Hopp til innhold

Verdens enkleste (og mest åpenbare?) sommerhack

Jeg vet ikke egentlig om man en gang kan kalle dette en hack, men det er i alle fall en ting Anders alltid gjør når vi er på tur om sommeren, og jeg har dessuten ikke sett andre som har gjort dette - så dette må jeg tipse om. Here goes:

Isbiter på termos.

Ja, jeg sa det var veldig enkelt 🙂 Men det er også genialt. Anders og Alexandra er veeeldig glad i isbiter og isvann, og ekstra mye når det er varmt. Og jeg skal vel lett innrømme at rosévinen blir bedre med en isbit oppi, når man har ligget noen timer i solen, og den sikkert holder 25 grader, eller noe...;)

Man tar rett og slett en vanlig termos, fyller den med isbiter, og skrur igjen. Det funker utrolig bra - mye bedre enn man kanskje skulle tro (?) På bildet over her er det vel kanskje 4 eller 5 timer siden vi dro hjemmefra, og isbitene har ikke begynt å smelte en gang. Vi har ikke sjekket hvor lang tid det tar før de begynner å smelte, men det må vi bare gjøre. Faktisk har vi to eksperimenter vi må gjøre nå ila de to neste ukene, når vi har fri begge to:

 1. Er det best å ha flasken med øl/vin/vann, som er pakket inn i i vått håndkle/t-skjorte/avispapir i direkte sol, eller i skygge? Vår hypotese er at det er best i direkte sol, men vi må skaffe et nytt, digitalt termometer, og bare gjennomføre eksperimentet 😀
 2. Hvor lang tid holder isbitene seg i termos i sommervarmen? Ja, her må vi jo bare ta med oss en termos en dag, og sjekke med jevne mellomrom, og se når de begynner å smlete. Min hypotese er at uansett så har du isbiter gjennom hele dagen, selv om noe kanskje har blitt flytende etter en lang dag (anyways: hvorfor skal du ha igjen sibiter etter en lang dag - du skal jo bruke dem opp? 😉 )

Det er med andre ord termofysikk som er tingen nå om dagen 😀

8 kommentarer til “Verdens enkleste (og mest åpenbare?) sommerhack

 1. Ivar R.

  Man trenger ikke termos. En frossen vanlig 1.5 l. brusflaske holder seg som is hele dagen. Når man vil ha isvann heller man bare vanlig kaldt vann inn i isflaska, og drikker av den. Det gir masse iskaldt vann. Den må ikke være _helt_ full av is, da.

  Svar
  1. Sunniva Rose

   Det funker ikke helt for formålet, da - da har du kunne til den ene flasken med isvann. Som nevnt i innlegget så var jeg veldig glad for isbit i varm vin, og mange (feks Alexandra) liker godt å rett og slett suge på en isbit 🙂

   Svar
 2. Øyvind

  Genialt! Og til Ivar over: is i flaska fungerer bare med vann og kun til 1 person. Med isbiter kan man kose seg med hva som helst 🙂

  Svar
 3. Camilla

  Gøy at dere bruker vitenskapen på dagligdagse spørsmål, selvom det meste kan forklares med vitenskap uansett;)

  Kanskje et teit spørsmål, men er det mer effektivt å kjøle drikke i et vått håndkle e.l enn å ha det i en bøtte med is eller kaldt vann og salt, nå om sommeren?

  Svar
  1. Sunniva

   Så hyggelig at du syns det - det gjør gjør jeg og! 😀

   Ikke teit spørsmål! Svaret er at det er mer effektivt å putte flasken i en bøtte med vann og is, men det er vankeligere å ha med seg på badetur - da er det bedre å pakke inn det du vil kjøle i vått håndkle/papir. Salt senker frysetemperaturen på vann, slik at du kan få vann som er mindre enn null grader, men det får du ikke til hvis du bare har vann og putter salt oppi. Har du derimot en bøtte med isvann, så vil det blir enda mer effektivt om du også putter salt i (men tror du vil være helt fonrøyd bare med isvannet, hvis du først har det tilgjengelig) 🙂

   Svar
  1. Sunniva

   Oi, gøy spørsmål! Hvis du tar en saftis så vil jo det likne litt på isbit, selv om den vel er litt mer porøs, og dermed smelte enklere. Allikevel vil jeg tro at en saftis på pinne godt kan holde en god stund i termos... Prøv (ta en testkjøring før du faktisk går på fjellet, så du slipper å dra med deg en termos som bare inneholder smeltet is når du tenker at du skal kose deg med ikke-smeltet is)! Og gi tilbakemelding om hvordan det går 😀
   (Kan hende fløteis vil funke også, men jeg har mer tro på saftis 🙂 )

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *