Hopp til innhold

Would you eat this?

Haha, nei, jeg tuller; jeg har ikke begynt å lage muffins med festlig glasur - det er andre spiselige, evt uspiselige, ting det er snakk om...
Jeg har hatt en kjempefin tur til Bergen, selv om det har vært en typisk sånn "business-reise" hvor alt går så slag i slag at man ikke opplever noe av det stedet man faktisk befinner seg - det kunne liksom vært omtrent hvor som helst... Eller, bortsett fra selve innflyvningen til Bergen i går, da; fy søren så NYDELIG <3 Var jo tåke og kaldt i Oslo i går morges (hadde til og med på meg lue - med paljetter - tidlig på dagen), og jeg forventet vel ikke akkurat så mye annet av Bergen 😛 Men jeg tok feil: da vi begynte innflyvningen til Flesland, og brøt gjennom skylaget var det plutselig strålende sol, og åser og fjell var kledd i de mest fantastiske høstfarger *elsk*. Det var nesten så jeg følte meg teit der jeg kom i de rosa gummistøvlene mine, men ble behørlig fortalt at det absolutt ikke var teit, og da jeg sto opp i dag regnet det selvsagt, så da var jeg superlykkelig for at jeg hadde dem med 🙂

Selv var jeg fornøyd med foredraget/møtet - selv om jeg pratet et drøyt kvarter lenger enn jeg skulle...unnskyld (men jeg føler altså at jeg bare mååå snakke om dette med stråling og sånn når jeg skal "forsvare" kjernekraft, eller blir det bare så mye misforsråelser 🙁 ). Men veldig hyggelig var det, og tusen takk igjen for at jeg ble invitert!

Etter å ha holdt foredraget (da sto jeg, selvsagt) satt vi og småpratet litt og hadde soørsmål og kommentarer - syns det fungerte kjempefint!
Fikk kjempefin paraply som takk for foredraget, og den fikk jeg også teset i regnværet i dag xD
Etter foredraget ble jeg sittende sammen med arrangørene og drikke litt øl og vin, og diskutere kjernekraft og krig og fred og religion og politikk og sånn 😛 Noen nevnte da at det var den internasjonale mol-dagen, og da måtte jeg gi en liten "utfordring", eller vanskelig spørsmål: Hvilket grunnstoff ville du velge å spise ett mol av? (Ett mol er et veldig stort tall - 602300000000000000000000 - og det er sånn at når man har ett mol av et grunnstoff så er vekten av dette det samme som den atomære vekten, men i gram; feks vil ett mol karbon, som har atomvekt 12, veie 12 gram, mens ett mol uran, som har atomvekt 238, veier 238 gram.) 
Vi kom fram til at karbon kanskje er et av få grunnstoffer det faktisk er mulig å spise ett mol, eller 12 gram av, eller kanskje et stoff som gull, men da må du jo spise en god del da... Det som hvertfall er sikkert er at det er veldig mange grunnstoffer man absolutt ikke kan spise 😛
Hva tror dere??
- Sunniva <3<3<3


10 kommentarer til “Would you eat this?

 1. Sunniva

  Du måtte spise nesten syv gram (atomvekten til litium er 6.94), da, og ikke 3 (selv om det er grunnstoff nummer tre, men det er jo fordi det har 3 protoner;) ).
  Tror ikke det er spesielt sunt å spise litium i og med at det er så innmari reaktivt...men jeg er jo ikke kjemiker, så hvis det er kjemiker i salen, bare rop ut!

  Svar
 2. Kjemikar-Mari

  Det kjem eigentleg an på om ein spiser litium i metallform eller i ionform. Både litium og kalsium (som blir spurd om under her) er veldig reaktive, og vil i kontakt med vatn føre til danning av hydrogengass. Så eg vil ikkje akkurat anbefale å spise dei i metallform. Litium i ionform, Li(I), blir derimot brukt til terapi av psykiske lidingar, og kalsiumionet Ca(II) finn vi jo i kroppen. 🙂

  Eg held framleis ein knapp på karbon, då. 😉

  Svar
 3. Geir Sørensen

  Jeg tror jeg ville satset på edelgassene, samt N2 og O2. Det hadde sikkert gått fint å svelge unna mer enn et mol også. Den største faren er at det kan føre til sosialt uakseptable situasjoner noen timer senere. 🙂

  Svar
 4. Geir Sørensen

  Det blir vel mer å gulpe gassen ja. Det finnes vel en del metaller som er ganske inerte i kroppen. En mol titan-pulver eller gullflak ville sikkert gått greit? Enkelte drinker serveres jo med bladgull. Det er nok best til å holde seg til "blandingsprodukter" som dihydrogenoksid, karbohydrater og aminosyrer, gjerne med en liten dose etanol en og annen kveld!

  Svar
 5. Sunniva

  Titan og gull tror jeg kan funke; tror jeg ville satset på titan da siden man bare må spise 49 gram, mens du må opp i nesten 200 gram hvis det er gull...:P
  "Blandingsprodukter" er juks!

  Svar
 6. Øystein Bech Gadmar

  Det meste av det folk tror man kan spise av grunnstoff (såsom fluor) er jo i form av salter. Så hvis det ikke er lov ryker nok både kalsium og litium og sånn ville jeg tro!

  Titan, gull og vismut er vel blant de mest bioinerte jeg vet om.

  Man kan vel spise 12 g karbon også. Aktivt kull gis gjerne i doser på 30–100 g til voksne (ikke 100 % C men ganske nær tror jeg) ser jeg. Karbon kan man også få i mange fine former – mikrodiamanter ville vært inerte men kanskje for abrasive, så selv ville jeg kanskje prøvd grafittpartikler?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *