Hopp til innhold

Positivt syn på formidling?

God kveld fra høyt her oppe i Rose-slottet, alle <3
Før sommeren fikk jeg et veldig spennende oppdrag fra magasinet Sykepleien Forskning, om å skrive en tekst om formidling. Formidling er et tema jeg virkelig brenner for, og jeg har gjort en del valg ila doktorgraden som mange mener er dumme for en karriere i Akademia, og sannsynligvis har de dessverre rett i det... Jeg har valgt å bruke mye (til tider SVÆRT mye) av tiden min som jeg egentlig skulle ha brukt til å forske, og å skrive vitenskapelige artikler, til å formidle til et bredt publikum istedetfor.
Heldigvis har jeg merket en gradvis endring når det gjelder forholdet til formidling*, og jeg håper og tror at også det å drive formidling til "folk flest" vil bli skikkelig verdsatt i Akademia snart. Og da mener jeg ikke "verdsatt" i som at man får et klapp på skulderen og noen gode ord på veien, mens den andre forskeren som ikke gadd å dele forskningen sin med flere enn de 50-100 andre i verden som virkelig forstår hva hun driver med får jobben...;)
Les hele teksten HER, om hvordan jeg begynte å formidle etter Fukushima-ulykken, og hvorfor jeg ikke har sluttet 🙂

 

"Formidling tar tid. Per i dag blir man «straffet» for å formidle, i og med at en som bruker halvparten av tiden sin på å formidle, kun vil ha halvparten så mye tid til å forske. Når alt kommer til alt, skal det mye til for at en med halvparten så mange publikasjoner får jobb fremfor en som har brukt all sin tid på forskning, og null på formidling.Så hvorfor gjør da jeg det? Det er et godt spørsmål som jeg til stadighet må stille meg selv. Jeg har kommet frem til at da jeg hørte om Fukushima-ulykken, kjente jeg mye på at formidling var en del av mitt samfunnsoppdrag som forsker. Folk var redde for stråling, jeg hadde kunnskap og var – og er – lønnet av deres skattepenger. Videre har jeg kommet frem til at jeg synes det er givende å forklare mitt eget, sære fagfelt på en slik måte at «vanlige» folk forstår hva det handler om. Dessuten tror jeg at det å formidle, faktisk gjør meg til en bedre forsker."

 

-----------------------------------------------------------------

 

* Ja, det er en forskjell på forskning og formidling; selv om jeg selvsagt formidler noe når jeg skriver en vitenskapelig artikkel, så er ikke det det vi vanligvis mener med formidling, siden den vitenskapelige artikkelen er skrevet for at kansje 50 andre i verden vil syns den er interessant, og forstå noe særlig av hva det handler om. Formidling er forskning for alle interesserte, uten alle de detaljene som faktisk er mer eller mindre uinteressante for alle andre enn de der 50 stykkene 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *