Hopp til innhold

Sunniva tipser: Sellafield

God ny uke alle skjønneste leserne mine <3<3<3

Med jevne mellomrom får jeg spørsmål om Sellafield og hva jeg tenker og mener om dette anelegget. Jeg pleier å svare at jeg ikke har satt meg såååå uttrolig godt inn i saken, og helst ikke vil si så mye mer om dét...men i dag vil jeg gjerne dele en liten historie - Fun Fact, om du vil - om Sellafield og technetium-utslipp derfra 😉

Sellafield har jo blitt veldig kritisert for å slippe ut technetium-99, og det er jo ikke bra at de gjør det, men hvor ille er det sånn egentlig? For de radioaktive partiklene har jo fulgt strømmen fra Storbritannia og opp til kysten vår, også har vi kunnet måle radioaktiviteten i feks norsk hummer...
På det aller meste har det vært målt 42 becquerel (Bq) av Technetium-99 i kjøttet til hummeren vår :/ Hvis man regner om dette til stråledose så tilsvarer dette at en voksen person (som veier 70 kg) får en dose på 27 nano-sievert ved å spise én kg hummer.
Men er det mye eller lite, liksom?

Det er lite...!

En gjennomsnittsnordmann får hvert år en stråledose (ioniserende stråling/radioaktivitet) på ca 4 milli-sievert. Det betyr at hvis man skulle få en stråledose fra technetium-99 i hummer tilsvarende denne "bakgrunnsdosen" i ett år, så måtte personen ha spist 150 tonn hummer....!

Altså, utslippene burde jo selvsagt egentlig være på null - La Hague i Frankrike har visst ikke utslipp av technetium-99, så det burde være fullt mulig for Sellafield óg...men vi må jo allikevel ikke miste hode og bli hysteriske uten å se på hva disse utslippene faktisk betyr, da, liksom 😉

3 kommentarer til “Sunniva tipser: Sellafield

  1. Stein-Erik Dahle

    Takk for at du gir kunnskap og perspektiv på ting som vi "vanlige" har liten kunnskap om! Det er åpenbart liten kunnskap om disse temaene blant dem som skal informere oss. Du derimot, vet hva du snakker om og har gitt mange gode svar på spørsmål jeg, og mange med meg, har hatt. En stor takk til deg for det! Fortsett slik 🙂

    Svar
  2. Anonym

    Hørte noe slike bra oppklaringer fra Per Hoff også når jeg tok kjm3900. Fint med noen som kan oppklare for folk hva disse mystiske stråleratene og dosene betyr 🙂

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *