Hopp til innhold

10 fakta om anriket uran

Hei søtinger <3 

Nå er det på tide med 10 fakta igjen, denne gangen om anriket uran:
 1. Anriket uran består av ihvertfall mer enn 1% uran-235
 2. Ca 5% anrikningsgrad er typisk for reaktorbrensel
 3. Det koster masse å anrike uran
 4. 20% anrikningsgrad er grensen for sivilt bruk (sånn er bare loven)
 5. "Høyanriket uran" er et tøysebegrep som sier ganske lite om anrikningsgrad, egentlig...
 6. Høyanriket uran er kjempebra hvis man ikke har tenkt å lage bomber av det (jo høyere anrikningsgrad, jo bedre) 😀
 7. Våpenuran er fra ca 95% anrikning og oppover!
 8. Høyanriket uran lager mye mye mindre langlivet avfall enn lavanriket uran (tenk litt på det!)
 9. Jeg simulerer <3 thoriumbrensel <3 blandet med 90% anriket uran som nøytronkilde (siden thorium ikke har noen fissil isotop)
 10. 100% anriket uran betyr at det bare består av uran-235

God helg alle sammen!!!

  7 kommentarer til “10 fakta om anriket uran

  1. Anonym

   Vad är det som sätter gränsen för hur högt du kan anrika bränslet? hur rent plutonium 235 du kan få tag i och blanda ut eller hur bra maskiner du har?

   Svar
  2. Anonym

   Bah,glömde en fråga,såg nått svar på tv för länge sen om kärnkraft och där man hade gått på plutonium bränslet just för att får vapenbränsle men att det fanns teoretiskt nån annan material som hade kunnat fungera men med nästan 100% verkningsgrad och där avfallet var lågstrålande och försvann på ett tiotal år.kan det stämma?
   Nackdelen där var att det inte skulle kunna användas till bomb och var då mindre intressant att gå vidare med.

   Svar
  3. Anonym

   Hei Sunniva.

   Er kjernekraft noe å satse på? Jeg bekyres for verdens og kommende generasjoners fremtid. Hva slags krefter er det bak dette?

   Min personlige mening er at vi trenger en helt annen og nytenkning innen energi. Energi er veldig lett hvis ikke de komersielle kreftene får bestemme. Faktisk så lett at alle vil ha fri tilgang til energi. I dag kan man bygge selvforsynte hus som produserer overskuddsenergi. Man tjener penger og etterhvert kan dette overskuddet gå til industri, som også fornyes.

   Dessverre betaler ikke staten ut milliarder i stipend for nytenkning slik oljeindustrien og nå også kjernekraften belønner sine tenkere. Hva ville skjedd om man lovte ut ti milliarder for teknologi som revolusjonerer. Ville hjernecellene tenkt grønnere?

   På tross av hvor flott dette under er, så er det steinalder teknologi. Norge og Think (Som kunne vært utrolig mye mer enn bil)kunne med vårt oljefond, ekspertise og forskermiljø, vært fremst i klassen. Dessverre er vi nest dårligst på dette i Europa.

   Et Israelsk firma kom nylig med panelvinduer som produserer strøm. De vil gi overskudd etter seks år. Sahara mottar mer enn nok energi til å dekke hele verdens strømbehov. Hvorfor da dette grå triste forurensende bildet?

   De som bor her får ikke strømregning
   Testhuset i Sandnes forsyner seg selv med energien det trenger. I tillegg produserer dette Sandnes-huset energi ved hjelp av solfangere og solceller. Og i perioder med energioverskudd kan denne ekstra solenergien leveres rett ut på strømnett til glede for andre boliger.
   http://www.abcnyheter.no/livet/2012/02/05/de-som-bor-her-far-ikke-stroemregning

   Afrikas solstråler
   Med riktig teknologi er solenergien framtidens satsing.

   Solenergien i sentralsonen er ufattelig stor, det er gjort beregning på at ørkenen Sahara mottar solenergi på seks timer som tilsvarer hele verdens energiforbruk på et år, dersom alt kunne utnyttes
   http://www.abcnyheter.no/meninger/borger/2012/01/08/afrikas-sollstraler

   Så var det vind og vannkraft i sin frølignende begynnelse. Vi vet ingenting.

   Sjekk dette;

   Blooms energiboks
   Helt som forventet, og parallelt med Enovas passivhuskampanje, dukker ny og energivennlig teknologi opp. La oss ta ett eksempel: I USA eksisterer et Silicon Valley-basert selskap som heter Bloom Energy. Dets spor kan følges tilbake til NASAs Mars-program. Tidligere i år introduserte de sin Energy Server, en slags evighetsmaskin for energi. Hver boks genererer nok strøm for hundre amerikanske hjem eller et mindre kontorbygg 24 timer i døgnet. Engangsinvesteringen betaler seg inn i løpet av tre til fem år, i følge produsenten.
   http://www.byggaktuelt.no/article/kan-en-boks-ta-rotta-p%C3%A5-passivhus

   mvh

   Svar
  4. Anonym

   Om 5 år kommer Kina til å diktere verden, og det er ikke en kjeft av størrelse som kommer til å si dem i mot. Det trengs 5 jordkloder for at resten av verden skal ha det som gjennomsnittsamerikaneren. Det trengs 3.5 kloder for å frembringe nok ressurser om nordmannen er malen, og stornasjoner som Kina, Russland, India og Pakistan vil selvsagt ikke ha det noe dårligere. Det begynner å bli mye folk, lite ressurser og et skrikende energibehov. Det er ikke vanskelig å forutse verdens fremtid.

   Alternativ tenkning Sunniva. Du har jo både hode og navnet. Se innlegget over. Bytt side please!:)

   Sahara mottar solenergi på seks timer som tilsvarer hele verdens energiforbruk på et år, dersom alt kunne utnyttes.http://www.abcnyheter.no/meninger/borger/2012/01/08/afrikas-sollstraler

   Alger kan gi geniale solceller
   Dagens solceller utnytter sollyset dårlig. NTNU-forskere vil revolusjonere fremtidens solceller ved å bruke alger som modeller og råmateriale.
   http://www.nrk.no/vitenskap-og-teknologi/1.7971782

   ET SCOOP! Sjekk ut hva John Stewart har funnet ut om Amerikansk energipolitikk. Ikke rart det går dårlig..

   http://www.thedailyshow.com/watch/wed-june-16-2010/an-energy-independent-future"&gt;

   mvh

   Svar
  5. vifteovn

   Høgopprika uran er vel ikkje eit så tullete begrep. Det betyr jo bare at uranet er anrika til over 20 % og dermed er meir problematisk med tanke på missbruk til kjernevåpen.

   Svar

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *