Hopp til innhold

Tall, ikke adjektiv

Jeg og Alexandra (og fra i morgen kveld også Anders, Andrea, og Arian) skal være på ferie på hytta i en drøy uke nå, og boken jeg koser meg med denne ferien er altså Sustainable energy - without the hot air. For meg er ferie det å sove til jeg våkner, ligge og dra meg enda litt lenger i sengen, så komme meg opp i rolig tempo, lage kaffe og kanskje smøre en brødskive til Alexandra (his hun ikke allerede har ordnet seg selv ♥), og så sette meg ut og drikke kaffe og lese bok. Det har jeg gjort i dag, og jeg mener seriøst at denne boken burde være pensum i ungdomsskolen... Her er et annet avsnitt, fra "Motivasjon"-kapitlet, som egentlig forklarer hvorfor den nettopp burde være pensum:

This heated debate (om hvordan man skal kutte drivhusgasser og få til bærekraftig utvikling) is fundamentally about numbers. How much energy could each source deliver, at what economical and social cost, and with what risks? But actual numbers are rarely mentioned. In public debates, people just say "Nuclear is a money pit" or "We have a huge amount of wave and wind". The trouble with this sort of language is that it's not sufficient to know that something is huge: We need to know how the one "huge" compares with another "huge", namely our huge energy consumption. To make this comparison, we need numbers, not adjectives.

(...)

The result of this lack of meaningful numbers and facts? We are inundated with a flood of crazy innumerate codswallop. The BBC doles out advice on how we can do our bit to save the planet - for example "switch off your mobile phone charger when it's not in use;" if anyone objects that mobile phone chargers are not actually our number one form of energy consumption, the mantra "every little helps" is wheeled out. Every little helps? A more realistic mantra is: If everyone does a little , we'll achieve only a little.

For å bare trekke ut de to setningene jeg syns liksom er essensen i disse to avsnittene, og utrolig viktige å huske på:

we need numbers, not adjevtivesog if everyone does a little, we'll achieve only a little.

Du kal lese hele boken gratis og lovlig HER (selv om jeg mener man burde kjøpe den hvis man kan 🙂 )


I dag blåser det forresten ganske kraftig her på Herføl, og det er faktisk skikkelig deilig! Nå skal vi ordne oss og dra på dagens ekspedisjon: Gå de 15 minuttene det tar å komme oss bort til marinaen, og kjøpe is 😀

2 kommentarer til “Tall, ikke adjektiv

 1. Bjarne

  Hadde lastet ned nevnte bok til iPad’en før jeg leste dette, men «glemt» den litt. Takk for påminnelsen. Lese snart.

  Kjøpt og lest noen av Richard Dawkins bøker også. Han er helt «der oppe» hva gjelder kunnskapsformidling på en lettfattelig måte.

  Tips til hva du kan skrive om (mener du har etterspurt dette):
  Beskrive og oppfordre til den vitenskapelige måten å tenke på. Kreve bevis. Være åpen. Confirmasion bias. Peer review. Kunnskap. Relevans. Balanse. Tall istedenfor adjektiver, etc.

  Tror også det er mye psykologi oppi dette. Hvis f.eks. en politiker eller leder av en organisasjon har inntatt et standpunkt så er det vanskelig for dem å endre dette. Trengt seg inn i et hjørne. Tap av ansikt. Troverdighetsproblemer? Gjetter allikevel på at den vanlige mannen eller kvinnen eller transpersonen i gaten ser med respekt på folk som er i stand til å innrømme feil og endre standpunkt. Kjernekraft som eksempel?

  Humor som strategi for å få folk til å senke garden og se med fornyet blikk på klimaproblemet og kjernekraft? Har ikke forslag her og nå, men kanskje senere.

  Svar
  1. Sunniva

   Hei Bjarne, så fint at jeg fikk "minnet deg på" denne fantastisk gode boken 🙂
   Takk for hyggelig kommentar og masse fine forslag - dette tar jeg med meg! Akkurat nå som det er ferie (kanskje en ukes tid til), så blir det nok ikke de dypeste innleggene, men jeg satser på at det kommer mer av det når bare hverdagen er i gang igjen 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *