Nå er det faktisk 12 år siden jeg bestemte meg for å søke på fysikk-studier (FAM) på MatNat på Universitet i Oslo (UiO). Et valg jeg ikke egentlig gjorde - på mange måter bare "ble det sånn". Det er allikevel en "tilfeldighet" jeg er utrolig glad for at skjedde; jeg er jo her fremdeles, og trives så utrolig godt <3
For min del var det altså fysikkstudiene som lokket mest, men MatNat (Det matematisk naturvitenskapelige fakultet) har jo selvsagt alle realfagene, som feks matematikk, kjemi, biologi, informatikk, med flere (se HER for full oversikt). Som sagt har jeg aldri angret for at jeg "endte opp" på Blindern/UiO, men for at det ikke bare skal være tilfeldigheter som avgjør om man begynner på det eller det studiet deler jeg her 10 (gode!) grunner til å velge realfagsstudier ved UiO:
1) Du får jobb og tjener godt
93 prosent av våre nyutdannede masterstudenter fikk jobb innen 6 måneder etter avsluttende eksamen. 60 prosent hadde jobb på hånda før de var ferdig med studiene. Andelen av våre kandidater som får jobb i næringslivet er økende. To av tre uteksaminerte studenter de siste to årene fikk jobb i næringslivet. Lønna er også god.
2) Arbeidsgiverne er veldig fornøyd med våre kandidater
96 prosent av arbeidsgiverne mener vår masterutdanning er svært relevant eller relevant for deres virksomhet. Det viser en undersøkelse blant arbeidsgiverne til våre uteksaminerte masterstudenter både i privat og offentlig sektor.
Arbeidsgiverne mener våre kandidater har svært gode kvalifikasjoner på spesielt fire områder:
- Fagkompetanse
- Evne til analytisk tenkning
- Evne til å tilegne seg ny kunnskap
- Evne til å arbeide selvstendig.
(Kilde: Arbeidsgiverundersøkelsen fra 2010)
3) Vi er ledende på bruk av databeregninger i utdanningen
Universitetet i Oslo (UiO) er det første universitet i verden hvor studentene får ta i bruk databeregninger allerede fra første semester – innen våre studier i realfag og teknologi. Andre universiteter venter med dette til en langt senere fase i studiene.
Med databeregninger fra første semester forstår studentene langt tidligere nytten av matematikk, fysikk og programmering. De ser direkte hva det kan brukes til. For eksempel kan våre studenter ta hensyn til luftmotstand når de beregner hvordan en pendel svinger. Dette er nærmest en umulig oppgave med papir og blyant. Studiet blir derfor mer levende og relevant fra første dag.
Det gjør også at våre studenter allerede tidlig i studieløpet kan jobbe kreativt, forske på realistiske problemstillinger blant annet i næringslivet.
4) Et hav av jobbmuligheter
Prosjektingeniør, teknologileder, konsulent, programmerer, oljegeolog, ingeniør, apputvikler, finansanalytiker, kreftscreener, klimaforsker, medieanalytiker, utvikler av miljøvennlig maling, realfagslærer, toppsjef, stortingsrepresentant. Dette er bare et lite utvalg av yrkene til våre tidligere studenter.
Med utdanning fra UiOs studier innen realfag og teknologi kan du jobbe med nesten hva som helst – avhengig av dine interesser og hvilke fag du velger underveis.
5) Høy kvalitet på utdanningen
Kvalitetsarbeidet med våre studier betegnes som positivt og engasjementsskapende av NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen), som er et faglig uavhengig organ under Kunnskapsdepartementet. I NOKUT-rapporten fra 2013 heter det også at kvalitetsarbeidet er forbilledlig med tanke på å stimulere ansatte til å fokusere på utdanningskvalitet. NOKUT har også inntrykk av at alle, fra studenter til ledelsen, er engasjerte, endringsvillige og har visjoner og planer om å styrke utdanningskvaliteten.
Vi får spesielt ros for dynamikken og endringsviljen som ligger i arbeidet med databeregninger (se punkt 3).Også ForVei får skryt. Dette er et prosjekt hvor formålet er å øke trivselen og mestring av studiehverdagen forøvrig (se punkt 10).
6) Vi har de beste forskerne
Våre forskere har alltid sprengt grenser, Her er noen banebrytende funn:
- Kjemiens grunnlov, massevirkningsloven
- Det objektorienterte operativsystemet Simula
- Funnet av torskens genom, arvemateriale
Våre forskere tar også godt for seg i EU. Dette er svært hard konkurranse såkalte ERC Grants, som deles ut av European Research Council (ERC) - hvor enkeltforskere får inntil 20 millioner kroner.
Per i dag har 14 av våre forskere et slikt ERC Grant. Det utgjør omtrent en tredjedel av alle ERC Grants tildelt norske forskere.
Det gror også godt blant våre unge forskere. De to siste årene har de fått veldig godt gjennomslag hos Forskningsrådet.
En av våre forskere gjorde det sentrale funnet som førte til av NTNU-forskerne May-Britt og Edvard Moser fikk Nobelprisen i fjor. Les om henne og portretter av noen av våre andre forskere.
Som student får du nærkontakt flere av våre toppforskere - som forelesere og veiledere.
7) Vi samarbeider med næringslivet
- Andelen av våre kandidater som arbeider næringslivet er økende. I dag får rundt 2 av 3 av våre uteksaminerte kandidater jobb i næringslivet.
- Flere studenter som tar masteroppgaven hos oss gjør det i samarbeid med bedrifter.
- Vi har også eksempler på doktorgradsstudenter som jobber tett med næringslivet.
- Flere av studiene arrangerer ulike typer karrieredager og nettverkstreff hvor arbeidsgivere og studenter kan knytte kontakter.
- Ikke minst har bedriftskontakten Navet har vært en stor suksess, med anslagsvis 200 bedriftspresentasjoner i året. Institutt for informatikk arrangerer også årlig karrieredagen Dagen@ifi.no.
- I år arrangerer studentene også for første gang RealKarriere hvor formålet er at studenter innen realfag og teknologi skal "nettverke" med arbeidslivet.
- Vi vekselvirker med næringslivet via nettverk som Oslo MedTech, Oslo Cancer Cluster, Marelife og Oreec.
- Vi har også akkurat opprettet et Arbeidslivsråd, som skal gi oss råd om hvordan vi kan samhandle med næringslivet og arbeidslivet for øvrig.
- I tillegg har vi selvfølgelig en rekke forskningsprosjekter sammen med næringslivet. To eksempler er:
8) Tung satsing på innovasjon
Drømmer du om din egen bedrift, har du mange muligheter for å komme i gang hos oss. Et stort antall bedrifter har sett dagens lys som følge av ideer hos studenter og forskere.
- Det gjelder blant annet gjødselteknologien som ble utviklet ved UiO som la grunnlaget for oppstarten av Norsk Hydro.
- Et ferskere eksempel er kreftmedisinselskapet Algeta, som nylig ble solgt til Bayer for 17.5 milliarder kroner. Det startet som en ide hos tidligere kjemistudent Roy Larsen.
Vi har også steder hvor studentene våre kan leke og teste ut ideer. Det gjelder blant annet studentlaboratoriet Åpen Sone. Dette er et rom fult av spennende elektronikk hvor du kan bygge egne duppeditter, teste ut innovative ideer eller leke med ny teknologi.
Vil du ta skrittet ut og satse på å skape din egen arbeidsplass er det muligheter for det hos vår samarbeidspartner StartupLab i Forskningsparken
Flere av våre forskere er også drevne innovatører, for eksempel gjelder det Inger Sandlie. Hun jakter alltid på WOW-effekten sammen med studentene sine.
UiOs innovasjonsenhet Inven2 er best i Norden på kommersialisering av forskningsideer. Inven2 tilbyr også starthjelp til de beste gründerideene blant studentene.
9) Vi er Norges beste universitet
UiO er høyest rangert av de norske universitetene i de mest prestisjetunge internasjonale rangeringene:
- Shanghai ranking (Academic Rankings): UiO er nummer 69 av mer enn 1200 universiteter
- QS Top Universities: UiO er nummer 101 av over 700 universiteter
- Times Higher Education 2014-2015: UiO nummer 186 av 400 universiteter
10) Våre studenter er fornøyde med studiene og trives
- De fleste UiO-studier i realfag får 4,1-4,7 poeng av 5 mulige på Studiebarometeret fra evalueringsorganet Nokut.
- Det er et vell av studentforeninger hos oss, du kan engasjere deg i sport, kultur, politikk og mye mer.Les mer om livet rundt studiene.
- Vi jobber mye med å øke trivselen blant studentene gjennom prosjektet ForVei. ForVei står for forberedende veiledning for studenter ved fakultetets studieprogrammer.
- ForVeis hovedmål er fornøyde studenter som trives og mestrer studiesituasjonen.Blant annet blir alle våre studenter tatt med på seminar med overnatting, med faglig og sosialt innhold. Det har økt trivselen. 2 av 3 studenter sier at ForVei-seminaret har hatt mye eller svært mye å si for det sosiale livet deres på universitetet.
Nå skal jeg løpe av gårde og se på Øysten Foss som har skolebesøk på kjemi - han har lovet at han skal lage flytende oksygen (kaldtkaldtkaldt oksygen), og at han skal lage heftig brann med det...gleder meg - og kanskje blir jeg inspirert! 😀