Hopp til innhold

Ting som irriterer meg: Verdien på norsk thorium

God mandags kveld fineste <3<3<3

Dette har vært en ganske rolig start på uken, og desember, hvor både Alexandra og jeg sov ganske lenge, og tok det helt rolig på vei til Blindern og barnehagen. Dagen ble også kuttet litt i den andre enden, siden vi skulle dra til barnhagen til kusine Andrea, og være med på julegrantenning der 🙂 Så hva passer vel bedre enn å være litt irritert sånn på kvelden...?! 😛
En påstand jeg ofte møter, også nå i kveld (det var vel liksom sånn jeg kom på å skrive dette innegget akkurat nå, da), lyder omtrent som dette:
Norge har verdens 3. største forekomst av Thorium, med en beregnet verdi på 250 000 milliarder dollar
(Bare for å understreke det så er jeg ikke irritert på vedkommende som sier dette i beste tro, men på de som har kommet med denne typen påstander i utgangspunktet). Ok, first things first:
 1. Verdens 3. største forekomst av thorium. Tjaaa, Norge har thorium, og vi har mye thorium - men hvor mye vi faktisk har er uvisst, antageligvis har vi fra verdens 6. til verdens 3. største forekomst. Dette er illustrert på bildet under, som er hentet fra rapporten til Thorium Think Tank fra i fjor, som jeg også skrev en liten kommentar til her på bloggen. Det at det påstås at vi har den 3. største forekomsten er dermed ikke heelt korrekt, men ikke sååå ille heller, altså...;)
 2. Beregnet verdi på massemasse penger. Hmm, vel, nå er ikke jeg økonom (bare så det er sagt, liksom), men all den tid det ikke eksisterer noe marked for (norsk) thorium så er det vel litt merkelig å operere med noen verdi av det - evt blir det vel nesten rikitgere å si at vi har masse thorium og den er verdt ca null...(det kan selvsagt komme til å forandre seg, men det vet vi jo ikke egentlig så veldig mye om). Og selv om thorium skulle komme til å bli superhot, så er det ikke dermed sagt at norsk thorium blir så veldig ettertraktet - hvis det feks er veldig vanskelig å utvinne, mens et annet land, som kanskje har litt mindre thorium, kan ha det i en slik form at det er lett å utvinne. De tallene det ofte opereres med, som veldig mange mange ganger veriden av norsk olje feks, kommer fra at man bare har sagt at "ok, hvis vi har thorium med energi som er 1000 ganger større enn energien fra all norsk olje så er denne thoriumen verdt 1000 ganger mer enn oljen" - dere ser at det skurrer sånn i alle fall bittelitt, ikke sant?
Når disse to tingene er sagt, så er det ikke tvil om at Norge har store mengder thorium, og det kan godt hende at det vil bli lønnsomt å utvinne dette - og da kan det selvsagt godt hende at den totale verdien av norsk thorium er større enn verdien av all norsk olje og gass. Kanskje er det totalt verdt maaange ganger verdien av olje og gass, men som dere kanskje skjønner så er det en del faktorer her som ikke er helt klare...;))) Dette bør selvsagt undersøkes nøyere, og alle som er litt interessert burde starte med å lese rapporten til Thorium Think Tank (og hvis man er mer interessert etter det burde man lese masteroppgaven min, og hvis man er mer interessert etter det skal jeg alltids anbefale noen artikler 😉 )

Ellers har dagen i stor grad gått til noe så spennende som *trommevirvel* reiseregninger - guuud, det er så kjedelig! Eneste grunnen til å gjøre det er jo at det er enda kjedeligere å ikke få tilbake det man har lagt ut, men jeg skal innrømme at jeg syns det er så ekstremt kjedelig, og tiltak å gjøre, at det har skjedd at jeg har hatt reiseregnigner å gjøre som har vært 9 måneder gamle - men akkurat dét har jeg tatt meg sammen på...eller i alle fall stort sett (har noe utestående i fra begynnelsen av juni - som sikkert kommer godt med når jeg da får det på nyåret 😛 ).

5 kommentarer til “Ting som irriterer meg: Verdien på norsk thorium

 1. Elisabeth

  Frankrike ble rangert som verdens reneste land med tanke på energi. Dette ligger i at Frankrike får energien sin fra atomkraftverk. Tror du at verden i fremtiden kan få store deler av sin energi fra atomkraft? Hva er fordelene - og hva bør gjøres med avfallet (sendes til verdensrommet)? I et bærekraftig syn så ser vi at fornybare energikilder ikke holder mål. Natur og dyreliv blir alvorlig skadet og truet av både vann- og vindkraft i Norge. Konsekvensene av ikke-fornybar energi er det ikke nødvendig å gå inn på - de er gitte! Hvordan ser du for deg i fremtiden? Hvordan vil mennesket store energibehov bli dekt?

  Svar
 2. Øyvind

  Bra og objektivt innlegg, men apropos selgeregenskaper kan du bare glede deg til du er ferdig disputert for da forventes det at forskeren skal være en selger, spesielt hvis det er NFR som sitter på pengesekken. Men det fikser du nok også helt greit 🙂

  Svar
 3. Nysgjerrig

  Hei
  Som ferdig disputert blir nok Norsk Forsknings Råd en viktig bidragsyter til månedslønna, ja. Men jeg lurer på et par ting. Ettersom du har "tatt deg bryet" med å studere thorium så inngående, hva slags jobb ser du for deg i fremtiden? Anser det som sannsynlig at du sikkert har tenkt til å forske videre, men betyr det at du har trua på at thorium faktisk en dag kommer til å bli en viktig bidragsyter til norsk energiforbruk? Eller er dette forsatt en utopi, og noe som, i beste fall, eventuelt blir aktuelt en gang i fjern, fjern framtid? Og når du begynte å studere thorium, hadde du da en slags miljøvern-agenda i bakhodet? Dessuten, vi vet jo at hydrogendrevne biler (hydrogen-gass) er et "hot" alternativ til den tradisjonelle bensin/diesel forbrenningsmotoren. Kan du seg for deg at det også er mulig å lage biler basert på fisjonsenergi???

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *