Hopp til innhold

Sunniva svarer: Thorium Q&A no 1

Hei dere ♥ På fredag fant jeg ut at jeg måtte få laget en liten video der jeg begynte å svare på spørsmål jeg har fått angående kjernekraft og thorium. Etter å ha tenkt en stund frem og tilbake på hvordan jeg skulle gjøre dette, landet jeg på at jeg rett og slett gikk for Facebook Live-løsningen - enkelt og rett på sak. Nå deler jeg selvsagt videoen også her, for deg som ikke fikk sett Live-sendingen, eller vil høre svarene flere ganger.

Disse spørsmålene svarer jeg på:

 • hva er thorium?
 • er det sånn at vi bare benytter 10-12 prosent av energien i uran-baserte brensel i dagens reaktorer, hvilket resulterer i at avfallet blir så radioaktivt og vanskelig å håndtere?
 • har Springfield begynt med thorium, og i såfall, er det fortsatt Homer som sitter ved kontrollbordet?
 • hva er utfordringen med å utvinne thorium i norske bergarter?
 • hvor mange år er det til den skeptiske generasjon dør ut, og nye (som deg) tar over?
 • kan man feks få fly som går på thorium, eller er det for risikabelt?
 • kommer det til å bygges ny reaktor i Halden?
 • hvorfor Norge ikke bør løegge ned Haøden-reaktoren og forskning på thorium.

Jeg bruker litt tid i starten på å bare være sikker på at jeg er live, så du kan godt spole frem til 1 minutt og 30 sekunder før jeg egentlig er i gang 😉

I morgen kommer del 2 av denne Q&A-en, på Facebook-siden min, live kl 15. Jeg blir kjempeglad hvis du vil se på (men videoen kommer til å bli liggende, og delt her på bloggen i ettertid også, altså 🙂 ), og send meg gjerne spørsmål om hva du lurer på! Jeg vet forresten at det er veldig forskjellig hva folk kan om disse temaene fra før, så for noen så har jeg kanskje ikke gått nok i dybden i svarene mine - da er det bare å stille mer utdypende spørsmål også.


Og, du!?! Jeg lurer på å gjøre dette til en slags fast spalte - Sunniva svarer, altså. Hva tenker du som leser om dette? Skal jeg prøve meg? 🙂

 

1 kommentar til “Sunniva svarer: Thorium Q&A no 1

 1. Jan Harald Otterskred

  Hi Sunniva
  Eg liker dine artikler om Thorium
  Las om det for ei god stund tilbake - og via TU.no
  Var ikkje klar over at du hadde din eigen blogg - men skjønte det etter NRK sendingen forrige uke - så nå håper eg du tar tid til et svar for videre kontakt.

  Eg jobber i et rederi, der familieeigar i 3 generasjon har fått interesse for Thorium.
  For tiden driver selskapet å ser på forskjellige ting bla fuel-celle og dette i sammen med forsknings miljø

  Men her om dagen kom redaren sjølv, og ville vite meir om Thorium - som eg hadde nemt måtte være framtida for ei stund tilbake - og no vil han gjerne ha all info om dette grunnstoffet, og muligheiter.

  Og meir eg googler og leser om det du har utført, så er du den beste kilden.

  Kan du ta deg tid å dele av din kunnskap med oss ?

  Mvh en som er imponert av det du har utrettet

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *