Hopp til innhold

Radioaktivitet :)))

Hei dere søteste!!!

I kveld mååå jeg bare skrive litt om radioaktivitet:
De fleste atomkjerner er jo faktisk radioaktive, og den vanligste strålingen (ioniserende stråling) er alfa-, beta- og gammastråling.
Alfastråling, eller alfapartikler, om du vil, er heliumkjerner; altså en partikkel som består av 2 protoner og 2 nøytroner:)
Betastråling, eller betapartikler, er elektroner 🙂
Gammastråling er ikke partikler, og kanskje det man ser for seg når man tenker "stråling" -  veldig høyfrekvent lys, på en måte 🙂

Atomkjernen kan sende ut forskjellige typer stråling; feks alfa-,beta- eller gammastråling

Alle de tre stråletypene, og også annen ioniserende stråling, har det til felles at de kan slå løs elektroner fra atomene i det materialet som de går igjennom: feks blyplater, eller kroppen din. Selv om dette er felles er på en måte alfastråling og gammastråling to ytterpunkter, og oppfører seg egentlig ganske forskjellig...

For det første så er det jo sånn at de tre forskjellige stråletypene har veldig forskjellig rekkevidde: Alfapartikkelen går veldig kort i luft, og stoppes av feks et papirark, eller dødhuden din (hvis du hadde et stoff som sendte ut alfastråling i hånden din). Betastrålingen har sånn "mellom"rekkevidde; den går gjennom huden din, men stoppes av et ganske tynt lag metall (men det er ikke så lurt å holde et stoff som sender ut masse betastråling, for da kan du faktisk være så superuheldig å få brannsår på huden din :/ ). Gammastrålingen har lang rekkevidde og kan feks gå rett gjennom kroppen din (uten egentlig å gjøre så masse skade), og man trenger en god del bly for å stoppe denne stråletypen.

Hvilken stråletype som er mest skadelig, kan man ikke bare si sånn helt uten videre - for det kommer jo feks an på om kilden (det stoffet som sender ut strålingen)  er utenfor eller inne i kroppen. For å gjøre det enda vanskeligere kan det også være stor forskjell på hvor skadelig det er avhengig av om man spiser eller puster inn strålekilden (plutonium er feks veldig radiotoksisk hvis man puster det inn, og kan øke sannsynligheten for lungekreft, mens det ikke er så ille dersom man spiser det - uten at jeg med dette anbefaler å spise plutonium til frokost, altså 😛 )
Dessuten er det sånn at alfastråling altså stoppes veldig lett, men den slår løs veldig mange elektroner på et lite område, og hvis dette skjer inne i kroppen din så er det ikke nødvendigvis så bra (siden den gjør masse skade på et begrenset område, istedetfor litt skde på et stort område) - dette kalles LET  (Linear Energy Transfer), men det tror jeg nesten jeg må skrive mer om en annen dag, for nå er jeg bare så utrolig trett og sliten, og jeg må få skjønnhetssøvnen min før jeg skal stå og holde fordrag for masse elever ifbm UngForsk på Universitetet i morgen...kanskje vi sees?
Husk forresten at du kan subscribe til mine Facebook-oppdateringer, og/eller følge meg på Instagram - jeg heter selvsagt sunnivarose;)
-Sunniva


5 kommentarer til “Radioaktivitet :)))

 1. Anonym

  Hei!
  Hvor skadelig er det for fosteret dersom mor jobber som tannhelsesekretær og tar 15 rtgbilder daglig? Tannlegekontoret jeg jobber på har ikke bly i veggen hvor jeg står og trykker på knappen, men avstanden fra strålefeltet er cirka 3m.

  Svar
 2. Anonym

  Du finner det vel ut når helseproblemene dukker opp.
  Slutt på dagen.Bedre føre var enn etter rar.Hva står i forskriftene til arbeidstilsynet om dette?

  Svar
 3. Sunniva

  Anonym nummer en: Jeg syns absolutt ikke du skal slutte på dagen, som anonym nummer to foreslår her.

  Grunnen til at jeg ikke har svart ennå er at jeg prøver å gi et litt mer fornuftig svar enn "fosteret får minimale doser av dette og det er nok svært liten helserisiko involvert", men føler jeg må si dette nå før jeg har fått sjekket ut hva slags stråledoser det er snakk om i dette tilfellet.

  Hvis du er usikker syns jeg du skal ta kontakt med Statens Strålevern; de kan helt sikkert gi deg svar på om dette er greit, eller om at det er sånn at du når du er gravid ikke skal ta disse røntgenbildene akkurat da:)

  Lykke til!

  Svar
 4. Sunniva

  Hei igjen, Anonym nummer 1 🙂

  Det er såpass lave doser involvert med de røntgenbildene man tar hos tannlegen, at når man i tillegg tar med det at du står i et annet rom, 3 meter unna, så vil ikke dette være skadelig for fosteret. (Jeg kan ikke se at fosteret skulle få en stråledose som overskrider 1 mSv, som er grensen for hva et foster har lov til å få i strålevernssammenheng...)

  Jeg syns allikevel du skal ta kontakt med Statens Strålevern (nrpa.no), jeg vil tro det er noen der som vet mer om hva loven sier om eventuell ekstra skjerming av gravid personell.
  I tillegg kan du jo lese denne informasjonen (her blir mSv og mGy det samme 😉 ) http://www.nrpa.no/dav/8d99724e84.pdf

  Igjen, lykke til - jeg vet veldig godt hvordan man blir ekstra bekymret for alle mulige daglige "farer" når man er gravid 😉

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *