Hopp til innhold

Plast engasjerer… 4 punkter

Hoi, folk blir tydelig engasjert når det er snakk om plast; her er noen typiske innvendinger som har dukket opp siden i går, som jeg prøver å svare på:

 

Ja, men er ikke engasjement for miljø bare bra?

Njææææ, her er jeg veldig usikker, altså. Det er jo bra at folk er engasjerte, men hvis man ender med å gjøre valg som er mindre miljøvennlige så syns jeg liksom ikke det hjelper at tanken var god (tanken teller faktisk ikke alltid).

Det kan også se ut til (det er så vidt jeg vet forsket lite på dette) at hvis folk gjør én ting som de tror er miljøvennlig (det hjelper ikke hvorvidt det faktisk ER miljøvennlig eller ikke, så lenge folk TROR de gjør noe bra) så er det mindre sannsynlig at de gjør andre ting for miljøet, og i verste fall har man såpass god samvittighet for det man har gjort at man lettere tillater seg å gjøre andre ting som man VET er ikke-miljøvennlig (ekstremen er at man ikke syns det er noe problem å fly, fordi man tross alt kildesorterer og takker nei til plastsugerør, liksom).

 

Ja, men mikroplast er et problem!

Ja mikroplast er guffent, men den kommer ikke fra det sugerøret med mindre det havner i naturen, og det havner ikke i naturen på magisk vis. Plasten og avfallet i Norge brennes, og da havne den ikke i naturen/havet, og da blir den ikke til mikroplast. Den blir til (fjern)varme, som vi uansett trenger (Norge er et ganske kaldt land :/ )

 

Ja, de burde jo hatt papir sugerør – de koster kanskje mer, men det er vel miljøet verdt...

Jeg reagerte ikke på pris i innlegget i går, men litt av poenget har altså forsvunnet. Har vi sett oss så blinde på hvalen med plasten i magen (kjip sak!) at vi bare durer på i en retning uten å tenke på hva vi skal oppnå? Papirsugerør vil ikke være bedre med mindre utgangspunktet er at sugerørene havner i naturen. Når sugerørene ikke havner i naturen, så er plastsugerøret bedre enn papirsugerøret. Papirsugerør vil også bli brent når de er kastet, og produserer CO2 (jepp, både plast og papir er karbon 😉 ), så da blir spørsmålet om man får flere CO2-molekyler fra plasten enn fra papiret (jeg har ikke fasitsvaret i skrivende stund).

 

Ja, det burde jo vært gjenbrukssugerør

Jeg skjønner ikke helt hvorfor sugerøret har blitt en kampsak (joda, vi har sett den stakkars skilpadden som har fått dette inn i nesen – skikkelig guffen video :/ ), men igjen; da må (plast)sugerøret havne i havet, da. Igjen; søppelet vårt havner ikke på magisk vis i havet. Nei, selv om det er kastet i en helt vanlig søppelpose havner det i havet – det er ikke der vi kvitter oss med avfall (i Norge) 🙂 Men la oss allikevel snakke om flerbrukssugerør, av feks metall. De koster (og når jeg sier koster så er et ikke penger jeg er opptatt av, men energi – energi kan overføres til CO2-utslipp) i alle fall mer å produsere, så da blir spørsmålet om man vil komme under det utslippet man har for å produsere engangssugerør når gjenbrukssugerørene blir vasket. Det er ikke gratis (igjen: Jeg tenker energimessig) å vaske sugerør, og jeg luuuurer på om det totalt sett vil være verre for miljøet med flerbrukssugerør. Men her har jeg IKKE fasiten, og vil gjerne finne ut mer 🙂 ROP UT hvis du vet mer enn meg om dette!


Nå i kveld har jeg altså intervjuet/diskutert boken "Menneskets grunnstoffer" med Anja, som har skrevet den. Dette instastoriebildet syns jeg passer fint til innlegget, selv om bildet er litt kornete 😉 Vi snakket altså direkte om plast, men også om hvordan alt til syvende og sist handler om et energiregnskap - hva og hvor mye energi noe koster.

Hvis det er viktig med miljø så burde man i café-sammenhengen starte med å se på CO2-utslippene for det faktisk å lage en kaffe latte, som er rundt 300-350 gram, mens plastsugerøret er ca 5-6 gram... Når plasten altså ikke havner i havet, er det da sugerøret du skal fokusere på (spesielt hvis du vil ha meg til å velge et sugerør med større utslipp)?  Jeg bare lurer...

15 kommentarer til “Plast engasjerer… 4 punkter

 1. Jonas

  Hallå! Spørsmål: I stedet for å krangle så mye om sugerør hit og dit (ikke din feil - hele samfunnet derimot) - kan vi ikke bare forby sugerør? Hvem TRENGER sugerør? Meningsløst produkt som gjør at man kan drikke litt annerledes enn hvis man ikke hadde brukt sugerør

  Svar
  1. Sunniva

   Hehe, jeg personlig digger sugerør 🙂 Men, ja, altså, hvis sugerør er et kjempeproblem så er det ikke noe vi MÅ ha i samfunnet...men det gjelder jo mange ting, da. Hvem skal bestemme hva "ingen trenger" og hva som er ok? Feks er det vrikelig et problem for verde (både mtp plast i havet, og generelle CO2-utslipp) at vi elsker å kjøpe masse billig (unnskyld uttrykket:) drit fra Asia - hva av dette skal være ok, liksom?

   Men, absolutt: jeg ser poenget ditt

   Svar
    1. Sunniva

     Det tenkte jeg meg kanskje nesten at du var - spørsmålet er bare hvem som skal/hvordan man skal avgjøre hva som er grei å "trenge" eller ikke...;)

     Svar
   1. Sunniva

    Godt poeng!
    Selv om jeg ikke skal late som om at jeg "trenger" sugerør selv. Akkurat som at jeg ikke "trenger" kaffe latte, eller cola...

    Svar
 2. Per

  Veldig flott og redelig at du skriver "vet ikke", når det er tilfelle! Det er det svært få som gjør, og veldig riktig av en vitenskapsformidler å være et godt forbilde på akademisk ærlighet 🙂

  Svar
  1. Sunniva

   Takk for hyggelig kommentar! Det er jo så mye bedre å være ærlig om det man ikke vet - da slipper man å havne i situasjonene der man må gå tilbake på ting man har sagt tidligere 🙂

   Svar
   1. Bjarne

    Enig med dere her. En annen ting som skjer når man sier "vet ikke" (bortsett fra at man er sannferdig) er sannsynligvis at ens egen troverdighet øker. Ingen tror eller vil høre på en som sier at "mitt løsningsforslag er uten tvil det beste og det har dessuten ingen ulemper".

    Dessuten tror jeg at, for å overbevise noen om noe som helst, må saken gjennom en godkjennelsesprosess mellom ørene til leseren/lytteren og det gjøres best ved å legge frem argumentene slik at vedkommende selv kan vurdere det. Hvis en konkluderer selv kan det virke mot sin hensikt.

    Du gjør dette veldig bra i dine innlegg/podcaster. Åpen og litt ydmyk 🙂

    Svar
    1. Sunniva

     Hei Bjarne - dette var en utrolig hyggelig kommentar å få med seg her på kvelden! Tusen tusen takk! Nå får jeg virkelig lyst til å fortsette 🙂

     Svar
    1. Bjarne

     Harde Fakta m/Jon Hustad på TV2 nevnte, for noen år siden, at hvis én person tar én tur/retur m/fly til Tenerife så tilsvarer det besparelsene man oppnår etter ca. 100 år med resirkulering av plast for den personen når en ser på CO2 utslipp. All plasten altså, ikke bare sugerørene.

     Det viser hvor galt det kan bære avsted hvis en har alt fokus på de små tingene og gjerne glemmer de store. #TallPåTing.

     Svar
     1. Sunniva

      Bjarne sier det ganske godt her, egentlig. Bortsett fra at jeg ikke ønsker å havne i en sånn "ingenting funker"-modus heller...men det er jo mye verre med både colaen og kaffe latten jeg hadde på cafeen :/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *