har hatt rødkantete øyne noen ganger), og jeg har prioritert å gjøre koselige ting og å ha gode mennesker rundt meg - noe som "dessverre" har ført til at ting som feks torsdagsanbefaling (eller blogg sånn helt generelt) ikke har skjedd i det hele tatt *lei for det*. Dermed starter en ny uke (med blanke ark?) med en bok jeg har hatt lyst til å anbefale en stund nå:

NUCLEAR WEAPONS -a very short introduction

Misforstå meg rett; da jeg anbefalte "The making of the Atomic Bomb" fikk jeg en litt kritisk kommentar på Facebook om at jeg burde ta avstand fra kjernefysiske våpen, og at jeg ikke kunne omtale atomvåpen på den måten jeg gjør. Vel, jeg mener det burde være så opplagt at jeg selvsagt ikke syns atomvåpen er en god ting at jeg faktisk ikke en gang har tenkt tanken på å "ta avstand" fra dette; men bare så det er 100% klart så mener jeg selvsagt at atombomben absolutt er en av de virkelig kjipe oppfinnelsene i menneskets historie, og jeg skulle nok absolutt ha ønsket meg en verden fri for atomvåpen. Når det er sagt så mener jeg at jeg fremdeles må ha lov til å syns at konseptet er fascinerende; og da mener jeg naturligvis ikke "konseptet med å bruke atomvåpen" (som bare er helt forferdelig), men "konseptet med å frigjøre kjernekraften". Jeg står ved at jeg syns universets sterkeste kraft er helt vanvittig spennende - og det at man kan frigjøre den, noe som blir så utrolig tydelig i en atomeksplosjon ER FASCINERENDE. Dette gjør meg på ingen måte til tilhenger av kjernefysiske våpen, eller det å bruke dem!

Min fascinasjon for kjernefysikk startet faktisk da jeg første gang så bildet av en eksploderende atombombe, og leste om Hiroshima og Nagasaki (nå har jeg jo faktisk også vært i Japan, og Hiroshima, og det som gjorde aller størst inntrykk på meg på denne turen var å se Atomic Bomb Dome), og for min del endte det altså opp med studier og forskning i atomkjernens verden, men historien rundt syns jeg også er veldig spennende, og jeg tror nesten ikke jeg kan få nok av bøker som handler om utviklingen av atombombene og alt det rundt det.

Mens "The making of The Atomic Bomb" er stor og tung som en bibel, er denne ukens bok i helt motsatt ende av skalaen - den får seriøst plass i de aller minste veskene mine - og for en som ikke er veldig inne i fagfeltet kan kanskje en sånn introduksjon være en, vel, flott introduksjon til temaet (så kan den andre være for de aller mest spesielt interesserte/nerdete - som meg selv 😛 ).
"NUCLEAR WEAPONS -a very short introduction" starter med et kapittel ("What are nuclear weapons?") som kort og greit tar for seg det aller mest grunnleggende av fysikken som ligger bak, mens videre handler det i mye større grad om historien og politikken bak utviklingen og bruken av atombombene; hvordan og hvorfor, så dette er ikke akkurat boken hvis du aller helst vil lese og lære om kjernefysikk, men personlig syns jeg jo hele historien rundt Manhattanprosjektet, og tiden etter, er veldig spennende, interessant og viktig - derfor denne anbefalingen 🙂

Amazon sier på sine nettsider:

Joseph M. Siracusa is Professor in International Studies and Director of Global Studies, at the Royal Melbourne Institute of Technology. He is internationally known for his writings on nuclear history, diplomacy, and presidential politics, and is also a frequent political affairs commentator in the media.

For all the effort to reduce nuclear stockpiles to zero, it seems that the Bomb is here to stay. This Very Short Introduction reveals why. 

The history, and politics of the bomb are explained: from the technology of nuclear weapons, to the revolutionary implications of the H-bomb, and the politics of nuclear deterrence. The issues are set against a backdrop of the changing international landscape, from the early days of development, through the Cold War, to the present-day controversy of George W. Bush's National Missile Defence, and the threat and role of nuclear weapons in the so-called Age of Terror. 

Joseph M. Siracusa provides a comprehensive, accessible, and at times chilling overview of the most deadly weapon ever invented. 

Enjoy <3

 

 

 

 

2 kommentarer til “Sunniva elsker bøker: NUCLEAR WEAPONS -a very short introduction

 1. Anonym

  Så, broren min sendte meg dette og mente jeg tok feil når jeg er litt for kjernekraft. Har du et blogginnlegg det jeg kan lese mer om dette? Jeg må jo komme med et comeback på den der 🙂
  Tenker at man får vel også høyere kreftrisiko hvis man bor nær et kullkraftverk. Finner jeg tall på det noe sted?

  The World Health Organization (WHO) released a report that estimates an increase in risk for specific cancers for certain subsets of the population inside the Fukushima Prefecture. A 2013 WHO report predicts that for populations living in the most affected areas there is a 70% higher risk of developing thyroid cancer for girls exposed as infants (the risk has risen from a lifetime risk of 0.75% to 1.25%), a 7% higher risk of leukemia in males exposed as infants, a 6% higher risk of breast cancer in females exposed as infants and a 4% higher risk, overall, of developing solid cancers for females.[10][11]

  Svar
 2. Jelrik

  Jeg er helt enig med deg Sunniva. Skal man unngå å prate om saker selv om man er i utgangspunkt negativ innstilt i bruk av det? Jeg mener at å lese, informere og opplyse, også om saker som er negative gir en økt forståelse for det (og med det en økt forståelse i hvorfor det er negativ). Jeg leser for øyeblikket en bra bok om terrorattentatene 22.juli. Jeg kan si at boken er bra og gir meg mer forståelse i bakgrunnen og tankegangen til ABB selv om det på ingen måte rettferdiggjør eller godkjenner hans handlinger, tvert imot. Det gir meg mer tyngde i diskusjonen om 22 juli enn det mennesker har som ikke har lest boken.
  Stå på. Jeg er helt enig at kjernekraften er helt vanvittig fascinerende. At så ufattelig mye energi blir frigjort ved å spalte en atom mens det lever helt i fred når det ikke spaltes er jo et under.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *