Hopp til innhold

Et mandagsinnlegg om trening og «unnskyldninger»

Hei fine! Tror du jeg skal starte å være sånn superfresh og irriterende (? 😉 ) jeg har begynt å starte hver uke med trening klokken 06:30 #noexcuses nå? Haha, nei 😛 Ikke at det er noe galt med å trene - det er selvsgat helt supert, men det er faktisk ikke så veldig lett å få til i en hektisk hverdag. Min "trening"  har i ganske lang tid bestått av at jeg reiser kollektivt, og gjerne går en god del rundt i byen, og at jeg så å si alltid velger trapper (det gir et skikkelig tydelig utslag på Apple-klokken min, da, så det er ikke bare tull at man får en god del bevegelse på denne måten) #myexcuse. Sist gang jeg faktisk gjorde en ordentlig treningsøkt var før sommeren. Ikke at dette er noe å "skryte" av, men sånn er det nå en gang.

Saken er som sagt at det ikke er bare-bare å få inn en times treningsøkt, selv om "motivatorene" gjerne kommer med denne påstanden/shamingen:

Som selvsagt får deg til å føle deg ganske dust, sant? Bare 4%? Er jeg så håpløs at jeg ikke klarer å bruke 4% av dagen min på noe som jeg vet er bra for meg, en gang? For en håpløs slask jeg er, da... :/ 🙁

Saken er at, jo, det fins unnskyldninger - eller i alle fall forklaringer, på hvorfor det for veldig mange er vanskelig å få til en times treningsøkt i løpet av en vanlig dag. Ja, da, det stemmer at 1 time av et helt døgn er 4%, men hvor interessant er denne opplysningen, egentlig? Det er jo ikke som om du har 24 timer til fri disposisjon i løpet av et døgn...! Selv på en dag der du absolutt ikke har NOEN forpliktelser er 8 timer (eller litt mer eller litt mindre) bundet opp til søvn, og selv da - når du ikke skal gjøre NOE ANNET enn akkurat det du føler for akkurat her og nå - så er 1 time 6.25% av den tiden du har til rådighet.

Og så har vi jo ikke null forpliktelser i løpet av de 16 timene vi ikke sover, vanligvis: Vi skal jobbe 8 timer (mange mer enn dette også) - 8 timer igjen til fri disposisjon. Vi skal komme oss til og fra jobb, som for de aller fleste i ALLE FALL tar 1 time - 7 timer igjen til fri disposisjon. Vi skal spise frokost og middag, som til sammen gjerne tar 1.5 timer (hvis man ikke bare vil stresse - som heller ikke er spesielt sunt, hvis det er helse man tenker på 😉 ) - 5.5 timer igjen til fri disposisjon. Vi skal vaske og stelle oss morgen og kveld, som for de færrste tar mindre enn 30 minutter totalt - 5 timer igjen til fri disposisjon.

Så, hvis du skal trene, og komme deg til og fra et treningssenter (som det blir veldig ufint å ikke ta med i utgangspunktet, i en sånn "1 treningsøkt er bare 4% av en dag") så tar det i alle fall 1.5 time (det blir vel for mange fort 2 timer, men la oss holde oss til et minimum, da, sånn for å ikke overdive noe). Det relevante spørsmålet blir da:

Hvor mye er 1.5 timer av 5 timer?

1.5/5 = 0.3 = 30%... Så: 1 times treningsøkt er i realiteten 30% av dagen din, og fort mer enn dét også. Å bruke nesten en tredjedel av tiden sin på trening er relatvt mye, og da skjønner man kanskje litt mer selv hvorfor det faktisk ikke er så lett å få til.

Hvis du har små barn så kan du trekke fra minst 1 time til på den tiden du har til rådighet, fordi det å ordne seg om morgen og kveld, pluss spise mat...ja, det forsvinner fort en del mer tid, da 😛 Så da blir det 1.5 timer av 4 timer totalt = 37.5%. (I dette er det heller ikke tatt med ting som lese på sengen, hjelpe til med lekser, leke sammen, osv.)

Ikke at dette skal være en unnskyldning, men det er en forklaring, og viser hvor stor innsats det faktisk er å komme seg på trening. Og et relvant svar til "shamingen" over alle de som ikke klarer å bruke 4% av tiden sin en gang, på egen helse...;) Hvis svaret på denne forklaringen er at ja, men man kan trene hjemme, man må ikke dra på studio, så er det allikevel 1 time av 5, som er 1/5 = 0.2 = 20%. Fremdeles en STOR andel av dagen din, og hvis du ofte klarer å få til en times treningsøkt så er du faktisk skikkelig flink! Klapp på skulderen til deg ♥ Og til deg som IKKE får til den timen i en hektisk hverdag: Gå trappen hvis du kan - det tar ofte ikke lenger tid enn heisen, og får opp pulsen ganske greit hvis du går litt fort ♥

10 kommentarer til “Et mandagsinnlegg om trening og «unnskyldninger»

 1. Camilla

  Enig med deg! I tillegg til trening så skal jo de fleste dusje etterpå, tørke seg, bodylotion osv, og da er det hvertfall 15-30 min ekstra der og veien til/fra trening. Jeg skjønner jo hva som menes, og man får til det man vil. Men samtidig er det helt lov å ikke ta seg tid/ikke ha tid til trening, men heller røre på seg på andre måter, feks trapper, gå til jobb/skole(hvis det ikke er for langt), litt knebøy mens man pusser tenner osv.

  Svar
  1. Sunniva

   Jaja, det tar fort MER enn 1.5 timer også - her tok jeg bare et virkelig minimum av både det man MÅ gjøre på en dag pluss den tiden en treningsøkt faktisk tar...
   Og, ja, jeg skjønner også at greia er å si at man får til det man vil, men det er jo bare så feil å snakke om hvor mange prosent én time er av et døgn 😉 Hvis man digger å trene, og ser på det som deilig egentid blir det jo enklere å prioritere det, men hvis man syns at det er mest bare mas og kjipt er det ikke så rart at man IKKE prioriterer å bruke kanskje 30-50% (som det også gjerne kan utgjøre av tiden sin) av den tiden man har til rådighet på en dag 🙂
   Men selvsagt: trening er supert, det!

   Svar
 2. Småbarnsmor

  Så enig. I går skulle jeg prøve (for første gang på tre uker) å skvise inn en treningsøkt etter jobb, men med tre kvarters reisevei og en tur innom butikken var jeg ikke hjemme før kvart på syv. Da var barna grinete og mannen gretten, etter å ha løpt etter dem i to timer i tillegg til å lage middag, servere og rydde. Så det funket ikke så bra. Og når ungene endelig er i seng og har roet seg er klokka fort åtte-halv ni, og da er dørstokkmila for å komme seg på trening laaaang. Og å få tid til en økt på morgenen er bare helt utenkelig - med to små i barnehagealder trengs det helst to par hender - "fripass" om morgenen må jeg spare til når det virkelig trengs i jobbsammenheng osv. De timene jeg har til disposisjon er da i realiteten mer 2 eller 3 enn 5, (og ikke glem husarbeid og klesvask når ungene har sovnet!) frem til leggetid, og da er jeg for trøtt og sliten til å gjøre noe annet enn å slappe av i sofaen med en serie likevel.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *