Hopp til innhold

10 fakta om tungtvann

Jeg sitter fremdeles i Stavanger, i pausen før vi plutselig skal gjøre den 6. og siste LYDO-konserten for denne gang, om en halvtime, bare. Det er litt vemodig, men også godt å sette en *check* ved ferdig utført arbeid 😉 Jeg blir ganske kjørt i hodet når jeg starter dagen med to konserter rett etter hverandre, og kunne sikkert ha lagt meg ned for å sove nå mellom formiddag- og kveldskonserten, men dét går jo ikke... Jeg er allerede godt i gang med neste foredrag, som jeg skal holde i Rjukan nå på lørdag 😀 Der skal jeg snakke om Hva er egentlig greia med tungtvann?, og en liten 10-faktasak om, nettopp tungtvann, passer jo fint da 🙂
  1. Tungtvann er tungt - ca 10% tyngre enn lettvann (kjerne/reaktorfysikere kaller faktisk vanlig vann for lettvann, ja 😉 )
  2. Tungtvann kalles kjemisk for D2O, i stedet for H2O (vanlig/lettvann)
  3. D-en i D2O står deutron
  4. Et deutron er en tung utgave av hydrogen (en tung isotop av hydrogen, altså), og den er tyngre fordi den har et nøytron i kjernen sin, i tillegg til protonet (vanlig hydrogen har bare det ene protonet i kjernen sin) - dermed blir deutronet dobbelt så tundt som hydrogen
  5. Tungtvann kan brukes som moderator (et stoff som bremser ned farten til nøytroner) i en kjernereaktor (det var dette tyskerne ville bruke det til under ande verdenskrig)
  6. Hvis du bruker tungtvann i en reaktor så kan du bruke naturlig uran som brensel - du trenger altså ikke å anrike uranet (sånn som amerikanerne gjorde i sitt Manhattan-prosjekt)
  7. Tungtvann "spiser" ikke nøytroner sånn som lettvann gjør - og det er grunnen til at det kan brukes sammen med naturlig, ikke-anriket uran ♥
  8. Tyskland ville lage plutonium - og det er en veldig god idé å gjøre det i en reaktor med tungtvann og naturlig uran
  9. Det produseres ikke tungtvann i Norge lenger, men vi har det i forskningsreaktorene våre, på Kjeller og i Halden 😀
  10. India forsker på reaktorer med tungtvann og throium - og det er faktisk en veldig kul idé!

 

10 kommentarer til “10 fakta om tungtvann

  1. Mari

    Hei. Litt pirk kanskje, men heter det ikke deuterium? Deutron er vel bare en hydrogen lignende partikkel, mens deuterium inneholder et elektron i tillegg til proton og nøytron.

    Ellers syns jeg det er veldig inspirerende å følge deg. Fortsett med det gode arbeidet ditt

    Svar
    1. Sunniva

      Ikke noe galt med pirk 🙂 Du har helt rett! Jeg "glemmer" ofte selve atomet, og er så opptatt av kjernen (det er egenskapenen til denne som gjør tungtvannet interessant i denne sammenhengen), men uten elektroner blir det jo heller ingen (vann)molekyler.

      Svar
    1. Sunniva

      Hei, håper du likte det! Du stilte vel flere spørmsål i løpet av foredraget? Håper du fikk svar som ga mening 🙂 (Det var gode spørsmål, forresten, så tusen takk for dem!)

      Svar
  2. Bjørn Strander

    Foredraget var veldig bra, godt tilpasset så selv en snekker fikk rikt utbytte, og gode svar:)
    Fint at det var med endel om thorium også, og en skikkelig engasjerende guide til det periodiske system:)
    Artig med noen ord fra naboen Vidar Jensen som har jobbet med produksjon av tungtvann også... fysiker og produsent i samtale:)
    Suverent??

    Svar
    1. Sunniva

      Åh, tusen takk for så fin kommentar! Jeg syns jo disse tingene er ekstremt spennende selv, så da er det jo veldig stas å høre at jeg klarer å formidle et engasjement.
      Hehe, "bare en snekker"...du hadde nå meget gode spørsmål, så det er i alle fall ingenting å lure på 🙂

      Svar
  3. Bjørn Helge Johnsen

    Hei. Fin side og gode forklaringer.
    Men i punkt 10 skriver du:
    10.India forsker på reaktorer med tungtvann og throium - og det er faktisk en veldig kul idé!
    Det heter vel thorium? Eller er det noe jeg ikke har fått med meg?

    Svar
    1. Sunniva

      Jepp, det heter thorium! Jeg gjør den skrivefeilen ca 80% av gangene jeg skal skrive thorium (i fingrene mine har det dessverre blitt til throium 😛 ), og noen ganger får jeg det ikke med meg, og så blir feilen stående... Men du har altså helt rett 🙂

      Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *