Hopp til innhold

Høstfavoritter: polonium and pink

I dag har jeg sittet og skrevet litt om Marie Curie og polonium - for det var jo hun som oppdaget dette grunnstoffet da hun så at uranmalm var mer radioaktivt enn bare rent uran var, og da tenkte hun selvsagt at det kanskje var et eller annet annet stoff der som, vel, var mer radioaktivt enn uran. Og det var jo helt rett!
Uranmalmen som de (ekteparet Curie) jobbet med besto jo faktisk også av både radium og polonium – som begge er myyyye mer radioackive enn rent uran (for uran er jo faktisk egentlig veldig lite  radioaktivt 😉 ). Det første stoffet Marie og Pierre Curie klarte å separere var da polonium (og senere samme året, 1898, separerte de radium) og dette grunnstoffet ønsket de at skulle kalles opp etter “landet der en av oss har sin opprinnelse” – altså Polen, der Marie var født.
Polonium ble et viktig element i Manhattan-prosjektet – i utviklingen av atombombene under andre verdenskrig. Sammen med grunnstoffet beryllium var de hovedingrediensene detonatoren i midten av Fat Man-bombens plutonium-kule; altså det som satte i gang kjedereaksjonen og dermed den enorme energiutløsningen i bomben som ble sluppet over Nagasaki den 9.august 1945.
Polonium er dessuten veldig radiotoksisk(radioaktivt giftig, liksom); og det var dette stoffet som ble brukt til å forgifte og drepe den russiske KGB-avhopperen Alexander Litvinenko i London i 2006. Han fikk i seg litt av polonium-210 fordi det ble sprayet i teen hans, og tre uker senere var han død.
------------------------------------------------


Ellers merkes det jo absolutt at det er høst nå, da…samtidig som det plutselig kan være kjempevarmt – og sånn kan man jo ende opp med å kle seg litt galt, da; som jeg gjorde i dag 😛 Tenkte det skulle være såååå varmt og godt ute, og at den tynne Guess-skinnjakken selvsagt skulle holde. Det var jo ikke akkurat riktig. Dermed ble det en rask tur innom Gina Tricot hvor jeg fant akkurat det jeg trengte: et deilig, stort, rosa skjerf, og  matchende rosa vanter *glede* - nesten så jeg syns det er ok med høst.
Just add some pink <3

---------------------------------------------
I skrive/tenke-mode på Laundromat 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *