Hopp til innhold

På agendaen

Supergod mandag til alle fine og søte <3
Her forsøker jeg å skulle følge den fine planen som jeg har laget (og printet ut i rosa, men ikke laminert - ennå), men så er plutselig veileder-Sunniva syk, så da ble det ikke helt som planlagt allikevel...vel vel, jeg gir ikke opp riktig ennå, da 😉

Så da starter jeg denne uken med å ta opp en litt alvorlig sak:

Forrige uke hadde NRK en sak som absolutt og uten forbehold er veldig trist; om norske soldater som har fått hjernekreft etter at de har vært i Kosovo.

Men hva er egentlig NRKs agenda her? Det er i alle fall ikke kritisk og undersøkende journalistikk, med overskrifter som "Gav radioaktiv stråling i Kosovo Hans Bjarne hjernekreft?" og "-Jeg har også tenkt på strålingen".

Utarmet uran som altså i all hovedsak er uran-238 er veldig lite radioaktivt, og jeg kan ikke se hvordan soldatene skulle kunne få seg "nok" utarmet uran til at strålingen fra dette skulle kunne ha noe å si (de vil ikke få "nok" ved å puste inn partikler av dette, så da måtte de ha sittet og spist det...). Hvorvidt de mengdene uran soldatene kan ha fått i seg kan være "vanlig giftige", vil ikke jeg uttale meg om (ser jeg ut som jeg er kjemiker, kanskje?), men vær så snill,  søte NRK, og ikke impliser at det er pga stråling!

Hjernen er faktisk til og med et organ som er lite sensitivt for stråling, tro det eller ei, mens organer der celledelingen er høy er mye mye mer sensitive. Hjernen er sammenliknet med feks benmarg, lunger eller mage bare en tiendel så sensitiv for stråling; den er like lite sensitiv som huden...
Så, kjære, kjære NRK, kan dere kanskje også ta opp andre faktorer enn stråling, selv om stråling selger? Også kanskje dere kan snakke med noen som kan noe om stråling og radioaktivitet - dvs ikke moren til en død soldat, og selv ikke en eller annen sjef i Forsvaret, men hva med, jeg vet ikke, en fra Strålevernet eller noen fra Universitetet feks? -Bare et tips, liksom...!

2 kommentarer til “På agendaen

 1. Anonym

  Kjære Sunniva, NRK legger seg på samme linje som resten av media. Gi blanke i sannheten bare det selger....

  Svar
 2. Sunniva

  Jeg vet - men jeg kommer til å fortsette å si i fra og kjefte 😉
  Forøvrig forventer jeg bittelitt mer av NRK enn jeg gjør av VG og Dagbladet - dog tror jeg ikke egentlig det er berettiget...

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *