Hopp til innhold

En liten søndagsbønn (nei, ikke spesielt religiøs)

Hei alle fine lesere der ute! Nå skal jeg gjøre noe litt kleint, men sånn er det bare noen ganger:

Saken er den at jeg stadig møter folk som sier de elsker at jeg skriver om de tingene jeg gjør; setter #tallpåting, kommer med fakta om kjernekraft, og gidder å gå bak det som ofte kan virke som det enkle, riktige – som med plast. At jeg sitter og svarer Live på det folk har av spørsmål om (kjerne)fysikk eller andre ting jeg kan noe om. At jeg reiser rundt og er med på debatter og skriver, og lager tech-podcast for at alle skal kunne lære hva alle de fancy tech-buzzwordene egentlig handler om. Samtidig møter jeg mange som tror at jeg fremdeles jobber ved universitetet, men det gjør jeg jo ikke! Jeg er frilans, blant annet fordi jeg ønsker så innmari å kunne drive med spredning av kunnskap (ja, jeg ser ironien i at man slutter å jobbe for Universietet for å formidle kunnskap til folk...:/). For å få til dette alene trenger jeg «bevis» for at folk faktisk liker det jeg driver med, og følger med.

Derfor: Hvis du syns at det jeg gjør er bra og viktig, og vil at jeg skal fortsette, vær så snill å LIK facebooksiden min, og FØLG MEG på Instagram 🙂

Når du ser at jeg skriver noe du syns er bra, spennende eller overraskende – del det gjerne.

Jeg trenger dere for å fortsette med det jeg gjør - og det vil jeg jo innmari gjerne ♥

(Og hvis du syns dette var tidenes kleineste bloggpost; håper du kan glemme den og fortsette og lese bloggen uten å tenke at jeg er helt teit 😉 )

 

Det er hyggelig å få være på Kavli-fest på Rådhuset med rektor Svein (UiO), men det er dessverre ikke noe å leve av i seg selv...:P (Elsker allikevel dette bildet!)

3 kommentarer til “En liten søndagsbønn (nei, ikke spesielt religiøs)

 1. Bjarne

  Har likt og delt en av postene dine på FB 🙂
  Hensiktsmessig at du blir mer synlig ja 🙂

  Noen sånn halvveis løsrevne tanker om kjernekraft etc.

  Det er ikke måte på hvor mye energiformene sol, vind, vann (og gass) har bidratt til å redusere CO2 utslippet når en leser artikkel etter artikkel om klimaendringene. Kjernekraft nevnes ofte ikke med ett ord :-O

  Har sett de siste innleggene dine og de var hysterisk bra. Måten du takler utsagn som «kjernekraft er verre enn kull og gass» og tilsvarende uttrykk som ikke er basert på kunnskap, er helt fenomenal. Lekende lett syrlighet liksom 🙂 Herlig forfriskende og befriende. Keep it comin’ 🙂

  Har blitt med i Naturvernforbundet i Hordaland og prøver å diskutere vitenskap sånn generelt, måten vi argumenterer på spesielt, skepsis og testing av egne argumenter samt kjernekraft og magnetsvevetog. Jeg mener, som du, at det er et seriøst problem at realfag ikke har blitt prioritert/valgt nok.
  Flotte mennesker med gode verdier er de dog. 🙂

  Et annet problem er at når en fokuserer på de «små og nære» ting så er det en reell fare for at de store problemene ikke får nok fokus. Riktignok skal det igjen nevnes at de har de beste verdier og intensjoner samt at vi plukker plast i naturen, på strender og vanskelig tilgjengelige holmer.

  Andre eksempler er: Hvor mye energi er det egentlig i plast og papir en resirkulerer. Hovedpoenget må være å faktisk se på tallene. TallPåTing 🙂

  Dette med plast er jo et stort og komplekst problem med flere løsninger som blant annet avfallshåndtering og holdningsendringer. Løsninger som sannsynligvis vil øke CO2 utslippene er å erstatte plastprodukter med f.eks. glass, metall og papir.

  Med enda mer stabil, rimelig og utslippsfri energi (kjernekraft) kan vi også begynne å gjøre produksjon av elbiler, etc mer miljøvennlig. Ser ikke helt for meg hvordan f.eks. industrien kan bli drevet av sol og vind.

  I miljøvernkretser snakker en gjerne også om energieffektivisering og -sparing, men jeg er usikker på om de vet at industrien hele tiden prøver å optimalisere produksjonen da energi gjerne er en stor utgift for dem.

  Energi kan også erstatte produkter? Frysevarer erstatter matsvinn?

  Godt poeng dette med ærlighet. For det første er det riktig, for det andre kan det være vanskelig å endre mening etter er har trengt seg inn i et hjørne.

  Hadde vært fint om vi en dag også hadde fått podcastene via f.eks. iPhone (Podcast). Da vil en gjøre ting som f.eks. laste ned podcasten før man hører den, la systemet huske hvor du var sist og kunne trykke telefonen på standby mens podcasten går. Hører nemlig på deg når jeg kjører bil 🙂

  Har vi politikere med visjoner og forståelse for realfag enten det dreier seg om energiforsyning, infrastruktur eller andre områder i samfunnet? Trolig nei.

  Kanskje du, ved din virksomhet, nå formidler mer kunnskap og engasjement enn om du hadde vært i en «anonym» jobb?

  Liker den lettbente og småsyrlige stilen din når du blir utsatt for dårlig service 🙂

  Hvordan går det med kjedereaksjonen hvis en tenker seg at også en trykkvannsreaktor skal kunne smelte ned i en sikkerhetstank. Vil nøytronene formere seg og løpe løpsk eller vil kjedereaksjonen stoppe opp?
  Er dette i det hele tatt en realistisk problemstilling?
  Kanskje spørsmålet mitt avslører at jeg ikke har peil.

  Ble litt usikker på prosessen frem mot Plutonium 238/239?
  Er det Uran 235 eller 238 som er i begynnelsen av den?
  Er det ikke kort vei fra Uran 238 til Plutonium 239?
  (innfanging av nøytron og så nedfall til Plutonium?)
  Hvilket "avfallsstoff" har potensiale som brennstoff?
  Må en bruke reaktorer med raske nøytroner da?

  Svar
  1. Sunniva

   Hei Bjarne, tusen takk for lang kommentar, med både hyggelige komplimenter, og masse fine innespill! Spørsmålene dine tar jeg med meg videre både til fremtidige innlegg og ikke minst Sunniva Svarer.
   Når det gjelder dette med å publisere som rene podcasts, så vet jeg ikke helt hvordan jeg gjør, men det burde jeg jo klare å få til...hvis jeg kan fortsette å kjøre Live-sendingen (jeg liker veldig godt å være live fordi det gir en veldig god mulighet for toveis-kommunikasjon), men så publisere lyden alene som podcast - tror du det kunne gå?
   Ønsker deg en god helg!

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *