Hopp til innhold

Juleforberedelser: Brente mandler (med salt!)

I går laget jeg brente mandler på en litt sunnere måte; med Sukrin Gold istedetfor sukker, og det er det flere som har lurt på - hvordan det funker. Jeg kan avsløre at det funker helt utmerket! Kanskje annerledes enn med vanlig sukker; det vet jeg egentlig ikke, men det blir i alle fall godt å lage med Sukrin Gold også, og jeg syns jo det er det som egentlig betyr noe 😉

Oppskriften fant jeg opprinnelig HER på Funksjonell Mat, men jeg fulgte den ikke helt slavisk. Sånn gjorde jeg det:

  • 400 gram mandler
  • 2 dl Sukrin Gold
  • 0.5 dl vann
  • 2 ss smør (1 ss meierismør, 1 ss Bremykt - det var det jeg tilfeldigvis hadde i kjøleksapet)
  • flaksalt (jeg brukte Maldonsalt)

1. Legg alle mandlene på et bakepapir på en plate, og rist dem på 200 grader, midt i ovnen i 10 minutter. Man måååå kanskje ikke gjøre dette første trinnet, men jeg syns de blir best hvis de ristes først 🙂

 

2. Jeg dro frem jernkjelen min, og puttet i Sukrin Gold og vann, ga det et oppkok, og helte de ferdigristede mandlene oppi. Deretter småkokte det på middels varme "til væsken har blitt tykkere og brunaktig, og mandlene har fått en mørkere farge". Jeg er litt usikker på om væsken ble så veldig mye tykkere, men mandlene fikk i alle fall en litt mørkere farge. Med jevne mellomrom smakte jeg på en mandel, for å passe på at det ikke blir så veldig brent smak av det (ja, det heter brente mandler, men jeg vil ikke at det skal smake direkte brent, fordet 😛 ).

3. Når jeg syns de virker ca ferdige (etter kanskje 15/20 minutter) hadde jeg i smøret, som også fikk smelte og koke litt (noen minutter til).

4. Så var det bare å helle alt sammen ut over bakepapiret som fremdeles lå på platen, og skille alle mandlene fra hverandre med en gaffel før de stivnet sammen i en klump.

Så til det geniale - hvis du liker salt karamell, i alle fall:

Med én gang du har fått mandlene over på bakeplaten, strø flaksalt over. Det ble helt utrolig godt! Jeg hadde ikke smakt det før, så var ikke 100% sikker på at det ville funke, derfor delte jeg bare av en liten del av mandlene, som fikk saltbehandling, mens mesteparten ikke fikk det...det var en "feil", for å si det sånn. Neste batch kommer alle mandlene til å få salt på seg, og de jeg laget i går forsvant på mystisk vis nå mens jeg skrev dette innlegget 😛

 

Brente mandler hører julen til, for min del i alle fall, men med denne oppskriften kan du nyte med god samvittighet også i adventstiden. For det er jo ikke hva du gjør mellom jul og nyttår som betyr noe, men hva du gjør mellom nyttår og jul; selv om noen ser ut til å tro at det er jul nå, så er vi faktisk i den "mellom nyttår og jul"-perioden, men da er disse altså helt utmerket ♥

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *