Hopp til innhold

The 12th of December

Today is December the 12th, and in the calendar is the rest of what I gave you yesterday - it´s ETA again, but this time it´s ETA for neutrons with high energy (fast neutrons). The graph is very important for the neutron economy of a nuclear reactor...
ETA tells us about how many neutrons you get out for each neutron going in (to a nucleus) on average ("neutrons emitted/neutrons absorbed"). As you can see you get, on average, more neutrons from fission of plutonium-239 (blue line) than you get from uranium-233 (red line) - if the neutron going in has high energy/is a fast neutron. In other words: it´s exact opposite of what was in the calendar yesterday...!
So, since plutonium-239 is a better fissile material than uranium-233 (when hit by high-energy neutrons), you can produce more new fissile material from uranium, than you can from thorium 😀 Or, to sort of conclude: for thermal neutrons, thorium seems to be the way to do it, bur for fast neutrons, uranium/plutonium seems to be the way to do it <3<3<3

2 kommentarer til “The 12th of December

 1. Anonym

  Ganske fin blogg, men fint om du holder deg til et språk. Skjønner at det er fordi du har en del internasjonal lesere, men da får du heller beholde det på det språket. Er veldig irriterende å følge med på en kalender også plutselig kommer et av innleggene på et annet språk. Hadde også vært fint med litt mindre rosa utheving i tekstene dine

  Svar
 2. Sunniva

  Takk for ganske hyggelig kommentar.
  Det med språket er forsåvidt enig i, men jeg er nok på vei over til en variant hvor innleggene hovedsakelig vil være på engelsk (pga internasjonale lesere, ja) - men at det kan komme innlegg på norsk når det faller seg naturlig...jeg har dog ikke bestemt meg 100%, og skjønner godt poenget ditt med å holde meg til ett.
  Det vil nok ikke bli mindre rosa utheving i teksten - image is everything (nesten), vet du <3<3<3

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *