Hopp til innhold

Kjære kameranerd (dvs, du som kan minst 5 sekunder om kamera), jeg trenger din hjelp!

NÅ holder det! Siden jeg fikk min første smarttelefon i 2013(?) har jeg tatt alle bilder til bloggen med telefon. Før det var det et gammelt, arvet digitalkamere (les: ekstremt gammeldags og dårlig kvalitet). Bildekvaliteten har derfor aldri vært den som har stått i hovedfokus her inne på bloggen.

Ikke det at jeg tenker at hey, nå skal jeg lage bilde/kamerablogg, men jeg har kommet til den erkjennelse at jeg trenger et dedikert kamera. Mobilkamera er ikke nok. Og siden jeg ikke kan 5 sekunder om kamera, så er jeg altså veldig åpen for alle mulige råd og tips.

På ønskelisten står dette:

God pris. Det betyr både "mye for pengene", men også "ikke dyr" (altså, det er jo en "mye for pengene" hvis du får kamera til verdi 150 000,- for 50 000,-, men jeg ønsker altså ikke å bruke 50 000,- eller noe i nærheten av det på kamera... )

Enkelt og greit. Jeg må komme raaskt og enkelt i gang med å ta bilder, samtidig som det må være mulig for meg å utvikle meg på å ta bedre bilder. Hakket mer avansert enn kameraet på iPhonen, altså - men ikke så mye mer avansert 😉

Lett og nett. Det beste kameraet er det du har med deg, så det må være av sånn størrelse at jeg alltid velger å ta det med meg.

Video. Jeg vil videoblogge - for meg betyr det ca 15 minutters snakk inn i kamera som står stille.

Superenkelt å overføre bilder til MAC og mobil. Ferdig snakka - dette er viktig for å kunne bruke det til SoMe 🙂

Så da bare krysser jeg fingrene for at det er noen kameranerder (eller andre) der ute, som bare brenner etter å gi meg tips. *krysserfingrene*

8 kommentarer til “Kjære kameranerd (dvs, du som kan minst 5 sekunder om kamera), jeg trenger din hjelp!

 1. Einar Næss

  Hei.

  Jeg kan lite om kamera og fotografering, men jeg kan fortelle hva jeg har selv og hvordan jeg vurderer saken. Med forbehold om at jeg tar fullstendig feil om alt.

  Jeg har et canon speilrefleks d700. Jeg betalte 4500 for mitt kamera da det var helt nytt. Det fulgte med standard linse 18-55mm, men i tillegg kjøpte jeg en 50mm fastlinse for ca 5000 kroner, med lysstyrke F1.4, og det har blit til at jeg kun bruker denne linsen, til tross for at den ikke har noe zoom. Grunnen til det er at den tar sylskarpe bilder, og ikke trenger blitz innendørs. Bilder der objektet er mer enn ti meter unna blir ikke mye å skryte av, men alle portrettbilder blir helt fantastiske. Det er helt magisk hva en god linse kan gjøre med bildene.

  Når det gjelder overføring til mac, så har jeg en mac med sd-kort så det er relativt uproblematisk, men jeg savner å kunne overføre bilder direkte fra kameraet til iphone. Nyere kameraer har sikkert denn muligheten innebygget, men selv skal jeg forsøke meg med å kjøpe et SD-kort som har innebygget wifi. Disse skal vistnok kunne snakke direkte med iphone for direktepublisering til f.eks facebook/instagram etc.

  https://www.multicom.no/toshiba-sd-flashair-nw04-64gb/cat-p/c/p9650792

  Anyways: Min hovederfaring: bruk penger på linse!

  Svar
 2. Lise-Marie

  Jeg har akkurat kjøpt meg et Olympus OM-D E-M10 Mark iii. Jeg fikk det anbefalt fra hamacareise.com, en veldig god reiseblogger og reisefotograf. Jeg har tidligere brukt speilrefleks og vært fornøyd med det, men trengte noe som var mindre og lettere å ta med seg. Det er store muligheter for å utvikle 'skills' samtidig som den tar fine automatiske bilder ?

  Svar
 3. Marianne

  Kan ikke mye om fotografering, men tror også det er verdt å sjekke ut speilløse kameraer (nei, jeg mener ikke gamle digitalkameraer), ikke bare speilreflekskameraer. Det sies de er på kvaliteten til speilrefleks og mer kompakte, men prisen kan være noe høyere. Er nok uansett verdt å ta med i vurderingen. Fant iallefall noe om dem her: https://www.techradar.com/news/photography-video-capture/cameras/mirrorless-vs-dslr-1304910

  Lykke til i kamerajungelen!

  Svar
 4. Helene

  Jeg ville i hvert fall droppet speilrefleks. De er store å drasse med seg, pluss at du kommer langt med et godt kompaktkamera kvalitetsmessig.

  Svar
 5. Camilla

  Jeg kjøpte speilreflekskamera for et par år siden, og 50mm objektiv som tar utrolig fine nærbilder og portrettbilder. Ulempen er at det er for stort å ta med seg overalt for min del. Så anbefaler noe mindre. Har hørt mye bra om Olympus PEN(tror det var navnet). En del bloggere brukte det for en stund siden, og det var hvertfall veldig enkelt å overføre bilder til data og sosiale medier pga kameraet kunne kobles til wifi elns. Vurderer å kjøpe nytt kamera selv, så hvis du ender opp med et så må du gjerne skrive om det når du får prøvd det ut:D

  Svar
 6. Hanneke

  Hei,
  Fra en skikkelig kameranerd som alltid har med speilrefleks 😉 men jeg vil anbefale en kompakt kamera til det du trenger. For eksempel en fra Canon Powershot SX serien ( for eksempel https://www.scandinavianphoto.no/produkt/1017950321/canon/powershot-sx730-hs-solv). De er lett, kraftig, god video kvalitet og har wifi sånn at du kan lett få bilder/video via mobil på social media. De fleste mac kan også lese SD kort så det er kjempe enkelt å få bilder på laptop. Uansett så kan jeg anbefale en tur til for eksempel Scandinavian Photo butikk i Oslo, og snakke litt med folk der - hvis du er heldig får du snakke med noen som kan MYE om kamera og kan hjelpe deg med å finne den perfekte kamera for deg. Lykke til!! 🙂

  Svar
 7. Aleksander jakobsen

  Fuji x-t10. Du trenger hverken mer eller mindre. Siden du praktisk talt er rakettforsker finner du ut av dette. Ikke hør på noen andre, jeg ved du blir fornøyd 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *