Hopp til innhold

Fusjon – størst av alt er…

Fusjon er det som skjer i solen, som gjør at vi får all den fine varmen og lyset her på den lille jorkloden vår. Fusjon er når (lette) atomkjerner smelter sammen, og lager større og tyngre atomkjerner 🙂

Fusjon er generelt vanskelig å få til, fordi partiklene - hydrogen- og heliumkjernene (eller andre, større og tyngre atomkjerner, men det er enda vanskeligere å få til) - er positivt ladet, og like ladninger dytter hverandre vekk. På samme måte som alle har opplevd når de prøver å dytte like poler på magneter mot hverandre 😉

Det er jo derfor atomkjerner ikke vanligvis fusjonerer (flaks!), men hvis de kommer nærme nok hverandre så blir kjernekraften MYE sterkere enn den elektromagnetiske, frastøtende kraften, og da vil de ikke gå fra hverandre igjen. Kjernekraften er den sterkeste kraften vi vet om, men den har veldig kort rekkevidde; derfor må kjernene komme så nærme hverandre før den begynner å "vriek". Den elektromagnetiske kraften, som altså gjør at kjernene støtes fra hvernadre virker på veldig mye større avstander (enn kjernekraften), og derfor vil de vanligvis ikke bare smelte sammen – men hvis kjernene kommer nærme nok så er altså kjernekraften ABSURD mye strekere 🙂

Kommer atomkjernene nærme nok så er det ingen kraft vi vet om som er sterkere, og kjernekraften vinner.

♥ ♥ ♥

For to dager siden fusjonerte Anders og jeg, og ble mann og kone.  Jeg håper at når vi først har kommet så nærme hvernadre at vi faktisk har sagt JA til å gifte oss, at ekteskapet vårt skal være som kjernekraften - den skal holde oss sammen.

Dagen var helt perfekt, fra ende til annen. Og det var så mange som syntes de små nerdedetaljene våre var veldig morsomme – og da jeg hørte de tre barna sitte og diskutere hvilke grunnstoff de var smeltet fysikermammahjertet mitt helt ♥ Jeg har lyst til å fortelle mer om bryllupet senere, men siden jeg har veileder-Jon på besøk fra Paris (han var selvsagt i bryllupet) er det plutselig fullt fokus på å skrive ferdig artikkel nå. Fra bryllup til atomkjernens hemmeligheter, liksom 😛 Dermed blir dette bare en liten update/livstegn herfra, med noen snaps fra lørdagen...

Nå gleder jeg meg veldig til å få bilder fra fotografen – som jeg nå er utrolig fornøyd med at vi valgte å ha med hele dagen, fra frisøren om morgene, til bryllupsvalesen var danset!

Størst av alt er kjærligheten - og kjernekraften ♥ ♥ ♥

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *