Hopp til innhold

Kjernefysikkhistorie – verdens første sivile kjernekraftverk (1 dag på etterskudd :P )

Baaah - jeg oppdaget nettopp at jeg har surret med datoer, og dette innlegget skulle selvsagt ha kommet i går; men bedre sent enn aldri...! I går var det nemlig nøyaktig 60 år siden første gang et sivilt kjernekraftverk genererte elektrisitet 😀 Jeg syns jo det er et litt ekstra stas jubileum, siden man ikke må glemme at det ligger mye militært i historien til det fagfeltet jeg jobber med - og at hele den sivile kjernekraftindustrien startet som et stort militært prosjekt (Manhattan-prosjektet) - da blir jeg glad for den delen av historien der det går over i god og fredelig bruk av teknologien <3
Den 26. juni 1954 begynte altså Obninsk-kjernekraftverket i Russland (da Sovjet 😉 ) å produsere strøm, og det fortsatte det med i 48 år, frem til 29. april 2002. Totalt hadde det en effekt på 5 megawatt (elektrisitet) - søte lille kraftverket (for å sammenlikne vil EPR som feks bygges i Finland nå ha en effekt på 1600 megawatt - noe som tilsvarer sånn ca hele strømbehovet for stor-Oslo) <3
Da vil jeg bare ønske alle en superdeilig helg med denne fine lille bildeserien fra IAEA (det internasjonale atomenergibyrået)

 

3 kommentarer til “Kjernefysikkhistorie – verdens første sivile kjernekraftverk (1 dag på etterskudd :P )

  1. Anonym

    Kult blogginnlegg. Jeg er selv for atomkraft i Norge og resten av verden. Har du forresten sett Pandora`s promise på Netflix? Kul dokumentar.

    Mvh C

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *