Hopp til innhold

Norsk Kjernekraft AS

Oi, hvor begynner jeg...?

I løpet av de nesten to årene som har gått siden forrige innlegg har jeg med jevne mellomrom fått spørsmål om hva som skjer med bloggen. Svaret mitt på dette har vært et ærlig "jeg vet ikke", og at "jeg tror ikke den er død, men i en dyp Tornerose-søvn" (SunnivaRose-søvn 😉 ). Og så dukket denne dagen opp, som for meg er en klar anledning til å forsøke å vekke bloggen fra dvalen: Jeg har nemlig fått ny jobb. Drømmejobben. Den jobben jeg på sett og vis har jobbet jevnt og trutt mot de siste 11 årene, men som jeg aldri trodde jeg kunne få i Norge (og dermed aldri, siden jeg er mer eller mindre bundet til Norge i en god del år fremover) - det har rett og slett vært en drøm i ordets rette forstand. Men jeg starter altså som Kommunikasjonsdirektør i Norsk Kjernekraft AS, og jeg er så spent og stolt og alt mulig at jeg holder på å sprekke!

Dette er hva styreleder Jonny Hesthammer sier:

M VEST OG KJERNEKRAFT

M Vest-gruppen har etablert selskapet Norsk Kjernekraft AS. Vi ønsker med dette å bidra til at Norge får etablert små, trygge og moderne kjernekraftverk som kan sikre pålitelig og billig strøm, samtidig som vi ivaretar klima, natur og miljø. Kjernekraft har stort inntjeningspotensial, og sammen med solide og langsiktige investorer skal vi nå posisjonere selskapet for vekst i takt med videre kapitalisering av selskapet. Vi tenker langsiktig og industrielt, og skal bygge sten på sten i årene som kommer.

På laget har vi vært så heldige å få med oss tre særdeles dyktige medarbeiderne. Dette er den anerkjente kjernefysikeren Dr. Sunniva Rose (kommunikasjonsdirektør), ingeniør innen brannsikring og risikoanalyse Steffen Sæle (sjefsingeniør) og kjemiker fra Norsk Nukleær Dekommisjonering Håvard Kristiansen (operasjonsdirektør). Selv har jeg rollen som styreleder, og sammen med meg i styret har jeg Susanne Møgster Sperrevik, Åse Skålnes Strømme og Christian Tveit. Altså et vanvittig solid team, som alle gleder seg til å ta fatt på denne spennende reisen.

Informasjon om selskapet finner dere her (her vil det komme mer informasjon etter hvert): www.norskkjernekraft.com

HVORFOR NORSK KJERNEKRAFT AS

Norsk Kjernekraft AS er startet fordi tiden er moden for kjernekraft i Norge. Vi kommer til å trenge svært mye strøm i årene som kommer, og kjernekraft har klare fordeler når det gjelder økonomi, klima, helse, natur og miljø. Det har også nordmenn fått med seg, og en ny undersøkelse fra Norstat viser at det nå er flere nordmenn som er for kjernekraft i Norge enn som er imot.

Både EU og FNhar nylig gjennomført omfattende livsløpsanalyser som viser at helsemessig er kjernekraft den tryggeste energikilden vi har og at avfallet kan trygt lagres i undergrunnen. I tillegg viser analysene at kjernekraft har de laveste utslippene av klimagasser og den laveste negative påvirkningen på natur og miljø. Disse vesentlige funnene kan ikke ignoreres. Norge er kjent for sin fantastiske natur, og den må vi søke å bevare, samtidig som vi skal gjøre vårt beste for å nå nullutslippsmålet. Der kan kjernekraft spille en sentral rolle, slik vårt naboland Sverige nå planlegger.

Fra et økonomisk ståsted, så viser våre analyser at et lite, modulært kjernekraftverk fra f.eks. GE Hitachi har vel så stort inntjeningspotensial som et lite oljefelt i Nordsjøen på 50 millioner fat olje, men med mye bedre forutsigbarhet. Utbyggingskostnadene er omtrent de samme, noe som gir spennende muligheter for kapitalsterke investeringsmiljøer. For forbrukerne, vil kjernekraft redusere behovet for utenlandskabler, noe som vil bidra til billigere og mer pålitelig strøm. For kommunene, så gir kjernekraft flest og best betalte jobber i tillegg til at jobbene er lokale og varer utover byggefasen. Slike små, modulære kraftverk kan vi ha på plass i Norge i løpet av 10 år om vi vil, helt uten statlige subsidier. Nå skal vi, i samarbeid med solide og langsiktige investorer, posisjonere selskapet for vekst i takt med videre kapitalisering av selskapet.

Vi hører ofte argumentet om at vi ikke trenger kjernekraft i Norge, men det er ikke riktig. Spørsmålet om «hvorfor vi skal ha det» må snus til å svare på «hvorfor vi ikke skal ha det». Det meste av energien vi bruker (60%) er i dag utenfor strømnettet (i hovedsak transport og oppvarming). Dette skal elektrifiseres samtidig som vi blir flere innbyggere og skal etablere kraftkrevende industri som hydrogenproduksjon, karbonfangst- og lagring, batterifabrikker med mer. Selv med omfattende energieffektivisering, strukturelle endringer og forbrukskutt estimerer DNV strømbehovet i 2050 til å være 65% større enn i dag.

Dersom denne økningen skal skje med variabel sol- og vindkraft, så må vi kunne eksportere og importere strøm avhengig av været. Det gjør oss avhengig av utenlandskabler til et Europa i energikrise, og som vil slite mye mer enn Norge med å nå sine nullutslippsmål. Dette  vil svekke forsyningssikkerheten på sikt. Flere utenlandskabler fører også til en utjevning av strømprisene mellom Norge og kontinentet, noe som betyr dyrere strøm og tap av arbeidsplasser. Dersom vi etablerer kjernekraft i Norge, så blir forsyningssikkerheten styrket og behovet for utenlandskabler reduseres. Det gir pålitelig strøm til overkommelig pris med minimale inngrep i vår verdifulle natur.

Når kjernekraft beviselig er den tryggeste energikilden med den laveste negative påvirkningen på klima, helse, natur og miljø, så er det ikke lenger noen gode argumenter for at vi ikke skal kunne finansiere bygge og drifte moderne, små, modulære kjernekraftreaktorer som kun krever plassen til en fotballstadion, men som gir strøm tilsvarende nesten 100 km² med vindkraft. For forbrukerne vil dette gi seg utslag i pålitelig strøm, lavere strømpriser og bevaring av verdifull urørt natur. Derfor har vi startet Norsk Kjernekraft AS.

---

Når det gjelder bloggen så vil den nesten helt sikkert ikke bli som den var - både fordi jeg er på et annet sted i livet enn da jeg begynte for 11 år siden, og fordi våre medievaner forandrer seg. Mye av de personlige innleggene jeg tidligere ville delt som innlegg her kommer heller som story på Instagram - det er der jeg har vært aktiv de siste årene, og det kommer jeg til å fortsette med. Men så ser jeg at nå som jeg faktisk skal jobbe 100% med kjernekraft, så kommer bloggen til å ha en rolle, ikke på daglig basis, men relativt jevnlig, tror jeg 🙂

Jeg må uansett si at jeg er enormt stolt over det jeg vi har fått til så langt, og utrolig spent på fremtiden <3 Håper dere vil følge med på reisen!

25 kommentarer til “Norsk Kjernekraft AS

   1. Harald Tjoflot

    Endelig!!!!!
    Fantastisk at det i Norge endelig blir nokon som tar det skrittet og mulig realisera det mest fornuftige innan fornybar energi.
    Då må ein bare håpa at det vert vilje og forståelse i dei som styrer dette landet, og forstå at dette er absolutt den rette vegen og gå.
    Ønsker mykje lukka til i arbeidet som forhåpentleg vil verta ein av dei sikkraste innan fornybar energi.

    Svar
 1. Rolf Barry-Berg

  Kjempebra. Et tilleggsmoment er at dette vil gi oss et solid kompetanseløft og automatisk drive frem innovasjon. Og dette er i samfunnsperspektiv faktisk vel så viktig som energi i seg selv. Dette er en idealløsning idet dere har et bestemt mål-og vil bevege dere fremover med åpne øyne innen firskning, engineering og internasjonalt samarbeid. Dere får garantert mange investorer. Ønsker dere suksess med dette.

  Svar
 2. Jannicke

  Du er helten min!

  Gratulerer så mye med drømmejobben. Så utrolig bra, og så fortjent! Dette må jo bare bli bra.

  Blir utrolig spennende å følge dere videre 😊

  Svar
  1. Sunniva

   Wow, tusen takk - skal gjøre hva jeg kan for å leve opp til forventningene 🙂 Gleder meg til å dele en lang og spennende reise, som kommer til å være full av både oppturer og nedturer.

   Svar
  1. Henrik

   Jeg tror i hovedsak dette selskapet satser på utbygging av kjernekraft, og da er ikke Thorium så aktuelt enda, siden teknologien ikke er utviklet for kommersielt drift.

   Svar
 3. Terje Strand

  Hei Sunniva,
  Gratulerer med ny jobb! Og det samme Steffen!
  Dette blir spennende, men dere får store utfordringer fremover. Med et tidsperspektiv på 10-15 år og solid økonomisk backing så tror jeg absolutt dette er mulig, selv om dere vil møte utrolig mye motstand.

  Svar
  1. Sunniva

   Takk, Terje! Ja, utfordringer kommer det til å bli nok av... Fantastisk å høre at du allikevel mene det er mulig - jeg tar gjerne en kaffe en dag for å høre mer om dine tanker rundt dette arbeidet 🙂

   Svar
 4. Stian

  Håper det på sikt blir mulig å kjøpe ved emisjon.
  Tror flere er interessert i å øke et slikt foretaks kapital for å sikre selvforsyningsgraden uten håp om økonomisk gevinst.

  Svar
 5. Øivind Marman

  Fisjon- eller fusjon-kjernekraft?
  I desember 2022 ble det opplyst at Livermore Labs USA hadde generert fusjons-kraft med 192 lasere, og fått ut mer kraft enn det ble tilført (til en hvis grad).
  Samtidig opplyste Univerity South Wales, Australia, et prosjekt med Hydrogen-Boron11 hadde skapt elektrisk kraft direkte fra et HB11-pellet "bombardert" med 2 "chriped" lasere.
  Kan du kommentere/forklare hvordan dette kan påvirke utvikling av "ufarlig" kjernekraft?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *