Hopp til innhold

10 fakta om Three Mile Island

I dag er det 35 år siden Three Mile Island-ulykken; det som var den nest mest alvorlige ulykken etter Tsjernobyl, fram til Fukushima-ulykken i 2011. Så nå er det den tredje mest alvorlige ulykken - og selvsagt er den miiiilevis unna Tsjernobyl i alvorlighetsgrad...!

Jeg har ikke skrevet noe om Three Mile Island-ulykken her på bloggen før, og det begynner egentlig å bli på høy tid (jeg har en del å lese meg opp på her 😉 ), så i anledning jubileet og det herlige været i Oslo i dag, og at det er fredag, syns jeg det er lite som passer bedre enn 10 FAKTA om Three Mile Island 😉

TMI. Til venstre er TMI-2 (som ikke har vært i drift siden 1979), og til høyre er TMI-1

  1. Three Mile Island forkortes til TMI, og siden det var to reaktorer på anlegget kalles de for TMI-1 og TMI-2 - begge to er/var trykkvannsreaktorere med vanlig (lett)vann som kjølemiddel (og moderator)
  2. Anlegget der TMI-1 og -2 ligger er i Dauphin County i Pennsylvania i USA
  3. Ulykken som skjedde på TMI-2 likner en del på Fukushima-ulykken - med det at man fikk dannet hydrogengass og sånn; men ulykken i Japan var mye mer alvorlig :/
  4. TMI-2reaktoren hadde bare vært i drift i noen måneder (siden desember 1978) da den tidlig på morgenen den 28. mars 1979 ble utsatt for en Loss Of Coolant-ulykke (LOCA)
  5. LOCA er (sammen med LOFA - Loss Of Flow Accident - som var det som skjedde på Fukushima) det verste som kan skje med et (moderne) kjernekraftverk 🙁
  6. Siden reaktoren mistet kjølevannet sitt smeltet deler av (reaktor)kjernen/brenselet (en tredjedel)
  7. Ingen mennesker døde i dette som altså er den tredje verste ulykken i kjernekrafthistorien, og det har heller ikke vært detekterbare helseeffekter (som ikke går på stress og sånn, i alle fall) <3
  8. Da brenselet smeltet kom det ut (radioaktive) fisjonsprodukter, og noe av dette ble sluppet ut fra kraftverket - men det var så lite at det ikke ga noen dose til de som bodde i nærheten som var høyere enn bakgrunnsstrålingen
  9. Det ble veldig veldig varmt i reaktoren ettersom en del av kjølevannet forsvant, og da reagerte zirkoniumsinnkapslingen på brenselet med det som var igjen av vannet, og det ble dannet hydrogengass - sånn som i Fukushima (men uten noen eksplosjon, da 🙂 )
  10. Selv om masse av brenselet ble superhot og smeltet virket selve reaktortanken som den skulle - den ble ikke ødelagt (ikke slik at den smeltede brenselsmassen slapp ut, i alle fall), og holdt coriumet (smeltet brensel) på plass. Ikke noe "China Syndrome" mao. 😉

Sånn ser en prinsippskisse av en trykkvannsreaktor ut, ganske generelt - selv om dette er Three Mile Island reaktor nummer 2 spesielt <3<3<3
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *