Hopp til innhold

I mål nå, da? (Veien videre – det siste stykket mot doktorgraden…)

 

Hei mandag, og hei alle fine ♥

I løpet av den uken som har gått siden jeg leverte doktorgradsavhandlingen min har jeg fått veldig mange hyggelige tilbakemeldinger; det har vært blomster på døren, gratulasjonsmeldinger og –tweets, kommentarer, lange mailer fra folk jeg ikke kjenner, hjerter likes osv. Alt sammen kjempekos! Men noen gratulerer meg med graden – og selv om det også er superhyggelig, så er det en gratulasjon på et feilaktig grunnlag, siden jeg absolutt ikke har noen doktorgrad, ennå. Dog er jeg et sjumilssteg nærmere…

Så da tenkte jeg å gi en liten update på veien videre; det siste stykket mot doktorgraden, liksom:

Tirsdag den 17. januar leveret jeg altså oppgaven min her på instituttet, sammen med alle mulige andre skjemaer og søknad om å få levere, og underskrifter fra artikkelmedforfattere at jeg faktisk har gjort det jeg sier jeg har gjort, og søknad om bedømmelseskomité, og diverse. Nå er (forhåpentligvis) komiteen godkjent fra instituttet (eller er det fakultetet?) og oppgaven er dermed på vei til de tre opponentene. Så har de et visst antall uker på seg til å lese hele oppgaven (det vil da spesielt si de tre artiklene jeg har skrevet) nøye, og så skal de skrive en eller annen for for rapport. I denne rapporten vil det stå hva de mener om oppgaven min, og så vidt jeg vet så er det mer eller mindre tre mulige utfall:

1) oppgaven er godkjent slik den er , og kan forsvares

2) komiteen ønsker småforandringer (“minor revisions”), men det blir ikke gitt noe ekstra tid til å ordne dette, siden dete r såpass close å være bra – og oppgaven kan forsvares til “normal tid” (altså, egentlig same utfall som nummer 1)

3) det er større mangler ved oppgaven, og det blir gitt tid til å få i orden disse – oppgaven kan dermed ikke forsvares til “normal tid” (jeg antar at i dette tilfelles så må oppgaven inn til komiteen igjen etter at fornadringene er gjort)

En siste mulighet er jo selvsagt at oppgaven ikke godkjennes, men jeg føler meg vel trygg på at ingen av mine veileder ville latt meg levere inn oppgaven hvis de faktisk trodde dette var et mulig utfall…;)

 

Når oppgaven omsider blir godkjent av komiteen så blir disputasdatoen satt.

To uker før diputasdatoen vil jeg få tittel på den såkalte prøveforelesningen. Dette kan være mer eller mindre hva som helst i fysikk. De to siste ukene før disputasen vil dermed bli brukt til å lese meg opp, og lage dette foredraget/forelesningen.

På disputasdagen starter jeg med å holde prøveforelesningen; for komiteen, veiledere, og alle andre som har lyst til å høre på. Denne forelesningen skal vare i 45 minutter, og pleier å begynne klokken 10:45. Når jeg er ferdig med det vil komiteen bestemme om det er bra nok til at jeg får lov til å faktisk forsvare avhandlingen. (Jeg har aldri hørt om noen som ikke har fått prøveforelesningen bestått, men det er i alle fall en teoretisk mulighet…). Klokken 13:15 (tror jeg er vanlig tid), begynner selve disputasen: Først holder jeg et kort foredrag om arbeidet mitt. Videre vil både først- og andre-opponenten stille spørsmål til arbeidet, og diskutere med meg. Når de er ferdige med sine spørsmål kan hvem som helst i salen stille spørsmål, og når det også er over kommer komiteen til å trekke seg tilbake, og diskutere hva de syns. Forhåpentligvis kommer de tilbake og sier at disputasen er bestått (eller heter det “godkjent”, eller noe annet?), og SÅ er jeg PhD…!

Så nå skjønner dere kanskje hvorfor jeg er litt tilbakeholden med å ta i mot gratulasjoner for graden ennå…;) Disputasen er åpen for alle.

På fredag skal jeg endelig være på Abels tårn igjen, forresten! Det blir blant annet snakk om radonstråling, drapet på Litvinenko, og røyking – alt sett fra en kjernefysikers ståsted, naturligvis.

Forresten 2: Jeg har omsider byttet til WordPress. Hvis ting ikke er helt 100% her en stund så er det byttet som er grunnen, og jeg jobber for å fikse oppi alt, og kanskje også oppdatere litt både på design og annet - men akkurat nå ville jeg bare komme i gang. Og hvis det er noen av dere som har fulgt meg på blogspot/blogger, så funker ikke dette lenger - men det går feks an å følge Facebook-siden min ♥

2 kommentarer til “I mål nå, da? (Veien videre – det siste stykket mot doktorgraden…)

 1. Ca.Strømsnes

  Gratulerer med innlevert oppgave! Det har vært spennende, interessant og nervepirrrende å følge deg, særlig i innspurten. Heier på at det blir disputas om ikke så alt for lenge 🙂

  Svar
  1. Sunniva

   Tusen takk! Så hyggelig å høre at du har fulgt med, og at det har vært spennende (etc.). Jeg heier også på at det blir diputas ganske snart; og det kommer selvsagt til å annonseres stor her på bloggen 😉
   Selv om jeg har levert så kommer jeg til å fortsette å blogge - håper du vil følge med videre og <3

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *