Hopp til innhold

Heltinne

Som dere vet så har denne uken i stor grad gått med til å lese teori om fisjon, og å forberede det foredraget ("eksamens"foredrag) jeg skal ha om dette temaet på mandag. Jeg er forholdsvis stresset, og ligger litt bak skjema - men det skal nå selvsagt gå 😉
Et foredrag om fisjon kan jo ikke starte uten noen få historiske punkter...
Når: 1938
Hvem: Otto Hahn og Fritz Strassmann
Men hva med Lise Meitner...? Det var hun som forsto hva det var som faktisk skjedde i det eksperimentet som de to overnevnte hadde utført - de trodde jo de måtte ha gjort noe feil da de gjorde eksperimenter med uran og plutselig detekterte stoffer som var ca halvparten så store/tunge som uran (de hadde altså spaltet, eller fisjonert, uran og fått fijsonsprodukter - som er ca halvparten så store som uran xD ). Hahn var den som i 1944 fikk nobelprisen for oppdagelsen...
Lise Meitner 🙂
"Meitner is often mentioned as one of the most glaring examples of women's scientific achievement overlooked by the Nobel committee..."

Ok, da må jeg "løpe" vekk fra bloggen, og tilbake til selve foredraget; denne bittelille historiebiten er vel ca 30 sekunder av 40 minutter, såååå med andre ord, fortsatt en god del å gjøre 😉


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *