Hopp til innhold

Nei, det er IKKE et problem for miljøet at jeg tar et sugerør når jeg er på café!

Da har vi kommet dit at man blir shamet og får fortalt at man ikke er miljøvennlig av den som står bak kassen når man ber om å få et sugerør...


I dag satt jeg og jobbet på Espresso House på Torshov. Jeg har pleid å være der et par ganger i uken; drikker kaffe og jobber. Jeg liker å jobber der sånn innimellom, for å få litt avveksling. Hvis jeg ikke drikker kaffe tar jeg en brus. Når jeg drikker brus liker jeg å ha den i et glass med isbiter, og sugerør. Etter å ha drukket opp latten i dag (som jeg alltid starter med 🙂 ) tenkte jeg at jeg skulle ta en Cola – sånn at jeg ikke ble sittende lenge uten å ha kjøpt noe som helst, for det syns jeg er litt ugreit. Så jeg gikk og kjøpte en Cola, og ba om å få et glass med isbiter. Jeg så meg rundt etter sugerør, men fant ingen, så jeg spurte høflig unnskyld, kan jeg få et sugerør? Da ble jeg møtt med et oppgitt blikk, og en barista som svært motvillig snudde seg og plukket opp et sugerør, og kom med en ganske nedlatende kommentar om at det er ikke spesielt miljøvennlig før hun ga meg sugerøret i hånden.

Det føltes faktisk overraskende ubehagelig å sitte i kafeen etterpå. Som om jeg var en slags kriminell. Enda jeg ikke har gjort noe galt, en gang! For la meg gjenta noe av det jeg har skrevet om plast tidligere, igjen:

Plast krever lite energi å lage, og det er ganske essensielt når det kommer til miljøspørsmål. Ved å velge erstatningsprodukter for plast ender du ofte opp med å velge noe som har mye høyere CO2-utslipp og/eller vannforbruk. Ikke det jeg ville kalle «å gjøre et miljøvalg», akkurat.

Ja, men plast lages av olje, er det noen som sier.

Hvorvidt det er laget av olje eller ikke er ikke spesielt relevant i denne sammenhengen (det er en så ekstremt liten mengde av den totale mengden olje som brukes hvert år, som brukes til sugerør, så det er virkelig neglisjerbart). Plast bruker lang tid på å løse seg opp, så hvis den kastes i naturen er det absolutt et problem! I Norge har vi meget god håndtering av søppel, også om den ikke er kildesortert. Det betyr at så lenge plastsugerøret kastes i søppelkassen, så blir det helt feil å si at dette er lite miljøvennlig,

Det skal som regel ganske mye til å slå plastprodukter, faktisk, hvis de ikke havner i naturen.

Altså, kan ikke folk prøve å tenke i alle fall bitte litt selv: Hvordan havner plasten i havet, egentlig? Ja, mye plast havner i havet, men hvordan kommer den dit? Det er ikke sånn at vårt søppel på magisk vis havner i havet (jeg snakker om norske forhold – i andre land er det annerledes, spesielt i mange land i Asia, der omtrent ALL søpple havner i havet :/). Ja, det kommer plast i havet fra oss også, men da har den på et eller annet vis havnet i naturen; feks fra fiskeutstyr som man har mistet, plast fra høyballer som går i oppløsning, kunstgressbaner, den plastinnpakningen til hvanåenn som du har lagt fra deg på en alt for full søppelkasse og «ikke sett» at den ble tatt av vinden. Dette er kjipt, men det har lite å gjøre med et sugerør på en café. Med mindre den cafeen er så ræva (unnskyld språket) at de søler søppel rundt omkring på gaten, da... Dere er vel ikke dét, Espresso House?

Jeg er ikke lei av at man jobber for å få fokus på naturen og miljøet – det er i utgangspunktet kjempebra. Men jeg er så utrolig lei av folk som helt uten noen som helst kritisk sans skal putte på seg glorie og si nei til plastpose og sugerør.

Espresso House, dette er hverken miljøtiltak eller god kundebehandling (og hvis dere mener det er så fryktelig med plastsugerør så får dere finne på noe annet, da – selv om jeg faktisk tviler litt på at dere finner et sugerøralternativ som er bedre enn plast... eventuelt kan dere kutte ut å tilby sugerør) – man shamer da ikke en kunde som har betalt, oppført seg bra, og spør høflig om å få sugerør til brusen sin. Skjerp dere!


Ja, jeg sitter og forbereder meg til morgendagens boklansering med Anja, og samtalen/diskusjonen vi skal ha 🙂 Det er åpent arrangement, så hvis dere vil høre to fysikere som er glad i å formidle kunnskap sitte og nerde sammen (sånn ca kl 19:30), syns jeg absolutt du skal ta turen. Anja har forresten skrevet veldig bra om plast i denne boken, så spoiler alert – det blir litt plastsnakk i morgen óg (men da ikke bare fra meg) 😀

9 kommentarer til “Nei, det er IKKE et problem for miljøet at jeg tar et sugerør når jeg er på café!

 1. Steinar Mathiesen

  Om virksomheten faktisk mente at plastsugerør er et problem, så kunne de jo brukt sugerør av papir. Joda de finnes, ClasOhlson for eksempel og mange andre selger.
  Google "sugerør av papir" så dukker de opp. De koster rett nok litt mer, en drøy krone mot 10 øre for plastutgaven, så neste gang kan du jo kontre med om de ikke synes miljøet er verd elite krone stykke.

  Svar
  1. Sunniva

   Ja, det kunne de absolutt 🙂 Nå er også litt av poenget mitt her at papir ikke er mer miljøvennlig enn plast, da - da CO2-ustlippene fra disse er høyere enn fra plasten...

   Svar
 2. Camilla

  Jeg tror det er mange som glemmer utslippsleddet ved produksjon når de tenker på hva som er bra for miljøet eller ei. I disse tider har jo plast blitt den store stygge ulven. Men mange ser ut til å glemme at det er få stoffer som kan brukes til like mye og koster så lite å produsere utslippsmessig.

  Jeg har selv tenkt at plastfritt er bra bare fordi det er plastfritt, men etter å ha lest om det, og hatt fag om det så ser man jo at plast faktisk er et utrolig nyttig stoff, og ikke et problem før det havner i naturen. Og da bør man jo heller se på infrastrukturen for søppeltømming, og mulighetene for å kaste søppelet sitt der det hører hjemme.

  Jeg har også tenkt at å kjøpe mat som ikke er pakket inn i emballasje er veldig bra, men forskning viser at det spiller liten rolle når man ser på totalutslippet for varen man kjøper.

  Svar
  1. Sunniva

   Nettopp, Camilla! Kjempegodt oppsummert 🙂 Det er så lett å henge seg på en "hype", men veldig kjipt hvis/når det "offeret"/den innsatsen man gjør faktisk er verre for miljøet enn å gjøre ingenting...:/

   Svar
 3. Bjørn Christian Finbråten

  Godt å se at det er noen som klarer å ha litt perspektiv i denne debatten. Plast i havet er et globalt problem. Tenk hvor mye plast som kunne vært samlet inn i elver i Asia, før det når havet - for den samme summen som Californias sugerørforbud koster å håndheve.

  Svar
 4. Nina

  Føler det av og til på samme måte!
  Tenker og på dette med belastninga det er i framtilling av ulike produkter. Har jo mye å si.

  Når det gjelder bruk av plast, så er jeg mer slik at jeg tenker at om jeg kan unngå bruke pose/plast og heller droppe det eller bruke et glass etc. så gjør jeg det. Erstatninger er ikke alltid nødvendig, noen ganger kan vi velge å bruke - eller ikke.

  Svar
 5. Latterligheten selv

  Dette må være en av de mest latterlige innleggene jeg har lest noen gang. Jeg havnet her etter at en eller annen uintelligent gjøk linket til denne siden i kommentarfeltet til TV2-nyhetene på Facebook.

  Først og fremst; hvilket grunnlag har du for å kunne sitte på en café i Oslo og uttale deg skråsikkert om plastproblematikk?

  Du lever ikke i en liten boble, husk det. Selv om ikke caféen du sitter på kaster sugerøret du brukte i naturen finnes det vel for faen andre som også kjøper plastsugerør. Det samme gjelder plastposer. Her er du også kanskje svært nøye på at plastposene skal i rett dunk i avfallssorteringen og ikke noe annet sted. Likevel havner plastposer fra norske butikker i havet og naturen. Hvordan er det mulig egentlig? Du er jo så flink til å kaste plastposene dine på rett sted! Skulle nesten tro det fantes andre mennesker enn deg selv i dette landet.

  Plastposer brukes over alt. De blir lett tatt av vinden og havner da fort i naturen hvor de blir liggende i utallige år før de brytes ned. Selv har jeg plukket tonnevis av plast langs norskekysten og vet hva som havner i havet. Der finnes både plastposer fra norske butikker og sugerør. Utenkelig for deg kanskje? Tro det eller ei, det er sant.

  Ja, det brukes kanskje mer energi for å produsere handlenett av papir eller sugerør av et annet materiale enn plast. Men her er greia, vi lever i Norge! Landet hvor 98% av all kraftproduksjon er fornybar og miljøvennlig. Vi har kraften til å produserer litt mer kraftkrevende sugerør og handlenett av papir uten at det fører til skyhøye CO2-utslipp.

  Et forbud mot både plastsugerør og plastposer ville redusert plastutslippene i naturen, uansett hvor uendelig flink akkurat du er til å resirkulere greiene dine. Bruk hodet for en gang skyld før du legger ut slik vås på internett.

  Svar
  1. Sunniva

   Ja, nei, altså, dette med CO2 er nok egentlig bare en konspirasjon.

   (Bakgrunnen for å uttale meg er en doktorgrad i fysikk, pluss alle de jeg kjenner som også er forskere innenfor naturvitenskapelige felt, som kjemi, fysikk, bilogi, materialvitenskap (typisk blanding av fysikk og kjemi) og klimaforskning, som er helt enige i det jeg sier. Hva er din bakgrunn?)

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *