Hopp til innhold

Avstemming; stråling

God morgen <3
Nå er det altfor altfor lenge siden jeg har hatt avstemming, så det er sannelig på tide igjen!
Denne gangen lurer jeg veldig på hva slags stråling som er best - og i min verden eksisterer selvsagt bare ioniserende stråling 😉

 1. alfastråling. Alfastråling er helium-4-kjerner, altså 2 protoner og 2 nøytroner i skjønn foreninge
 2. betastråling. Betastråling er elektroner, rett og slett
 3. gammastråling. Veldig intenst "lys", sendt ut fra en kjerne som trenger å kvitte seg med litt overskuddsenergi (blah, hvor er min overskuddsenergi om dagen :P?)
 4. nøytroner. Nøytroner er nøytroner - de er og blir den kuleste kjernepartikkelen (selv om dere stemte fram protonet som den kuleste, men det må bare være fordi dere ikke egentlig vet deres eget beste)
 5. røntgenstråling. Også intenst "lys", men ikke kjernen som sender ut denne; den "produseres"
  Håper på skikkelig god deltagelse på avstemmingen denne gangen, men siden det er sommer og sånn så tenkte jeg å la avstemmingen gå en stund - la oss si en 3 ukers tid 🙂 Denne gangen er det også mulig å velge fler svar.

  Ok, da må jeg løpe; jeg skal intervjues av Vårt Land...
  -Sunniva

  10 kommentarer til “Avstemming; stråling

  1. Sunniva

   Nei og nei, hvordan kunne jeg glemme å ta med protoner?! Det får heller bli en oppfølgingspoll á la: er protonstråling kulere enn [det som vinner]. Og jeg som har tenkt så mye på å skrive om protonterapi og sånn...blæ, altså:/

   Betastrålingen er kanskje ikke ultrarelativistisk, men det er nå elektroner - så ikke vær vanskelig her 😉

   Svar
  2. kyrsjo

   Og hva med neutrinostråling? På CERN lærte jeg at dersom jeg noen gang skulle befinne meg i en neutrino-beam, så søk for guds skyld ikke dekning bak en betongblokk eller liknende...

   Faktisk er intensiteten til neutrino-strålingen (oppå bakken) et problem for muon-collider folket!

   Svar
  3. Anonym

   Hva mener du med "best" stråling? Best som i minst farlig, best som i kulest eller hva? Veldig uklart spørsmål..
   Hilsen petimeter-doktor Knatten 😉

   Svar
  4. Sunniva

   Husk at alle har rett på sin egen virkelighet så du må nesten tolke det dit du vil 😀
   Hva som er farligst kan du vel uansett ikke si mye om uten å vite mer om situsjonen med strålingen 😉

   Svar
  5. Jelrik

   Jeg ser at stakkars alfastråling begynner å tape mot gammastråling. Mh. Jeg må bare legge inn en liten begrunnelse hvorfor jeg synes at alfastråling er "kulest". Jeg føler at i samfunnet utenfor kjernefysikkmiljøet, alfastråling blir sett på den lille loseren blant de 3 strålingsbrødre alfa, beta og gamma. Beta er liksom midtmotoren og er rene elektroner. Hvor kult er det liksom? Alfastrålingen blir stoppet av et ark papir? Hæ? Et ark papir sa du? Svake saker. Så kjedelig. Også er det egentlig heliumatomer? 2 protoner og 2 nøytroner? Kan bare gå frem et par centimeter også dør de liksom og er ganske tunge i tillegg. Kjernefysikkens obese kjerner? Men gammastråling. Den er kul. Kraftig og sterk, går gjennom stein om det ikke er tykk nok og er råkraften blant våre 3 venner. Litt Lamborghinien eller kroppsbyggeren med sixpack. Men folkens stopp litt. Om du hadde fått alfastråler lokalt inni kroppen din hadde det gitt ganske stor skade. Så vår lille stakkars venn alfa er faktisk ikke så uskyldig som vi tror. I tillegg har alfastråling reddet ganske mange liv. Den finnes i ioniske røykvarslere og måler elektrisk ledning i luft. Derfor har den vært viktig i brannforebyggende tiltak og har varslet familier til å komme seg raskt ut av brennende hus. Også skal vi ikke glemme hvilken nytte alfastråling gjør på forskningen som Sunniva driver med; hvor de skyter alfapartikler på en stoff i cyclotronen og detekterer strålingen som stoffet sender ut. Hva hadde vår kjære Sunniva vært uten hjelp av alfastråling. Derfor folkens: stem på the underdog; stem frem alfastråling som kuleste stråling.
   NB!! Om jeg bommer fullstendig på min reklamekampanje for alfastråling når det gjelder fysikk og beskrivelse av alfastråling så er det fordi jeg ikke er kjernefysikker 😉

   Svar

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *