Siden det er den 11. mars i dag kan jeg nesten ikke la være å nevne Japan- og Fukushima-ulykken, som nå er 2 år siden. For dere som har lest bloggen min en stund (dvs mer enn et år), så kommer det ikke noe nytt i dette innlegget - det er rett og slett en re-post av Fukushima-innlegget fra 2012, men jeg syns det gjør seg like bra i dag som for ett år siden 😉
Enjoy!
Den 11. mars 2011 ble Japan rammet av et av de kraftigste jordskjelvene noensinne registrert, med 9.0 på Richters skala - det betyr at det var hele 100 ganger kraftigere enn Haiti-jordkjslevet! 41 minutter etter jordskjelvet ble østkysten av Japan truffet av en enorm tsunami på hele 14 meter - "tusenårsbølgen".
Når det nesten 40 år gamle kjernekraftverket var skrudd av som dette produserte det heller ikke lenger strøm til å drive kjølepumpene, så dieselaggregatene - som det hadde for nettopp denne typen situasjoner (skjer hver gang det er et jordskjelv) - satte inn og drev kjølesystemene. Dessverre hadde man ikke forutsett at det kunne komme en så stor tsunami, så da den traff kraftverket tok den med seg både dieselaggregater og backup-batterier, og da var det ikke lenger noen kjøling av reaktoren - som altså fortsatt produserte mye varme, fra fisjonsproduktene i brenselet.
Når så temperaturen i reaktoren blir høy nok vil brenselsinnkapslingen, laget av sirkonium, reagere med kjølevannet slik at man får dannet hydrogengass. Hydrogengass kalles populært "knallgass"; det er altså en meget eksplosiv gass. Denne måtte slippes ut av reaktoren, siden det ikke er bra hvis det blir for høyt trykk inne i denne, og da den kom ut i reaktorbygningen eksploderte den.
- 1 person fikk hjertestans under jordskjelvet
- 1 person ble tatt av bølgen
- 2 personer døde i ulykker ifb opprydning (1 i en eksplodjon og 1 ble klemt i hjel av en kran eller noe...).
Det er lite trolig at man vil får strålingsrelaterte dødsfall etter Fukushima-ulykken i den generelle befolkningen - og dette er altså resultatet av den nest verste kjernekraftulykken noensinne.
Absolutt viktig å nyansere 'ALARM'-varslene, men det å evakuere 100 000 mennesker er ikke helt problematisk, det heller. Det beskrives godt i denne artikkelen.
Så estimatet om dødsfall pr TWh bør nok oppjusteres noe (men neppe mer enn 3-4 %, så atomkraft blir fortsatt nr 1)
Liker nyanseringen og syns det var veldig artig å oppdage at jeg har lest bloggen din i mer enn et år.
Oi som tiden flyr!
Tenkte kanskje denne kunne interessere deg.
"The bottom line from these excellent reports and analyses should be abundantly clear: Looking to the energy future, one is necessarily either pro-nuclear and pro-gas (fracking) OR one is pro-carbon dioxide and pro-pollution."
http://rogerpielkejr.blogspot.no/2013/03/learning-from-china-coal-and-its-nukes.html