Hopp til innhold

50 millioner ganger mer energi…!

Einstein, altså!

Fisjon er at en atomkjerne, feks uran-235, deler seg i to og blir til fisjonsprodukter, også blir det frigjort masse masse energi pluss noen ekstra nøytroner.

Uran-235 deler seg i to, til cesium-143 og rubidium-90 - som er fisjonsprodukter. I tillegg blir det 3 løse/frie nøytroner og masse energi - den er selvsagt rooosa xD
Einsteins berømte likning <3

Fisjon er faktisk Einstein sin super-famous likning  - E=mc2 - i praksis, for energi (E) og masse (m) er bare to sider av samme sak.

Når en tung atomkjerne, som feks uran-235, eller uran-233 eller plutonium-239 fisjonerer så blir litt av massen (vekten) gjort om til energi! Så siden noe av massen er blitt til energi er det sånn at hvis du tar og putter de to fisjonsproduktene pluss de frie nøytronene på atomkjernevekten din og ser på  hva vektnålen viser så er det mindre enn det atomkjernen opprinnelig veide...8-O Ennå du har akkurat like mange nøytroner og protoner hele tiden...halloo, liksom, du må jo bare eeelske <3 kjernefysikk <3 da xD

Nå tenker du kanskje at ok whatever, energi, liksom. Men det er faktisk syyykt mye energi som blir frigjort: faktisk 50 millioner ganger mer enn hvis du hadde en kjemisk reaksjon som når du brenner kull feks. Så hvis du har ca ett gram (!) med uran-235, også deler du alle disse atomkjernene i to, så får du nok energi til å dekke strømforbruket til en gjennosnittlig norsk familie i ETT ÅR! Hvis du skulle brenne kull istedetfor trenger du 4 tonn.
Jeg bare nevner det, liksom...

Det er bare syyykt fascinerende, da!!!

8 kommentarer til “50 millioner ganger mer energi…!

 1. Anonym

  Men; Cs 143 og Rb 90 og 3 nøytrioner; 236? Hvorfor ikke 235 som var den opprinnelige? Er det jeg som tuller sammen begreper?

  Svar
 2. Sunniva

  Ah, liker at noen titter litt skikkelig (og spør) - godt spørsmål, med andre ord !

  Vi starter med uran-235, altså 235 kjernepartikler, som så blir truffet av et nøytron, og sånn blir summen av alle partiklene som er med i reaksjonen 236 😀

  Så på en måte kan du si at det er uran-236 som fisjonerer og ikke uran-235...men det er altså uran-235 som har den egenskapen at den (med veldig stor sannsynlighet) vil fisjonere når den treffes av et nøytron.

  Svar
 3. Bjørn Strander

  Spurt på en mindre klønete måte: Det er ikke 50 millioner gram i 4 tonn, så et gram uran-235 holder vel da til 12,5 gjennomsnittsfamilier kullforbruk à 4 tonn?

  Svar
 4. Sunniva

  Du trenger ikke 50 millioner ganger mer i vekt, men 50 millioner ganger flere karbon-atomer. Siden karbon-atomene veier mindre enn uran-atomene blir dette ca 4 tonn kull 🙂

  Beklager at jeg glemte å svare deg den første gangen du spurte!

  -S

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *