Hopp til innhold

Irritasjon og glede

Glede først: Dagen i dag har vært fin, til tross for været (jeg syns ikke akkurat dét er så mye å skryte av). Jeg er (mer eller mindre) frisk igjen, og Anders har ikke blitt smittet (*fingerscrossed*). Møtet med Martine fra Foreldre og Barn var superhyggelig, og timingen akkurat nå kunne omtrent ikke ha vært mer perfekt! 😀 Før jeg møtte Martine hadde jeg også en veldig hyggelig prat med Kristin Storrusten, som har skrevet boken Barsel, og jobber frilans selv i ett år nå - og det er så godt å snakke med andre i liknende situasjoner som min, og se at det faktisk går an. Jeg ser definitivt enda mer positivt på fremtiden nå enn jeg gjorde i dag tidlig 🙂

Irritasjon: DET ER EN FORSKJELL PÅ ABSOLUTTE TALL OG RELATIVE TALL! Hvis du tenker hæææ?!? nå, så MÅ du lese videre - du har ikke lyst til å være en som lar seg lure av dette 😉

Absolutte tall, er bare et tall i seg selv (5 er 5, og 10 er 10, og hvis du går fra 5 til 10 så har du økt med 5), mens relative tall er tallene sett i forhold til (relativt til) noen andre tall. Nå skjønner jeg godt hvis du sier enda mer hææææææ?!?, så se på dette eksempelet:

Jeg snakker ganske ofte om kjernekraft, og da er det greit å ha med tall på hvor mye av verdens energiproduksjon som kommer fra nettopp kjernekraft. Et argument jeg ofte hører er at men kjernekraft er på vei ut, det blir mindre og mindre av det. Hvis du ser på de relative tallene for kjernekraft er dette riktig, ja, men i absolutte tall så øker det, faktisk...!

Dette betyr i klartekst at prosentandelen av verdens energiproduksjon som kommer fra kjernekraft går ned, selv om det bygges ut ganske så mye, fordi andre måter å prodsuere energi på øker mer enn det kjernekraft gjør. De andre energiproduksjonsmåtene er hovedsakelig olje, kull og gass - så dette burde virkelig ikke være noe å hoppe i taket for, for noen... I tall betyr dette (nå finner jeg på tall, for å forenkle litt - poenget er å vise hva relative og absolutte tall er):

 • hvis verdens totale energiproduksjon var 10 TWår for 10 år siden, og 2 av disse kom fra kjernekraft, og resten kom fra kull (som sagt: forenkling - her later jeg som om all energiproduksjon kun kommer fra kull og kjerne, som selvsagt ikke er riktig 😉 ), så betyr det at 20% av verdens energiproduksjon kommer fra kjernekraft (2 av 10 er det samme som 20%). Siden resten er kull så betyr det at 80% av verdens energiproduksjon kommer fra kull.
 • mens hvis det for eksempel er sånn at i dag så produseres 3 TWår fra kjernekraft, mens 15 kommer fra kull, så antar jeg at alle er enige i at kjernekraft har økt (det har faktisk gått fra 2 til 3, som er en økning på 50%), men kull har også økt. Totalt så produseres det da altså 3+15 = 18 TWår totalt, og 3 av 18 er det samme som 16.7%. Det betyr altså at i absolutte tall har kjernekarft økt, fra 2 til 3 TWår, men i relative tall har kjernekraft gått ned, fra 20% av totalen for ti år siden til 16.7% av totalen i dag (jeg gjentar: dette er tall jeg finner på). Både kullkraft og kjernekraft har økt, men kullkraft økte mer enn kjernekraft.

I dette eksempelet så er det altså sånn at kjernekraft går fra 2 til 3, som er en økning på 50% (relativt til seg selv), men siden kull øker mer enn det kjernekraft gjør, så går prosentandelen fra 20% til ca 16.7 % - altså en nedgang (som i seg selv igjen er det samme som at kjernekraft total sett har gått ned på verdensbasis med 16.5% - da er vi på god vei inn på prosent versus prosentpoeng, som det også syndes mye med, og som irriterer meg kanskje enda mer, så det må få et eget lite irritasjons/paraply-innlegg en annen dag :* )

Alt det jeg skriver over her er sant, så det er ikke sånn at noen av tallenen er luretall, men det er bare viktig å vite hva man snakker om - det å kunne prosentregning er ganske lurt for å ikke bli lurt 😉 Poenget: Ikke se kun på prosenter, eller kun på (absolutte) tall - du må se på alt!

 

Litt mer glede, for det er så dumt å avslutte med å være irritert: Nå skal jeg straks slenge på meg ullkåpen (f**n det været irriterer meg - vi snakker VINTERkåpen min) og skjerfet, og sette nesen nedover mot Solli plass, og bordreseravsjon på Alex sushi. Anders og jeg skal på en liten dobbeldate med Vibeke og pappaen hennes - dét gleder vi oss til ♥

3 kommentarer til “Irritasjon og glede

 1. Camilla

  Jeg vil gjerne lese et innlegg om prosentpoeng og prosent, synes det er litt forvirrende, og du forklarer på en enkel og forståelig måte. Om jeg bare hadde funnet bloggen din og formelfredag da jeg tok grunnleggende fysikk i fjor:(

  Svar
  1. Sunniva

   Hei Camilla! Med din kommentar ble det nå i alle fall helt sikkert at det kommer et innlegg om prosent versus prosentpoeng - antageligvis til uken 🙂
   Veldig hyggelig å høre at du syns jeg forklarer enkelt og forståelig, håper du kan få glede av bloggen min nå, selv om du er ferdig med grunnleggende fysikk...

   God helg 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *