Hopp til innhold

Kjernefysikkhistorie – første sovjetiske bombetest

I dag er det et ikke så hyggelig 65-årsjubileum... 

Den 29. august 1949 gjennomførte Sovjetunionen sin aller første atomprøvesprengning: i det som i dag er Kazakhstan sprengte de bomben med det klingende navnet "RDS-1". RDS-1 liknet på "Fat Man" - bomben som USA detonerte over Nagasaki i 1945; altså en plutoniumsbombe med 22 kilotonn TNT sprengkraft. 
Prøvesprengningen førte til at USA videre utviklet et kraftigere våpen, nemlig det som kalles termonukleære våpen eller hydrogenbombe - altså fusjonsvåpen (dette er også atomvåpen, men kraftigere enn de som feks ble brukt under krigen - som var fisjonsvåpen). Den første hydrogenbomben ble testet i 1952, mens Sovjetunionen testet sin første fusjonsbombe i 1953.

 (Bildene har jeg lånt fra Physics Today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *