Hopp til innhold

Ting som irriterer meg: jod-tabletter

Altså, dette er noe som irriterte meg voldsomt da det sto på i vår, og nå må jeg bare få det ut og opplyse litt rundt dette: 
Etter Fukushima-ulykken opplevde norske apoteker en boom av kunder som ville kjøpe jod-tabletter, og man kan godt prøve å si at nordmenn ikke var bekymret for konsekvensene av utslipp fra Fukushima (her i Norge, altså), men denne (fullstendig idiotiske) boomen sier meg noe annet... Grunnen til at jeg kaller det idiotisk å ønske å spise jod-tabletter i Norge pga et utslipp i Japan er fordi det vitner om at man ikke har den fjerneste anelse av hva som måtte være poenget med å ta en jod-tablett, og jeg syns ihvertfall ikke det er spesielt smart å ta noen form for medisin som man ikke vet hva liksom skal fungere mot, ikke sant?!

Jod-tabletter hjelper kun dersom man er utsatt for radioaktivt jod, som man vil kunne være hvis det slippes ut fisjonsprodukter fra et kjernekraftanlegg (som kan skje hvis det har vært en alvorlig ulykke), og jod er et typisk fisjonsprodukt. Eller, egentlig er det jod-131 som er et veldig typisk fisjonsprodukt, og det har en halveringstid på 8 dager; det betyr jo liksom at for eksempel to uker etter at kjedereaksjonen har stoppet så er mengden jod veldig redusert...
Men, alstå, grunnen til at de hjelper å ta jod-tabletter er at jod oppfører seg kjemisk sånn i kroppen at det søker seg til skjoldbruskkjertelen, og det kan forsårsake kreft der. Men det som er så bra er at hvis man får jod-tabletter (ikke-radioaktivt jod) så vil det liksom fylle opp skjoldbruskkjertelen, slik at når du får i deg det radioaktive jodet vil ikke kroppen ta det opp, og det vil bare gå rett igjennom deg uten å gjøre noe skade 😀 Litt som hvis du er på byen og prøver å komme inn på et skikkelig kult utested, men så er det fullt også er du egentlig ikke kul nok eller har ikke de riktige klærne, også må du bare gå videre, så få du ikke gjort skade på det superkule utestedet med dine ikke-helt-kule-nok klær 😛
Så jod-tabletter er veldig smart hvis man er utsatt for radioaktivt jod, men fullstendig meningsløst hvis du er i Norge og det kanskje er litt utslipp av jod i Japan...!

For eksempel hadde det vært veldig veldig smart hvis sovjetiske myndigheter hadde delt ut jod-tabletter til befolkningen (spesielt barn/unge) rett etter Tsjernobyl-ulykken; da hadde man unngått mange tilfeller av skjoldbruskkjertelkreft...:'(

Jod er for øvrig grunnstoff nummer 53 (det har 53 protoner i kjernen sin), og iod-127 er ikke radioaktivt. Jod-131 derimot er radioaktivt, og det sender ut betastråling, noe som er litt dumt hvis det blir "fanget" i kroppen, siden det meste av den energien som kommer med betapartikkelen vil bli avsatt inne i kroppen 🙁

I følge Apotek1 sine nettsider så er Jod et mineral som er nødvendig for at skjoldbrukskjertelen skal fungere. Den beste matvarekilden er saltvannsfisk. Vanlig bordsalt kan også være tilsatt jod. Mangel på jod er sjelden.
I Norge er ihvertfall mangel på jod sjelden, men blant de som bodde i nærheten av Tsjernobyl var det faktisk mangel på jod, og dette gjorde at de var enda mer "mottagelige" for det radioatkive jodet...:(

Ok, det var godt å få det ut - håper noen ble litt klokere 😀 Hvis ikke, bare legg igjen en <3kommentar<3 så kan jeg forsøke å forklare bedre!

6 kommentarer til “Ting som irriterer meg: jod-tabletter

 1. knatten

  Den beste måten å beskytte seg mot radioaktiv stråling finner man selvfølgelig i homeopatien.

  Man tar litt alkohol, bestråler det med røntgenstråling, tynner det ut i vann til det ikke er noe alkohol igjen, og vips har man en motgift mot alskens stråling. http://tjomlid.com/?p=3815

  (Nei vent, det var jo ikke den beste måten å beskytte seg, det var den beste måten å utnytte folk som er redde og/eller i fare.)

  Svar
 2. Charlotte

  Legemidler som er naturlige er vel ikke farlige! 😛 Det står jo "naturlig" på, og jod kommer fra naturen. Eller vent litt. Dette skriver Norsk Legemiddelhåndbok om jod:

  T3.3.3.4 Jod og thyreoideasykdom
  Generelt: Jod er nødvendig for syntesen av thyreoideahormoner. Jodmangel fører til hypotyreose og struma. Moderat jodmangel er vanlig i de fleste land i Europa. I Norge ser man jodmangel hos personer med ensidig kosthold, spesielt hos personer som ikke får i seg melk eller ost. Kostanamnese har vist at gravide kvinner og ungdommer i Norge lett får i seg for lite jod. Melkeprodukter er beste jodkilden i norsk kost. En voksen person trenger 150–200 μg jodid daglig (Charlotte kommentar: Dette klarer man å få i seg med et variert kosthold med melkeprodukter og fisk, helt uten kosttilskudd).

  Høyt jodinntak, over 1 mg daglig (taremel, hostemedisin, jodholdige røntgenkontrastmidler, helsekostprodukter) kan resultere i både hypo- og hypertyreose."

  Charlotte (jeg) konkluderer: Ikke ta jod-tabletter unødvendig. Kvikksølv er også naturlig forekommende, men anbefales likevel ikke...

  Svar
 3. Sunniva

  Takk for veldig fine kommetarer fra både knatten, og spesielt Charlotte!

  En annen ting som faktisk er helt naturlig er radongass - som allikevel er den nest viktigste årsaken til lungekreft i Norge (etter røyking)...

  Svar
 4. Charlotte

  Ja, radon er ikke noe stas. Jeg fant litt info om det på nett, uten at jeg har validert kilden.

  http://home.c2i.net/lande/C22.htm

  "En av 10 boliger i Norge har så høye radonkonsentrasjoner at tiltak bør iverksettes, dvs., over 200 Bq/m3. For 1 av 50 boliger er nivået over 400 Bq/m3. Risikoen for lungekreft ved å bo i et hus med 800 Bq/m3 hevdes å tilsvarer 20 sigaretter daglig. Myndighetene halverte i 2009 tiltaksgrensene. Ved 100 Bq/m3 bør det iverksettes enkle tiltak. Hvis nivået er over 200 Bq/m3, bør mer omfattende tiltak gjennomføres. Dette gjelder oppholdsrom."

  Fysjamei.

  Svar
 5. vifteovn

  Eg meine å hugsa at Sunniva Siem fortalde meg om ein statistikk som viste ein samanheng mellom radon i hus + røkying = mykje større sjangse for lunge lungekreft. Mens radon i hus + ingen røyking = ikkje så stor risiko.

  Kan dette bekreftast Sunniva?

  Svar
 6. Anonym

  Korriger meg hvis jeg tar feil, men å ta jod-tabletter etter en "atomulykke" må skje rimelig raskt. Ellers så vil man bli utsatt for radioaktivt jod, og å ta tabletter etter dette, er vel i seneste laget.

  Forøvrig, etter å ha sett hvordan norske myndigheter håndterer katastrofe situasjoner, så er man vel ikke paranoid ved å ha jod-tabletter liggende hjemme i skuffen. Da jeg har svært vanskelig for å tro at myndigheter klarer å få ut fingeren fort nok ved en eventuell atom ulykke i norsk nærhet.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *