Hopp til innhold

Oppskrift: 3 X Blomkål

Mange har sikkert fått med seg at vi har en liten "blomkålkrise" i disse dager? Altså, krise på den måte at den varme sommeren har gjort at veldig mye blomkål har blitt ferdig på samme tid (som den ikke egentlig skulle), og nå står i fare for å bare bli kastet. Med mindre vi gjør en skikkelig innsats, og spiser blomkål for harde livet 🙂

Blomkål er en helt super grønnsak! "Supermat" er et ord du ikke kommer til å se bli brukt her inne på bloggen, men at blomkål kan være/bli super mat, dét er det ingen tvil om. Jeg tror ikke jeg tar veldig feil når jeg sier at blomkål er en sånn type grønnsak som alle er enige om at er sunn; uansett om du sverger til lavkarbo eller lavfett eller "klassisk norsk kosthold", eller hva nå enn. Og så kan du lage SÅ mye godt med den! I løpet av de siste dagene har jeg delt tre oppskrifter på Instastories (disse ligger også nå under en egen sånn "Food"-highlight på profilen min 🙂 ), og nå vil jeg dele dem her og - Blomkål med dipp, Blomkålsuppe, og Ovsnabkt blomkål som tilbehør (til laks):

Blomkål og dip

Blomkål er helt super å spise rå, sammen med dip! Bare skyll blomkålen godt, rist av vannet, og del den opp i passe store buketter, så er det klar for bruk 🙂

Du kan selvsagt gjerne bruke en ferdig- eller posedipp, men det er superenkelt å lage en rømmebasert dipp med ting man har i skapet også. Sånn gjorde jeg det på søndag:

Hvitløk er alfa omega, men løken kunne jeg ha droppet (eller byttet ut med gul løk, eller purre, eller vårløk, for å nevne noen). Jeg har liiiitt store biter her, syns jeg - løken bør være finhakket 🙂

Sennep gjør seg, så den ville jeg ikke ha droppet. Ellers er det godt at den "varmer" bittelitt - derfor kajennepepper (tabasco kunne også ha fungert), og så må det noe med litt urter til. Jeg gjorde det enkelt med Örtgårds-krydderblandingen. Majones er også valgfritt.

Alt blandes godt, og smakes til med salt og pepper. I kjøleskapet hadde jeg en lime, som jeg brukte - men hadde jeg hatt sitron så kunne jeg like gjerne brukt den.


Blomkålsuppe

Blomkålsuppe er en stor favoritt! Den er veldig enkel å få til (ingen av mine oppskrifter som jeg deler her på bloggen er vanskelige, forresten 😉 ), men det tar jo litt tid, da. Så dette er en fin rett å lage mens du feks vasker klær eller smårydder litt - sånne ting du kan gå litt til og fra.

Muskatnøtt er ikke avbildet, men det har jeg brukt i oppskriften - anbefales!

Stek løken og hvitløken i en god slump smør, på middels varme, til løken har blitt blank.

Skyll blomkålen, del den i små biter/buketter, og ha i kjelen, sammen med en liter buljong. Jeg liker best å bruke kyllingbuljong, og slenger bare terningene direkte oppi kjelen, sammen med vannet, og lar det varmes opp der. Alt skal putre (ikke "putte" 😛 ) på middels varme, under lokk, i ca en halvtime.

Så er suppen klar for å smakes til med gode saker - først, masse parmesan ♥

Blomkålhodet var ganske stort, så jeg kunne enten ha hatt en skvett vin (hvit), en slump fløte (som jeg brukte), litt mer buljong, eller melk for å tynne den ut. Selv så foretrekker jeg at suppen er ganske god og tykk, så fløte gjorde seg utmerket 🙂

Vanligvis slenger jeg oppi biter med champingong, og når de er møre så har jeg kylling i biter. Nam!


Ovnsbakt blomkål som tilbehør (til laks)

Dette var gårsdagens middag - veldig enkelt, sunt, og godt. Blomkål er så allrounder at jeg tror nesten den passer til alt... I går var det altså laks, men det kunne like gjerne ha vært annen fisk, kylling, storfe, eller lam. Men laks er jo også veldig enkelt, og raskt å tilberede, da.

Som dere ser lenger ned så valgte jeg å ta med grønne bønner/aspargesbønner i miksen også, men jeg kunne også bare ha brukt purre og blomkål.

Grønne bønner, rett fra fryseren, neders, så en liten blomkål skåret i skiver, og purre i store biter på toppen. Salt, pepper og olivenolje på toppen, og så inn i ovnen.

De trenger 15 minutter, og ikke 10, selv om fisken var helt tint...

2 kommentarer til “Oppskrift: 3 X Blomkål

  1. Han uten doktorgrad

    Genial måte å lage oppskriftblogginnlegg på. Bilder er veldig enkle å følge og det er lett å se hvor mye "litt" krydder er.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *