10 fakta om tungtvann

Jeg sitter fremdeles i Stavanger, i pausen før vi plutselig skal gjøre den 6. og siste LYDO-konserten for denne gang, om en halvtime, bare. Det er litt vemodig, men også godt å sette en *check* ved ferdig utført arbeid 😉 Jeg blir ganske kjørt i hodet når jeg starter dagen med to konserter rett etter hverandre, og kunne sikkert ha lagt meg ned for å sove nå mellom formiddag- og kveldskonserten, men dét går jo ikke... Jeg er allerede godt i gang med neste foredrag, som jeg skal holde i Rjukan nå på lørdag 😀 Der skal jeg snakke om Hva er egentlig greia med tungtvann?, og en liten 10-faktasak om, nettopp tungtvann, passer jo fint da 🙂
 1. Tungtvann er tungt - ca 10% tyngre enn lettvann (kjerne/reaktorfysikere kaller faktisk vanlig vann for lettvann, ja 😉 )
 2. Tungtvann kalles kjemisk for D2O, i stedet for H2O (vanlig/lettvann)
 3. D-en i D2O står deutron
 4. Et deutron er en tung utgave av hydrogen (en tung isotop av hydrogen, altså), og den er tyngre fordi den har et nøytron i kjernen sin, i tillegg til protonet (vanlig hydrogen har bare det ene protonet i kjernen sin) - dermed blir deutronet dobbelt så tundt som hydrogen
 5. Tungtvann kan brukes som moderator (et stoff som bremser ned farten til nøytroner) i en kjernereaktor (det var dette tyskerne ville bruke det til under ande verdenskrig)
 6. Hvis du bruker tungtvann i en reaktor så kan du bruke naturlig uran som brensel - du trenger altså ikke å anrike uranet (sånn som amerikanerne gjorde i sitt Manhattan-prosjekt)
 7. Tungtvann "spiser" ikke nøytroner sånn som lettvann gjør - og det er grunnen til at det kan brukes sammen med naturlig, ikke-anriket uran ♥
 8. Tyskland ville lage plutonium - og det er en veldig god idé å gjøre det i en reaktor med tungtvann og naturlig uran
 9. Det produseres ikke tungtvann i Norge lenger, men vi har det i forskningsreaktorene våre, på Kjeller og i Halden 😀
 10. India forsker på reaktorer med tungtvann og throium - og det er faktisk en veldig kul idé!

 

8 kommentarer om “10 fakta om tungtvann

 1. Mari

  Hei. Litt pirk kanskje, men heter det ikke deuterium? Deutron er vel bare en hydrogen lignende partikkel, mens deuterium inneholder et elektron i tillegg til proton og nøytron.

  Ellers syns jeg det er veldig inspirerende å følge deg. Fortsett med det gode arbeidet ditt

  Svar
  1. Sunniva

   Ikke noe galt med pirk 🙂 Du har helt rett! Jeg "glemmer" ofte selve atomet, og er så opptatt av kjernen (det er egenskapenen til denne som gjør tungtvannet interessant i denne sammenhengen), men uten elektroner blir det jo heller ingen (vann)molekyler.

   Svar
  1. Sunniva

   Hei, håper du likte det! Du stilte vel flere spørmsål i løpet av foredraget? Håper du fikk svar som ga mening 🙂 (Det var gode spørsmål, forresten, så tusen takk for dem!)

   Svar
 2. Bjørn Strander

  Foredraget var veldig bra, godt tilpasset så selv en snekker fikk rikt utbytte, og gode svar:)
  Fint at det var med endel om thorium også, og en skikkelig engasjerende guide til det periodiske system:)
  Artig med noen ord fra naboen Vidar Jensen som har jobbet med produksjon av tungtvann også... fysiker og produsent i samtale:)
  Suverent??

  Svar
  1. Sunniva

   Åh, tusen takk for så fin kommentar! Jeg syns jo disse tingene er ekstremt spennende selv, så da er det jo veldig stas å høre at jeg klarer å formidle et engasjement.
   Hehe, "bare en snekker"...du hadde nå meget gode spørsmål, så det er i alle fall ingenting å lure på 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *