Hopp til innhold

Parisian

Long day.

Much work.

Attended seminar about Island of stability, worked on thesis outline (I get a little bit dizzy by this - so - much - work), meeting, answering e-mails, another meeting, thinking, writing...
Tried do fix trip to Paris for an exciting experiment, but there are challenges with the dates and Alexandra and everything - hope to make it, though!

5 kommentarer til “Parisian

 1. Gaute

  Hei Sunniva, flott blogg du har!

  Det er ganske mye jeg lurer på angående Fukushima katastrofen. Kanskje du kan opplyse meg litt?

  Fakta:
  -Fisiblebelt matriale fra Fukushima ble funnet på Svalbard (hot particles)

  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0265931X12000033

  -Dette er et bevis på at alle bariærer brøt sammen på Fukushima NPP.

  Som du sikker vet var brenslet som ble brukt på Fukushima av typen MOX med ca: 6% Plutonium.
  Plutonium er noe av det giftigeste som finnes og det var endel kilo av det i reaktor #3.
  Brenselet ble ganske sikkert spyttet ut av reaktoren og spredd for alle vinder da den eksploderte. Det sies at 250 gram Plutonium jevnt fordelt over koden er nokk til å drepe alt menesklig liv. Det er ikke bare strålingen som er farlig, U og Pu er i tillegg tungmetaller med de uheldige konsekvenser det har på liv.....

  Som vi alle vet avgir Plutonium og Uran alphastråling når det desintegrer og ikke gammastråling, noe som gjør det svært vanskelig å detektere.I tillegg er det umulig å måle dose (fra alphastråling) i områdene som er forurenset, det er kun mulig å påvise at det finnes alphastråling der hvis man er veldig heldig.

  Dose fra alphastråling har en RWF på 20, dvs. at man må multiplisere målt dose med 20 for å få mottatt dose.

  http://www.acq.osd.mil/ncbdp/narp/Radiation_Data/Radiation_Detection_and_Measurement.htm

  Hvis man er så uheldig å puste inn en eneste bitte liten "hot particle" så er man i beste fall garantert kreft.

  Så kommer mitt spørsmål til deg: Gjøres det noe for å skjekke om det er nedfall av fisibelt matriale fra Fukushima her hjemme?

  Kuriositet:
  Alexander Valterovich Litvinenko er det mest berømte tlfellet av alphsstrålings dødsfall, da han ble lividert av KGB? i London med polonium 210 i 2008.

  Fukushima katastrofen er kanskje ikke sååå rosa alikevel? Den er en god del større enn Chernobyl nå, and still going on!

  Venter spent på svar fra deg.

  Venlig Hilsen en dyslektiker 🙂

  Svar
 2. Sunniva

  Hei Gaute, og takk for spørsmål og link til interessant artikkel! Du kommer med mange spørsmål og påstander, og blant annet når det gjelder artikkelen så tar det litt lenger tid for meg å gi deg et svar (må blant annet lese artikkelen først 😉 ).

  For det første må jeg si at jeg aldri har hevdet at Fukushima-ulykken var "rosa".
  Det var ingen reaktor som ekspolderte i Fukushima (det var en hydrogengass-eksplosjon som sjhedde i fabrikkbygningen utenfor reaktortanken - selvsagt ikke heldig, men noe helt annet enn en reaktoreksplosjon), så du kan ikke synse deg frem til at det ble slynget ut plutonium. Om det er kommet plutonium ut av reaktoren så er det meget lett å måle, og jeg er ikke kjent med at man har funnet utslipp av plutonium (jeg fornekter det dog ikke, men ser det ikke som veldig sannsynlig, og har som nevnt ikke hørt at det var utslipp av dette stoffet). Plutonium er absolutt veldig (radio)toksisk, men det stemmer ikke at 250 gram vil drepe alt liv. Det er heller ikke riktig at det er vanskelig å detektere alfastråling, og det er veldig feil at en alfapartikkel i lungene vil gi deg kreft. Faktisk puster du antageligvis daglig inn radioaktiv gass som desintegrer med alfastråling - nemlig radongass (som riktignok i svært store doser kan være med å forårsake kreft, men det skal BETYDELIG større mengder til en eneste stakkarslig partikkel) 🙂

  Du har forsåvidt helt rett i at U og Pu er tungmetaller.

  Man kan aldri måle dose i et område; man kan bare måle hva slags stråling du har blitt utsatt for å deretter finne ut av hva slags dose du har fått - det avhenger av mange ting. Så det med å "kun" måle et slags gjennomsnittlig dosenivå et sted gjelder for alle typer stråling 😉

  Skal se om jeg får tid til å svare deg på det jeg ikke har svart på her, og om jeg finner svar på det du lurer på (det er forøvrig Statens Strålevern som passer på oss når det feks gjelder nedfall av radioaktivitet, så du kan jo sjekke deres hjemmesider og; nrpa.no)

  Sunniva 🙂

  Svar
 3. Gaute

  Hei Sunniva takk for svaret ditt.

  Jeg forstår at du har det travelt med studiene dine, og at du kanskje ikke har tid til dette maset mitt.Å drøfte saker med fagpersoner, slik at jeg kan lurt til meg litt fagkunnskap syns jeg er artig! Jeg jobber selv med radioaktive kilder og avanserte detektorer. Så jeg er kanskje litt over gjennomsnittet intresert.

  Med hot particle mener jeg fisjons partikkler (Pu,U etc.) 10 nanometer til 20 mikrometer. Hvis feks. en Pu partikkel setter seg fast et sted i lungen, får man da ikke en enorm lokal dose som kan skade vevet der partikkelen sitter fast? Mener du det er feil å betrakte det på denne måten?

  http://www.epa.gov/radiation/radionuclides/plutonium.html

  Jeg kan forøvrig ikke finne noe om aerosol måling på : nrpa.no Så kanskje de ikke måler?

  Her er litt man kan gruble på:

  En publikasjon fra Litauen, som indikerer at alle barriærer på Fukushima NPP feilet. Det er spor av plutonium i prøven, sansynligvis fra Fukushima.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22206700 Her er det også linker til mere intresant "lesestoff"!

  Eksplosjonen i reaktor #3 var svært ulik eksplosjonene i de andre reaktor bygningene, så man kan jo lure på hva som skjedde der.

  http://www.spiegel.de/video/japan-zweite-explosion-im-atomkraftwerk-fukushima-video-1115160.html

  Ingen påstander fra meg denne gangen, bare fakta tror jeg 🙂 Nå skal jeg slutte å plage deg med dette, håper du får tid til å gi et grundig svar!

  Lykke til videre med phd'en!

  Mvh Dyslektikeren

  Svar
 4. Anonym

  Hei Sunniva

  Jeg tror jeg har funnet svarene på det jeg jeg spurte deg om, i denne meget intresante FAQ'en om atomvåpen av Carey Sublette: http://nuclearweaponarchive.org/Nwfaq/Nfaq0.html

  Section 5.0 tar for seg skadevirkningene av bla. Pu, Cs Am osv..

  Sitat: If small particles of alpha emitters are inhaled, they can take up permanent residence in the lung and form a serious source of radiation exposure to the lung tissue. A microcurie of alpha emitter deposited in the lungs produce an exposure of 3700 rems/yr to lung tissue, an extremely serious cancer risk.

  Hvis du mener dette er feil, vær så snill å begrunn 🙂

  Hele FAQ'en er intresant lesing og jeg håper du kan plukke opp endel som kan være til hjelp for dine studier her.

  Så vi krysse fingrene å håpe at de snart greier å få kontroll på utslippene fra Fujushima NPP.

  Mvh. Gaute

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *