Hopp til innhold

Jeg elsker kål: 2 oppskrifter

Aller først: Tusen takk til alle som har sendt meg hyggelige kommentarer/meldinger etter gårsdagens innlegg - det setter jeg enormt stor pris på! Livet går opp og ned, og 2019 skal (det MÅ!) gå oppover, i alle fall sånn i sum ♥ For å oppklare en liten misforståelse så handlet ikke det om "den gamle jobben" om tiden som doktorgradsstipendiat, men den jobben jeg hadde etter doktorgraden. Da jeg var ansatt som stipendiat så forsket jeg jo, ellers hadde det ikke blitt noen doktorgrad, og jeg fikk dermed absolutt masse faglige utfordinger. Selv om livet som stipendiat også har sine downs, så hadde jeg et veldig godt forhold til begge mine fine veiledere (begge kommer feks i bryllupet, om bare noen uker *iiik*), og masse andre gode kolleger. Men jeg leverte doktoravhandlingen den 17. januar for to år siden (hjelp, tiden flyr!), og jeg forsvarte den den 29. mars samme år. Så, altså, 2018 handlet ikke om tiden som stipendiat 🙂


Over til det dette innlegget egentlig skal handle om, nemlig to oppskrifter på kål: Surkål med bacon, og Rødkål.

Jeg er over middels glad i kål, om det så er fårikål, coleslaw, rå kål, surkål, rødkål, kål i diverse gryter og supper... Så for meg er det ikke bare ribbe og medisterkaker som smaker godt når det er jul, for å si det sånn 😉 Nå burde kanskje de to oppskriftene jeg skal dele ha kommet før jul, men saken er at jeg kom over disse mot slutten av romjulen, og jeg vet at hvis jeg ikke skriver dem her så er de borte for meg når det blir jul igjen (og ved å dele dem nå så deler jeg dem jo absolutt før jul 2019 - litt tidlig ute, bare 😛 ). I fjor laget jeg feks en ribbe med litt asiatisk inspirasjon, og det ble SÅ GODT, men nettopp fordi jeg tenkte at "det passer ikke å dele oppskrift på ribbe nå rett over nyttår", så husker jeg ikke hva jeg gjorde, og jeg starter på bar bakke... Jeg laget også noen utrolig gode fløtekarameller, men historien er den samme. Heretter får det bare stå til, så får dere bære over med meg med at noen oppskrifter kanskje kommer litt etter at de på et vis er aller mest aktuelle. Dog, hvis du er glad i kål sånn som meg så kan disse oppskriftene absolutt brukes også utenom julesesongen: Surkål med bacon er garantert nydelig sammen med en god pølse, og rødkål skal jeg servere med and - sånn som danskene gjør. Så, here goes:

Surkål med bacon

Begge kålrettene laget jeg faktisk som tilbehør til pinnekjøtt (i tilegg til klassisk kålrabistappe og Vossakorv) - ja, SÅ glad er jeg i kål, og det var flere som utbrøt at dette var den beste surkålen de hadde smakt noen gang. Den opprinnelige oppskriften fant jeg her på Matprat.

Ingredienser

 • Hodekål - ca ett helt, middels kålhode
 • 300 gram (eller mer :D) bacon i biter - jeg syns det er godt å ha litt størrelse på bitene
 • 1 gul løk
 • 5 dl kjøttbuljong
 • 2 laurbærblad
 • (Matprat har einebær i sin oppskrift, som jeg ikke hadde, så jeg laget uten, og det ble altså meget bra)
 • 5-7 nellikspiker
 • Salt og pepper
 • 12 ts sukker (man kan bruke mer, men greit å smake seg frem)
 • 5 ss eddik, 7 %
 • 1 ts karve

Fremgangsmåte

 1. Skjær kålen i fine strimler. Stek baconbitene  og legg dem i en kjele sammen med kålen.
 2. Tilsett strimlet løk, laurbærblad, nellik og karve.
 3. Hell på buljong. La det trekke på svak varme i minimum 45 minutter. Jeg syns det blir best hvis det får stå i kanskje to timer 🙂

Rødkål

Jeg har sett flere steder som sier rødkålen skal lages som surkål, bare at du bruker rød kål istedetfor hodekål. Det kan man selvsagt gjerne gjøre, men da blir det kanskje litt smør på flesk med både røkål og surkål? For meg så skal rødkålen ikke være sur, og denne oppskriften syns jeg var god:

Ingredienser

 • Rødkål - ett, lite hode
 • 1 eple
 • Salt
 • 212 dl kjøttbuljong
 • 2 ts eddik, 7 %
 • 2 ts sukker

Fremgangsmåte

 1. Skjær kålen i fine strimler og skjær eplet i båter.
 2. Legg kål og epler lagvis sammen med salt i en kjele.
 3. Tilsett kjøttkraft og eddik. Kok opp og la det trekke i minst 45 minutter. Rør godt innimellom og smak til med sukker mot slutten (eplet kommer til å gå helt i oppløsning, og gi deilig smak).

Jeg var selvsagt helt sikker på at vi hadde for lite mat da vi hadde pinnekjøttgjester, men i tillegg til en god porsjon pinnekjøtt hadde vi også en hel Vossakorv og en skål med rødkål, og en skål med surkål til overs. Dermed laget Anders og jeg en deilig form på lille nyttårsaften.

I kjøleskapet hadde jeg også to triste tomater og en gul løk. Disse skar jeg i biter, og la sammen med Vossakorven i en ildfast form. Deretter la jeg det som var igjen av surkål i et lag oppå, og så det som var igjen av rødkål i et lag på toppen. Formen gikk i ovnen på 200 grader i cirka et kvarter, og selv om det kanskje ikke er den retten som ser lekrest ut, så smakte det deilig, og vi slapp å kaste rester 😀

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *