Hopp til innhold

Skal du leke med den med tissen?

La meg lære deg den ultimate testen på om barnet ditt holder i en jente- eller gutteleke.

For jeg kan virkelig ikke fordra når folk kategoriserer leker og andre ting inn i noe som liksom enten er for gutter eller for jenter.

Jeg har da en enkel test, for å vise hvor dumt dette med «jente-» eller «gutte-» hva nå enn er, og det er å spørre seg selv skal den leses med/lekes med/brukes på tissen? Hvis svaret er nei (som det så å si alltid er) så er det vel en bok/leke/genser, da? Ikke en guttebok, jentebok, eller jentegenser...

Det er forskjell på jenter og gutter

Og før noen nå hugger hodet av meg og roper at «DU SIER AT DET IKKE ER NOEN FORSKJELLER PÅ JENTER OG GUTTER DU, HVORFOR SIER DU DET, ER DU DUM?!? DET ER SOM Å SI AT JORDEN ER FLAT!», så vil jeg si at jo, jeg anerkjenner absolutt at det er forskjeller på jenter og gutter. Også utover det at kjønnsorganene ser forskjellige ut. Og, ja, i gjennomsnitt så er jenter litt mer «sånn», og gutter litt mer «slik».

Saken er likevel den at det er store forskjeller mellom individene. Faktisk så er det mye større forskjeller på både hva man liker, hva man er god på, hvordan man ser ut og intelligens blant annet, innad i en kjønnsgruppe, enn det gjennomsnitlig er mellom de to kjønnene.

Poenget er at hvert barn er ett individ, med alt det det fører med seg – ikke bare et kjønn. Det jeg ønsker er at vi kan anerkjenne dét, og prøve å bli kjent med det lille mennesket. For de færreste av oss liker vel å bli forhåndsdømt kun på bakgrunn av kjønnet vi har, så hvorfor skal vi gjøre det mot barn? Er vi for late til å bli kjent med barnet og finne ut av hva akkurat hun liker og hva han drømmer om? 

Trange jenteklær og kognitiv utvikling

Da jeg ble mamma for åtte og et halvt år siden begynte jeg å oppdage hvordan absolutt alt kjønnes. Da min datter var nyfødt gikk jeg inn på spedbarnsavdelingen på en kjent kjedebutikk, som idiotisk nok var og er fortsatt delt i guttebaby og jentebaby. Jeg trengte en enkel hvit genser. Jeg plukket med meg én fra gutteavdelingen og én fra jenteavdelingen, og sammenlignet.

«Samme størrelse» i denne aldersgruppen handler kun om lengde (størrelse 82 betyr feks 82 cm lang), og da var det mildt sagt merkelig at en hvit «guttegenser» ikke var samme størrelse som en hvit «jentegenser». Genseren fra jenteavdelingen er nemlig mindre og trangere enn den fra gutteavdelingen.

For jenter skal jo kle seg i kroppsnære plagg, og være passive og sexy, sant – fra de er nyfødt...?!?

Men det er ikke bare det at de trange babyjenteklærne «forteller» jenter at de skal være sexy; de trange klærne hindrer i større grad for fysisk utfoldelse. Når vi vet at kognitiv utvikling henger sammen med fysisk utvikling, så blir det faktisk ille.

Rosa en «guttefarge»

Rosa «er» forresten ikke en jentefarge, heller, like lite som blått «er» en guttefarge.

For en 100 års tid siden var rosa definert som en guttefarge. Man kledde ikke jenter i rosa, men duse blåfarger. Rosa var en alt for «vill» farge for jenter, og var forbeholdt gutter.

I dag vil mange mene du nærmest er sprø (eller i alle fall at du «demonstrerer») for å ta på guttebabyen din en rosa body, eller gi ham en rosa smokk. Mange prøver til og med å si at dette er en biologisk greie; at gutter faktisk som regel bare ikke liker rosa, mens jenter elsker det (dette er forresten ikke noe angrep på rosa; jeg syns rosa er en helt tipp topp farge, og sitter faktisk og skriver denne teksten på min rosa Mac, med nylakkede, rosa negler).

Saken er jo den at vi er sosiale vesener, allerede fra vi er bitte små, og vi lærer oss raskt hva som er «riktig»; rosa for jenter og blått for gutter. Og sånn kan produkter enkelt markedsføres videre spesifikt rettet på ett kjønn.

Ikke nøytral som i kjønnsløs

«Men du kan vel ikke mene at det er så farlig om …» er en annen ganske standard kommentar. Og nei, den ene tingen som setter barnet i en typisk «kjønnsbås» er på ingen måte farlig, og den andre tingen er heller ikke farlig. Men summen av alle de små tingene blir massiv. En dråpe vann er ikke farlig, men du kan drukne i et hav.

Og det handler virkelig ikke om nøytral eller kjønnsløs, men om flere valgmuligheter. Gi barna 100 muligheter, i stedetfor to. Ikke fortell at «dette er en genser som egentlig er for gutter», og «dette er en leke som egentlig er for jenter», «dette er et jenteakebrett», «dette er et gutteakebrett», eller noe annet i den retning.

Når vi vet at det altså er mye større forskjeller innad i hver kjønnsgruppe, enn den forskjellen som er mellom kjønnene (i gjennomsnitt, altså), så må jo det peke i retning av at det er lurt å bli kjent med dette barnet og spørre hva det liker, syns du ikke?

Og, nei, jeg syns ikke vi skal tvinge barn til å leke med noe de ikke vil leke med, lese noe de ikke vil lese, eller ha på seg noe de ikke vil ha på seg. Men gi dem et reelt valg, da. Det er vel bare positivt, eller er du redd de skal velge «feil»?

Så neste gang du lurer på om denne er for jenter eller gutter, ta testen: skal den brukes med/på tissen? Jeg tipper svaret vil gi seg ganske raskt.


Les også på Tv2.no: Metoo har vært en fest for likestillingen. Nå kommer dagen derpå.

18 kommentarer til “Skal du leke med den med tissen?

 1. Anonym skoleelev

  Jeg er så glad for at du skrev dette innlegget, og kunne ikke vært mere enig. Selv er jeg gutt, men lekte mer med «jenteleker» enn «gutteleker» som barn. Da jeg begynte på skolen prøvde foreldrene mine og lærerne å få meg vekk fra mine jentevenner, da de mente jeg heller skulle ha guttevenner. Jeg tror dette er mye av grunnen til at jeg har slitt sosialt i ettertid.

  Svar
 2. Andre tider

  Utrolig tullete innlegg. Godt eksempel på dagens samfunn der man skal være komplett kjønnsløse og gutter helst skal være en form for kvinner . Det å motsette seg naturens instinker for å skjerme noen få utskudd er bare trist. Disse guttene som visstnok vil leke i kjoler med ponnier er virkelig unntaket. Men det er vel konsekvensen av et samfunn det alt det unormale skal være normalen. Selv 3 voksne menn som foreldre. Sier seg selv at dette er det er en vilje fra folk som skal forstå seg ihjel på den minste detalj, har ihvertfall ingenting med naturen å gjøre.

  Svar
  1. Analfabet

   Helt enig. Men når vi først er inne på forskning, som forfatteren helt klart har formidlet på en god og anstendig måte. Kan vi godt snakke om forskningen som ikke er helt enig med Sunniva - nemlig den psykologiske forskningen. Desto mer samfunnet fokuserer på at gutter og jenter skal være like, øker blant annet forskjellene i dimensjonene nevrotisisme og omgjengelighet i det fem store. (Big five across cultures). Den konsensusbaserte forskningen sier klart og tydelig at jenter blir mer nevrotiske og omgjengelige, og samtidig blir gutter blir mindre omgjengelige i mer "likestilte land". Det er selvfølgelige ikke positivt å ha en generasjon med gutter som har en lav skår på omgjengelighet, men en høy skår for jenter i nevrotisisme er langt verre. I dag lider 25% av kvinnelige studenter av psykiske lidelser - noe som har økt de siste 20 årene. Grunnen for det er sannsynligvis at de ikke føler en tilhørighet og det samme med gutter, men de reagere med å droppe ut av samfunnet. Nå setter jeg selvfølgelig ting litt på spissen. Uansett må vi bekjempe tanker som ikke har en empirisk støtte. Det er rett og slett ikke greit å ignore forskning som har kommer til å ha enorme konsekvenser for samfunnet.

   Svar
  2. Sunniva

   Andre tider: Hei, det kunne være interessant å høre hva du egentlig mener er utrolig tullete med innlegget 🙂
   Jeg sier veldig tydelig at det ER forskjell på kjønnene (i fete bokstaver, til og med 😉 ), så skjønner ikke helt det med at jeg skulle mene gutter skal være jenter... Jeg sier også at man selvsagt ikke skal tvinge noen til å leke med noe de ikke vil - men at det er fint å bli kjent med et lite menneske, og finne ut av hva dette faktisk liker. Gi det muligheter, og ikke forhåndsdømme kun ut i fra én eneste faktor. Det er vel ikke så fryktelig ille?

   Svar
  1. RKV

   Hvis du leser innlegget, så skriver Sunniva ganske tydelig:
   'Og, ja, i gjennomsnitt så er jenter litt mer «sånn», og gutter litt mer «slik».'

   Poenget hennes består like fullt. Det er idiotisk at det er forskjellige på HVITE klær "i samme størrelse" for gutter og jenter når de er nyfødte. På samme måte er det totalt håpløst at det er 'gutteakebrett' og 'jenteakebrett'. Eller den tingen jeg fruster mest over - at det nå er 'guttelego' og 'jentelego'.

   Dette har ingenting med behov for kjønnsroller å gjøre. Det er rein skjær markedsføring. Hvis man har en gutt og en jente, så skal man måtte kjøpe dobbelt opp med klær og leker - de skal ikke kunne gjenbrukes.

   Javisst, det er leker som i snitt er mer 'jentete' og leker som i snitt er mer 'guttete'. Det store flertallet leker *burde* dog ha havnet i kategorien "alt her passer utmerket like godt for både gutter og jenter".

   Svar
   1. Sunniva

    Takk, RKV - du forsto hva jeg mente 🙂
    Trodde ikke jeg skrev såååå uklart, men det kan jammen meg virke litt sånn...;)

    Svar
  2. Sunniva

   Harald: Hei, Harald,nøyaktig hva med mitt innlegg er det du mener psykologen er uenig i?
   Jeg sier jo absolutt ikke at vi skal presse nioe som helst på barna 😉

   Svar
 3. jepp

  Jeg klarer virkelig ikke se at dette er en sak. på samme måte som at jeg ikke kan se at det skal være noen sak at H&M har en Kvinneavdeling og en herreavdeling, eller at rosa er en jente farge og blå er en guttefarge.

  Selv så har jeg aldri hatt noen interesse for å leke med dukker, så lenge de ikke het G.I Joe eller He-man, eller pynte og sminke dukker eller mennesker, så kanskje jeg hadde forstått det bedre om jeg pleide å like å leke mamma og pappa med Barbie dukker.

  Har selv en liten datter idag som elsker den lille babydukka si, men hun er også glad i bilen til Pappaen sin og synes busser er noe av det kuleste i verden, så jeg er helt enig i at Jenter/Gutter kan interessere seg for noe annet enn det "samfunnet" forteller oss at de skal interessere seg for,og det skal de absolutt få lov til,men synes uansett at det er bortkasting av tid og henge seg opp i at det blir kalt gutte eller jenteleker, eller at H&M har adskilt avdeling for herre og kvinneklær.
  Tror egentlig majoriteten av barn (bortsett fra de som er født i feil kropp) har godt av å tilhøre en "sjanger"

  Svar
  1. Sunniva

   Hei 🙂
   Det er på spedbarnsnivået at jeg reagerer på inndelingen - ikke herre/dame-avdelingen. Det er jo ganske stor forskjell på kroppen til menn og kvinner 😉
   Du syns altså ikke det er problematisk at vi "forteller" jentebabyer at de skal ha kroppsnære, "sexy" klær, eller at vi lager klær til jenter som altså hemmer fysisk utvikling (som påvirker kognitiv utvikling)?
   Da er vi i såfall uenige.

   Svar
 4. Tilbaketråkk: mammabanden – Skal du leke med den med tissen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *