Hopp til innhold

Leserspørsmål om plast

Hei dere! Ikke helt sjokkerende så ble det noen reaksjoner på gårsdagens innlegg, og en leser skrev blant annet dette på Facebook:

Men når man bruker bomullsnettet hver dag over flere år, så mååå det gjøre en forskjell? Eller?

Tja, det kommer jo litt an på, er egentlig svaret her...
Som nevnt i går så er CO2-avtrykket til et bommullsnett typisk 130 ganger større enn en plastpose. Så spørsmålet blir jo da hva er det du prøver å oppnå?
Hvis du vil være med å senke CO2-utslippene så er det å bruke bomullsnett en ekstremt lite effektiv måte å gjøre det på. Som også nevnt i går så er det vel ganske vanlig å bruke plastposer 2 ganger (for å bære varer hjem fra butikken, og for søppel), så for å veie opp CO2 fra vanlig bruk av én plastpose må du bruke bomullsnettet ditt 260 ganger. Det begynner da å nærme seg nesten ett års bruk av bomullsnett. Men, altså, hvis du får til dette - null plastposer, og kun bomullsnett - så har du altså spart inn CO2 fra én plastpose etter  260 dager. Eller med andre ord: Du har spart inn noe á la 200 gram CO2, som er det samme som feks et par timer med surfing på nett...
Bomullsnett er en ekstremt dårlig måte å spare inn på CO2-utslipp.
Hvis du prøver å hindre plast i å havne i havene så er det ikke søppelet vårt som havner i havet. Det som kommer av plast (og annet søppel) ut i sjøen her hos oss kommer fra forsøpling rundt omkring, og ikke fra søppel som er kastet på en skikkelig måte - altså i søppelkassen. Hver gang du plukker opp plast på bakken (og plast på bakken ser du garantert hver eneste dag - i alle fall hvis du bor i by), så hindrer du i alle fall den plasten i å havne i havet, så det virker 🙂
(Følg meg gjerne på Instagram - @sunnivarose, selvsagt 🙂 )

Hvorfor jeg er så opptatt av CO2-utslipp? Får vi ikke orden på menneskeskapte klimaendringer kan vi liksom bare glemme de 16 andre bærekraftsmålene... (Og, ja, jeg vet at å ødelegge havet er ekstremt dumt mtp å hindre klimaendringer også, så jeg mener virkelig ikke at vi ikke trneger å bry oss om plast i havet som globalt problem - jeg er på saken med gjesteinnlegg om akkurat dette fra en som kan mer om havet enn meg 😉 )

Jeg avslutter like gjerne her, med å sitere António Guterres (generalsekretær i FN):

Climate change is the single biggest threat to sustainable development everywhere.

 

2 kommentarer til “Leserspørsmål om plast

 1. Astri

  Heisann, Sunniva!
  Jeg har en litt annen tilnærming her.

  Det ene nettet mitt er laget av resirkulerte dongribukser. Et annet er en resirkulert paraply. Fantasien setter begrensningene.

  Ditt regnestykke starter med ny bomull?

  Svar
 2. Lisa

  Hei Sunniva. CO2 avtrykk sier jo ikke nødvendigvis noe om hvor karbonet i CO2-en kommer i fra. Kommer det fra olje og gass, hvor karbonet har ligget under bakken (og ute av karbonets kretsløp) i millioner av år, eller kommer det fra biogass/biobrensel som allerede er en del av karbonets kretsløp? Plast i seg selv er jo laget av olje, og det å hente opp olje fører garantert til økt konsentrasjon av CO2 i atmosfæren. Hvis det brukes biobrensel til å produsere bomullsnettet er jo dette CO2 utslippet noe som ville ha kommet uansett i forbindelse med råtning av planter. Hvis det siste er tilfellet, vil jo et bomullsnett være bedre. Kanskje viktig å også ha med seg dette aspektet i diskusjonen? Nå er det desverre slik at mye av energien som kreves for å lage bomullsnett, sannsynligvis kommer fra ikke-fornybare energikilder. Men det er jo fint med litt nyanser uansett ?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *