Hopp til innhold

Oppskrift på NATURLIG helium

God mandag fiiineste <3

I dag tenkte jeg å dele oppskriften på helt NATURLIG helium med dere, for som alle vet så er NATURLIG myyyye bedre enn KUNSTIG. Og helium er jo så fint, for hvordan skulle vi ellers kunne få pipestemme? 😉

Du trenger:

 • Hydrogen/protoner (se oppskrift her); 4 per heliumkjerne
 • En stjerne (ikke sånn stor som Justin Bieber eller Justin Timberlake, men en liten stjerne sånn som feks solen - den kan være litt mindre, eller en del større)
 • Ca 4 millioner grader (Kelvin)

Du gjør:

Egentlig gjør du ingenting, for stjernen/solen gjør jo arbeidet for deg, liksom, men altså først så må to hydrogenkjerner smelte sammen til døyterium (dvs at den ene hydrogenkjernen/protonet blir til et nøytron i prosessen, siden et døytron består av ett proton og ett nøytron). 
Dette må skje to ganger, slik at du har to døytroner.
Videre må hvert døytron absorbere ett proton/hydrogenkjerne - du har nå fått helium-3, men vi er ikke ferdige ennå, for vi vil jo ha "vanlig" helium-4 😉
Hvis du har fått til å lage to helium-3-kjerner av de to døytronene dine nå så er du klar for siste steg: de to helium-3-kjernene (som hver altså består av 2 protoner og ett nøytron) reagerer med hverandre, og i prosessen med å smelte sammen blir to protoner skjøvet ut, og du sitter igjen med en helium-4-kjerne (2 protoner og 2 nøytroner) pluss to ekstra protoner/hydrogenkjerner :DDD

Dette kalles for proton-proton chain reaction sequence <3

Lykke til!

4 kommentarer til “Oppskrift på NATURLIG helium

 1. Øyvind

  Det var i alle fall en original fremstilling! Vil bare kommentere at tyngdekraften har en rolle som også fortjener å nevnes. For det er vel egentlig den som 'tvinger' stjernene inn i dette forløpet, som jo er bra for oss men som ikke har en så lykkelig slutt, sett fra stjerners perspektiv. Og hva skjer egentlig med disse positronene? 🙂

  Svar
 2. KEE

  Hvis du vil ha helium, er det bare å ta en beta av ditt favoritturan og vente. Eller du kan la helt uskyldige geologiske prosesser oppmagasinere det hele for deg, da trengs bare et svært sugerør med borrekrone og et gigantisk hjemmebrentapparat. Det morsomme er jo at du kan ha nytte av de andre gassene i destillasjonen også; du kan for eksempel lage pensjonsfond av dem.

  Svar
 3. Anonym

  Hei, artig å lesa om prosessen fram til helium. Eg har lese at det truleg finst ein god del helium 3 på månen som kjem dit med solvinden, medan det er svært lite på jorda der solvinden vert avbøygd. Har og forstått at helium 3 kan brukast i fusjonsreaktor og at relativt lite stoff vil gi stor uttelling i form av energi. Er det denne prosessen du skildrar? Gruvedrift på månen for å skaffa helium 3 blir då eit spennande prosjekt!
  Helsing Knut

  Svar
 4. Anonym

  Jeg må bare rette litt på deg her.
  Du skrev at man trenger en stjerne for å få til fusjon for å lage helium, men det er mulig å få til fusjon her på jorda også, du har de store tokomak maskinene som ITER og JET reaktorene som lager fusjon, men det er egentlig ikke veldig vanskelig å få til lit fusjon. Det er over 60 amatører som har fått til fusjon på små maskiner( kalt " fusorer", http://en.m.wikipedia.org/wiki/Fusor) disse maskinene er kanske ikke veldig effektive, men de lager helium via fusjon

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *